Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kosolkowa Pasja 19:34, 02 cze 2015

Do góry
Giardina i jakaś ostnica

Szałwia Marcus i przetacznik
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 15:46, 02 cze 2015

Do góry
Dziękuję Magnolio za rady - teraz będę miała już jakiś zarys jak tę rabatę wykończyć... trawy dodadzą trochę lekkości i zwiewności, a szałwia doda akcentu kolorystycznego tym nasadzeniom

U Finki wczoraj przeglądałam byliny, dzisiaj zajrzę jeszcze raz, by zobaczyć czy ma tę szałwię na stanie. Trawki pewnie będę musiała zakupić przez internet bo w okolicy nie ma żadnego wyboru...
Kosolkowa Pasja 22:51, 01 cze 2015

Do góry
Przemku- dziękuję za miłe słowo Mszyc z drugiego rzutu już nie ma, zobaczymy kiedy będzie kolejny Szałwia Marcus,ta ubiegłoroczna, jest przesadzona na obwodke różanki, ona nie jest jeszcze imponująca. Ty pewnie piszesz o blaukonigin (pewnie nie tak napisałam ), ta za to wielka i ładna wyrosła. Tawuly przytne trochę, dzięki za radę. No i życzenia deszczu przyjmuje z otwartymi ramionami, choć już się nie łudze, teraz ma być tylko ładniej od jutra.. Stety-niestety. Żeby choć troszkę podało, już byłoby inaczej. A tak jest tragedia. Pozdrawiam!
Pszczelarnia 21:34, 01 cze 2015

Do góry
Struktura zielnika (dla Konstancji):

I zawartość:
np. żółte oregano w donicy:

wielosił:
truskawka pnąca:

szałwia tricolor:

tradycyjnie o tej porze roku mydlnica:

pamiętajmy o gnojówkach żywokostowych:

Podwórkowa rehabilitacja 19:31, 01 cze 2015

Do góry
W ogródeczku warzywnym
Tymianek

Szałwia

Szczypiorek siedmiolatek
Zmienić pobojowisko w ogród... 18:32, 01 cze 2015

Do góry
Nie byłam do końca przekonana, ale zaczyna mi się podobać ta moja szałwia . Ma przepiękny kolor, taki głęboki, nasycony fiolet.

s

Posadziłam też czerwoną krzewuszkę:

oraz len trwały i kosaćce, których sadzonki dostałam w prezencie od zupełnie obcego człowieka:

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:55, 01 cze 2015

Do góry
Ale tego kwiecia masz, a bylinówka super się zapowiada.

Widzę, że kocimiętka i szałwie u ciebie ładnie rosną - u mnie kocimiętka słabo kwitnie i się pokłada strasznie a szałwia jakoś stoi w miejscu i się za bardzo rozrastać nie chce. W jakiej glebie je sadziłeś..? Swoim dałam miks żyznej gleby gliniastej (taka była) i piasku niekwaśnego (dosypałam). Taka dość luźna teraz jest ta gleba, ale może wciąż za żyzna..?
Mój 4 arowy azyl... 00:38, 01 cze 2015

Do góry
Jedno z 'pięter' żeleźniaka

Już kwitnie naparstnica a jeszcze serduszka

i kolejny goździk

Przygotowuje się szałwia muszkatołowa

Ogródek Iwony 23:00, 31 maj 2015

Do góry
Iwonko - szałwia ma bardzo grube kłosy to może lekarska?

Linie kroplujące już u mnie działają, poszło 800 m i trzy razy dokupowałam, jeszcze mało węża. Mam prosto bez sterownika tylko filtr założony pod pierwszym kranem.
U mnie bardzo skomplikowane było rozmieszczenie, wszędzie daleko.
Zrobię zdjęcie rozdzielni umieszczonej w zagonie. ale i tak się cieszę z tego co jest.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:24, 31 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
OOOOOO, doskonale, już się cieszę

I jestem wściekła.... bo
1. aparat wczoraj w trawie położyłam i zaparował...w szytskie zdjecia z plamą.....
2. Kostrzewa brzydka
3. Pustka po wykopanej lawendzie nie do wytrzymania
4. róże jeszcze nie kwitną....
5. Miskanty które robią za tło nie rosną bo za sucho...
6. Buki odchorowują suszę również...

Wiec kadrowałam jak się da by brzydoty miejsca nie pokazywać....

Prawa stron a z Aspirin rose, bonica i carexem morrowi variegata . Kto powiedział aby je ciąć zamiast wyskubywać!!!! Sa tak brzydkie, zę nawet się do fot nie nadają....

