Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród z łezką II 22:09, 22 paź 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Super spotkanko w superowym towarzystwie Chętnie obejrzałam Wasze uśmiechnięte buźki

Kasiu, dziękuję Ci za odpowiedź w sprawie lilii. Niestety nie rozumiem tych skrótów
ce,
Wiadomo

Ewcia napisz sobie w wyszukiwarce lilie OT i LT, to mieszańce, poczytaj sobie o nich jeżeli Cię interesuje.

Macham
Ogród z łezką II 18:29, 21 paź 2015

Do góry

Długo się zabierałam za przerobienie salonowej, ale zięciuś mnie zmobilizował i na początku października, przy bardzo sprzyjającej pogodzie wreszcie zrobiliśmy. Tydzień wcześniej wykopałam wszystkie dalie, zaczęło wyglądać smutno...potem zaczęłam ścinać byliny i róże. M położył jakieś folie...

Środka nie ruszaliśmy, berberysy i lilie między nimi zostały, ale i tak trochę wykopywania było. Na tych dwóch kawałkach wykopaliśmy wiadro lilii...kiedy się toto okociło aż tak...wywlekliśmy żywopłocik buksikowy i już całkiem pusto się zrobiło

Potem zaczęliśmy wkopywać róże, buksy, trzmieliny, piwonie, orliki, jeżówki (o nie się boję...Ania rzeszowska mówiła, że nie lubią jak się je rusza), sasanki i lilie...nic nie widać, znaczy się efekt tej roboty żaden. W dziury wiosną pójdą średniej wielkości dalie, wysokich już tu nie dam. To rabata na drenażu i w czasie suszy te wielkie dalie to raczej straszą niż zdobią.

Jak przytnę buksy wiosną i wylezie znacznie ponad ziemię to co tam jest może lepiej będzie...na razie specjalnie na tej rabacie wzroku nie zatrzymuję
Osiedlowy ogródek 21:33, 20 paź 2015

Do góry
Witam.

Mam na imię Renata.

Od dwóch tygodni jestem posiadaczką osiedlowego ogródka o powierzcni 170 m2
(17,2 m x 10,60 m)
Ogródek od strony wschodniej i południowej jest ogrodzony siatką. Po stronie południowej bardzo blisko za ogrodzeniem są posadzone krzewy chyba śnieguliczka, obecnie przycięte do wysokości siatki oraz dosyć geste drzewa, które dość mocno zacieniają połowę ogródka.
Po lewej stronie rośnie żywopłot chyba ligustr, który chciałabym zostawić, jako osłonę od balkonów w bloku i za nim aż do dużego bukszpanu zrobić rabatę bylinową i kulki z bukszpanu, tawuły, thuji Danica.
Chciałabym czymś zasłonić "gołą" siatkę od strony chodnika, nie miałby to być gęsty żywopłot, myślałam o Hortensjach Lime Light, Miskantach Variegatus i nie wiem z czym je połączyć.
W narożniku gdzie rośnie żywopłot, pod modrzewiem jest zaciszne słoneczne miejsce na mały kącik wypoczynkowy (leżaki lub meble z palet albo ławeczkę)
Nie mogę się zdecydować, czy miałaby tam być nawierzchnia żwirowa, z płyt chodnikowych, czy trawnik.
Myślałam też o małym warzywniku, maksymalnie dwie skrzynie
Mam juz kupione rośliny:
Hortensje Lime Light, Hortensje ogrodowe różowe i białe, miskanty variegatus 3 szt trawę red baron 8szt żurawki, hosty August moon, minute man, zielone z białym środkiem-nie znam nazwy, tawułę gold mo thuja reingold 1 szt, thuje Danica 2 szt, cis pospolity Elegantissima 1 szt, szałwię omszoną 3 szt, piwonia różowa 1 szt, róża rabatowa Tom Tom 5 szt, jeżówki różowe, rudbekie, zawciąg nadmorski, skalnica arendsa różowa
liliowce stella d oro
lilie orientalne białe 3 szt
Dużo tulipanów w kolorach biały odcienie różu, fioletu, żólci, narcyze, szafirki
Będę wdzięczna za wszelką pomoc w rozplanowaniu rabat.
Pozdrawiam.
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:49, 20 paź 2015

Do góry
Basilikum napisał(a)
jak posadzisz roze w kajaku to Lilie wodne pasuja

sernik Taki bialy, ze wyglada jak nie sernik a steropian

nie mam kajaka, a serniczek puszysty, tylko spód do dupy
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:45, 20 paź 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
O kurka, ale pyszności u Ciebie
Lilie, ale wodne?

nie wodne, zwykłe, no ładnie kwitną
Od nowa ... na przekór wszystkim 07:11, 20 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)
no właśnie też mi się nie widzi, ale muszę gdzieś lilie wsadzić, miejsca nie mam
wsadź w kosz i po kłopocie
Od nowa ... na przekór wszystkim 06:22, 20 paź 2015

Do góry
jak posadzisz roze w kajaku to Lilie wodne pasuja

sernik Taki bialy, ze wyglada jak nie sernik a steropian
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:52, 19 paź 2015

Do góry
O kurka, ale pyszności u Ciebie
Lilie, ale wodne?
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:07, 19 paź 2015

Do góry
Olili napisał(a)

Hmmmmm nie wiem
no właśnie też mi się nie widzi, ale muszę gdzieś lilie wsadzić, miejsca nie mam
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:02, 19 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)
czy lilie pasują przy różach?

Hmmmmm nie wiem
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:58, 19 paź 2015

Do góry
czy lilie pasują przy różach?
Do raju daleko - u Ewy 21:21, 19 paź 2015

Do góry
Ewcia...trzymam kciuki!!!

I najpierw przepraszam, że tak późno Ci odpowiadam na temat lilii, ale nie było mnie na forum.

Lilie warto mieć różne, w różnych porach kwitną. Najpierw azjatyckie, potem OT, LT, orientalne. Te pierwsze nie pachną, ostatnie mogą przemarznąć.
Ja nowe kupuję i sadzę wiosną, ale jesienią też można.

Ogromne buziaki
Ogród z łezką II 21:14, 19 paź 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kasiu, czy cebule lilii teraz się kupuje i sadzi? Czy Ty mi doradzałaś lilie azjatyckie, czy jakie?
Pozdrawiam

Cebule lepiej na wiosnę Ewciu, na pewno nie zmarzną
U Ciebie napiszę o liliach.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:13, 18 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Fotki jak zawsze pierwszoligowe, mgliste ale jakie zarą..ste Buziaka ślę, co słychać ? U mnie mokro i nieprzyjemnie. W kuchni szalałam, kilogramów mi przybyło

Nas pogoda też nie rozpieszcza. Udało mi sie przez weekend wsadzić liliowce, lilie, troche poprzesadzać, posadzić drzewa (jeszcze został grujecznik i ognik, chyba zadołuje na zimę), opalikować je, podwiązać połamamne trawy po ostatnim śniegu.

Przy okazji okazało się, że śnieg połamał nowo posadzone rozchodniki, więc ścięłam je, podzieliłam jeszcze na pół każdą łodygę, i wetknęłam do ziemi. Jak będzie ciepło jeszcze 2 tyg to jest chyba szansa, że się ukorzenią

Ciągle zostają mi cebulowe do posadznia. Mam tez wykopane kosaćce i anafalisa.

Kosaćce miałam posadzić w liliowcach, ale się rozmyśliłam ze względu na podobny pokrój liści. Myślę gdzie je dać.
Anafalisa chyba zadołuje do wiosny.

No i jeszcze jak przyśsla mi róże, musze je na nowo poprzesadzać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:33, 17 paź 2015

Do góry
Kasiu dziękuje bardzo

Alka u mnie gmina nie mogła dostać dotacji, ale się udało i zrobione pomijam, że wykonawcy to straszne ciarachy, ale ja jestem zadowolony nawet z tej paskudnej studzienki pod płotem przez którą musiałem pół rabaty zlikwidować

Marzenko niestety, lilie sadzę tak dla wygody by po kilku latach było mi łatwo wyjąć je z ziemi bez uszkodzeń, ale lilii tyle się nie sadzi. Do tulipanów jako roślina jednoroczna już 'dojrzałem' byłbym w stanie po kwitnieniu je wyrywać i mieć spokój bo nie znoszę ich zasychających liści dla mnie są obrzydliwe Jednak szkoda mi się napracować i zapłacić za cebule, które wiosną będą już dawno zjedzone.
No i co najgorsze, w koszyczkach nie da się uzyskać tak fajnego efektu i trudniej jest coś wepchnąć w gąszcz, ale po przekwitnięciu wyciągne koszyczki z cebulami i nie będą mnie drażniły na rabatach Jeszcze 100 tulipanów mi zostało, więc źle nie ma.

Paulino już dostały smakołyki. Ogólnie to podejrzewam z nadzeją, że to stary tunel nornicy, którą chyba wypędziłem miesiąc temu i pozostaje mi się modlić by jutro trutka i tunel były nietknięte.
Ja mam taką nadzieję, że w przyszły roku będę tylko zakładał trawnik po pracach z podjazdem i chodnikami

Sebek no nieładnie tak nie poczęstować gości smakołykami jak ja nie znoszę tych stworzeń, skąd one do mnie przychodzą to nie wiem bo z każdej strony domy i zero strat, chociaż podejrzewam, że wieść o 'nadzianej' spiżarni w towarzystwie szybko się rozchodzi
Ogród pod Borem 19:44, 12 paź 2015

Do góry
Melduję, że przygotowania do zimy rozpoczęte
W tamtym tygodniu pościnałam piwonie, lilie, liliowce i irysy. Posadziłam trochę cebulowych (szafirki, krokusy, szachownice i czosnki).
W sobotę zrobiliśmy ogrodzenie od północy a ja dodatkowo umyłam oilka okien w domu
Teraz czekam jeszcze na bluszcze Hedera i posadzę je pod tym płotem

Zdjęć żadnych bo nie ma co pokazywać
Ogród z łezką II 15:10, 11 paź 2015

Do góry
Kasiu, czy cebule lilii teraz się kupuje i sadzi? Czy Ty mi doradzałaś lilie azjatyckie, czy jakie?
Pozdrawiam
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:27, 09 paź 2015

Do góry
Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
I znowu od początku... 07:56, 09 paź 2015

Do góry
eluniak napisał(a)

Poprawiony narazi częściowy projekt :

1. Hortensje ( białe ) nad odmiana myślę jeszcze
2. Trawa hakonechloa
3. Kule z bukszpanu
4. Hosty posadzę pod czereśnie a żurawki purpurowe oddam dla mamy
5. Oczko wodne białe lilie
6. Czereśnia zostaje niestety nie wygrałam z M ale będę ja cięła w kulę

Na razie tylko tyle ale wymyśliłam nad resztą intensywnie pracuje.

Trzeba wyrzucić oczko wodne, nie pasuje na tej rabacie. Wygląda co najmniej dziwnie, przytłacza, jaki sens oczka na skarpie???

Linia zewnętrzna murku jest falista i roślinność powinna gobelinem wylewać się z tej rabaty, trzy kulki posadzone niezbyt trafnie nie załatwią sprawy, tutaj trzeba dużo roślin małych, również zwisających ale posadzonych wachlarzem.

Roślinność dopasuj do charaktery tego terenu.

U Agi - czyli słońce i piach 21:52, 08 paź 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies