Właśnie kombinuje z lewym rogiem tam gdzie rośnie świerk. Mam kupione dwa różaneczniki cunningham's white i chciałabym je posadzić po bokach tego serba (mam nadzieję, że miejsca będzie wystarczająco) a przed serbem hortensje może Silver Dollar lub Bomb Shell ze względu na rozmiar jaki osiągają (ok 1,5m). Myślę, że będę musiała kilka lawend wysadzić, które rosną z boku. Myślę żeby wyglądało to mniej więcej tak:
Zastanawiam się czym wypełnić i co dać przed żeby to jakoś zakończyć i nawiązać do lawendy z boku i do tego co ma być po prawej stronie.. Kierunki świata i skala zaznaczone są na szkicu.
Co do ziemi to mamy niestety piasek ale oczywiście będę wymieniać ziemię pod krzewy, mam nadzieję, że dadzą radę. Ogród myślę, że powinien mieć kształt litery L wtedy z tarasu zawsze będzie widok mam nadziję, że na ładny ogród.
Front, z dwóch stron jest ten sam układ tylko na szkicu jest pokazana część z przejściem do ogrodu :

w tym pustym prostokącie będą posadzone trzy sztuki cisa w kostkach z bukszpanu i wysypane żwirem. Na froncie zastanawiam się co posadzić przed kulami z bukszpanu dużo miejsca tam nie ma. Za to słońce od 10 godziny do zachodu.