Lewa strona....
Kostrzewa brzydka , ze strach, trawji na brzegu trzy razy w tygodniu rozjeżdża córka samochodem.... a stipa za mała....

i dooopa... Musisz poczekać ze dwa-trzy tygodnie

A środek pokaże dopiero gdy lawenda podrośnie (słynna viva ma u mnie 5 cm...), szałwia i przetaczniki nabiorą masy....
Ogródek Iwony 18:20, 31 maj 2015

Do góry
JoannaP napisał(a)
Iwonko pięknie u ciebie

Szałwia z różami cudowne połączenie

Dzięki za potwierdzenia. To tak zrobię
Ogródek Iwony 18:18, 31 maj 2015

Do góry
Iwonko pięknie u ciebie

Szałwia z różami cudowne połączenie
Ogródek Iwony 17:48, 31 maj 2015

Do góry
Za chwilkę naparstnice wystartują. Siane w zeszłym roku, nie wiem tylko, jaki to kolor. Od Małej Mi też taka wypasiona

Róże też mają pączki, ale jeszcze nie kwitną

Szałwia fioletowa ma już pączki, dostałam też od Any różową szałwię. Posadzę ją przy różowych różach.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 11:46, 31 maj 2015

Do góry
asya - kardynał nie powtarza,nestety.

Madziarzeszow - też miałam w planach szałwię niebieską,ale w naszych szkółkach jest albo biała,albo wysoka fioletowa. Nie chce już ryzykować zakupów przez internet.

ewa004 - Dziękuję i wzajemnie

Ala106 - stopniowo będzie kwitło wszystko

zbigniew_gazda - ścinałam lawendę,właśnie tak,ale rozmawiałam z panem w szkółce,ta bezśnieżna zima i kilkudniowy mroźny wiatr im zaszkodził.

ewsyg - Cardinala Hume dopiero w na wiosnę posadziłam.
Nie uciekam z szałwią,pomyliłam się bo miałam szałwię na myśli.
Chciałam uschniętą lawendę, szałwią zastąpić,ale u nas niskich niebieskich szałwii nie było. Kupiłam przetaczniki,pocieszyłas mnie,bo miałam mieszane uczucia,czy to dobry pomysł

Ensata -jaka szałwia tak ci się wysiała? Mam kilka gatunków,ale siewek pod żadną nie znalazłam
Lawenda mi wymarzła w dużej ilości, a prawdziwej zimy nie było.
Nie chcę ryzykować kolejnych strat i na jej miejsce przetaczniki kupiłam,czy to dobry pomysł,okaże się na drugi rok
agniecha973 - Aicha kwitnie tylko raz i pachnie. Jest w opisach jako parkowa ,moja rośnie przy podpórce, na małą pnącą jest prowadzona
Ale zawsze jako pierwsza zaczyna kwitnąc,więc ma wybaczone,że nie powtarza.

W moim małym ogródeczku - Dorota 00:14, 31 maj 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Fioletowe to osteo...coś tam, bakopa biała i fioletowa, surfinie białe z fioletowymi żyłkami, stipa (jeszcze nie widoczna), szałwia omączone, jeszcze nie kwitnąca i jeszcze takie coś delikatne białe, ale nie znam. Kupuję na wyczucie, nie znając nazw ale jak widzę, to wiem, że mi się podoba. Ledwo upchałam to wszystko w doniczki, resztę co się nie zmieściło posadziłam do gruntu przy altanie.

Dziękuję.
Zazdroszczę wyczucia, super to wygląda.
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:08, 31 maj 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Rury kanalizacyjne mnie rozłożyły.....super pomysł. Co to za kwiatuszki?

Fioletowe to osteo...coś tam, bakopa biała i fioletowa, surfinie białe z fioletowymi żyłkami, stipa (jeszcze nie widoczna), szałwia omączone, jeszcze nie kwitnąca i jeszcze takie coś delikatne białe, ale nie znam. Kupuję na wyczucie, nie znając nazw ale jak widzę, to wiem, że mi się podoba. Ledwo upchałam to wszystko w doniczki, resztę co się nie zmieściło posadziłam do gruntu przy altanie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:04, 31 maj 2015

Do góry
I jeszcze zakupione dziś kolejne rośliny
Aurea Nana

szałwia
i jeszcze malutki świerk serbski (miał już swoją miejscówkę od kilku tygodni)
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 19:27, 30 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ładna szałwia. TO ta niska?

to szałwia sensation bright rose i sensation compact violet
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 18:36, 30 maj 2015

Do góry
Ładna szałwia. TO ta niska?
Rustykalne wariacje 17:19, 30 maj 2015

Do góry
Cześć, zaciekawił mnie tytuł "rustykalne wariacje" to coś co też lubię.
Trawy robią fajny klimat, malwy, pnącza zimozielone, szałwia omszona, kocimiętka i oczywiście zioła. pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies