Poza tym różnicuje rabatę kształt ich liści jest inny !! I może tak sie zdarzyć ,ze lawenda przekwitnie a rozchodnik dopiero zacznie kwitnienie. Jeśli faktycznie boisz sie monotoni to liatra biała jest oki. ale posadź ją trochę z tyłu ,bo jak przekwitnie to jest mało dekoracyja. z przodu daj coś co ma liście dklugo i przebarwiaja sie na jesieni.
Tak Celinko, bardzo mi sie podoba ten zestaw, lubię lawendę, a i liatra jest dobrym uzupełnieniem bo trochę wyższa. Ale w takim razie jaki kolor rozchodnika wybrać, żeby nie było za fioletowo czyli zbyt monotonnie? Albo może coś jeszcze innego, bo rozchodnik ma liscie w takim samym kolorze jak lawenda. Białą liatrę? kiedy ta Twoja bardziej mi się podoba. Co byś mi radziła?
Ewus! Kolor liści rozchodnika są inne zupełnie od liści lawendy nie są razem monotonne kolor błękit- fiolet lawendy dobrze polaczyc z białym ...
Poza tym różnicuje rabatę kształt ich liści jest inny !! I może tak sie zdarzyć ,ze lawenda przekwitnie a rozchodnik dopiero zacznie kwitnienie. Jeśli faktycznie boisz sie monotoni to liatra biała jest oki. ale posadź ją trochę z tyłu ,bo jak przekwitnie to jest mało dekoracyja. z przodu daj coś co ma liście dklugo i przebarwiaja sie na jesieni.
Dzieki Celinko, tak bym chciała zrobić, ale potrzebuję właśnie takich informacji o roślinach. Kwiatów, bylin i itp. do tej pory w ogóle nie było w moim ogrodzie, więc każda podpowiedż czy zdjęcia o różnych porach roku roślin bardzo mi pomagają. Ale najważniesze są nazwy roślin, wtedy mozna dalej szukać, czytać. Dlatego bardzo Ci dziękuję za pomoc, bo od czegoś muszę zacząć, a i tak przecież trzeba to wszystko dostosować jeszcze do specyficznych warunków jakie u mnie panują.
Miłej niedzieli.ewa
Celinko,wpadłam się przywitać wieczorkiem i sprawdzić jak Tobie niedziela minęła.Rozchodnik też mam i sobie chwalę.Nawet rozsadziłam sobie w kilka miejsc
Witaj Celinko
Niestety nie mam wątku jeszcze, może w przyszłym roku.Natomiast mogę ambitnie przyznać,że zamieniłam całkowicie telewizję na Ogrodowisko.Pochodzę z okolic Włocławka.Serdecznie pozdrawiam i nadal podczytuję Twój watek.