Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot mieszany 23:16, 30 sie 2019

Do góry
Rad można udzielić znając sytuację w ogrodzie, w ciemno nie da się.
Żywopłot to tło dla innych roślin ale też ma spełniać funkcję zasłaniania, a przed czym i gdzie? Tego nie wiemy.
Wysychający trawnik 23:12, 30 sie 2019

Do góry
Jest cień a w cieniu trawa nie rośnie i tak właśnie wyłazi.
Zakładanie nowego trawnika na starym 23:01, 30 sie 2019

Do góry
jacopp napisał(a)
Dzień dobry

Proszę o pomoc w temacie założenia nowego trawnika.
Mam za blokiem mieszkalnym niewielki ogródek, powierzchnia 50m.

Obecnie rośnie na nim trawa przerośnięta mchem i chwastami, na brzegach kilka iglaków.

Chciałbym odnowić trawnik, oddzielić obrzeżami iglaki od trawnika.
Teren jest dosyć mocno nasłoneczniony przez cały dzień dlatego wybrałem trawę Barenbrug Watersaver.

Zacząłem od pozbycia się chwastów selektywnym herbicydem (babka, mniszek).
Trawa przerośnięta jest również przez perz który chce usunąć mechaniczne (przekopać cały ogródek szpadlem, usunąć korzenie chwastów itd)
Odczekać około 1-2 tyg. żeby usunąć chwasty które wyjdą.
Sprawdziłem również ph gleby, jest zasadowa.
Rozumiem że powinienem zakwasić glebę aby obniżyć ph.

Pytanie 1.
Kupiłem do tego nawóz zakwaszający ale nie wiem na ile czasu przed kolejnym krokiem to wykonać. Siew chciałbym wykonać w połowie września jak ustąpią upały.

Pytanie 2.
Czy przed siewem należy zastosować jakiś nawóz? W sklepie odradzono mi nawóz sypany a polecono zastosować oprysk gleby Biohumusem.

Zasilić glebę przerobionym obornikiem, kompostem i inną materią organiczną, zbadać Ph przed siewem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:58, 30 sie 2019

Do góry
Bog napisał(a)
Danusiu poradż proszę czy warto posadzić zimozielonego Głogownika Red Robin
Miejsce po perukowcu pod domem przy tarasie od południa, słońce do godz.14-15,miejsca mało 170x180.Miejscami mam ziemię piaszczysto gliniastą nie pamiętam jaka jest w tym miejscu Perukowca nie musiałam nigdy podlewać dobrze tam miał ale zrobił się brzydki chcę go wymienić.Obawiam się przemarzania czy Głogownik to dobry wybór a może poszukać czegoś innego.Małe drzewko albo coś na pniu pod nim hortensja Wanilla Fraise.
Pozdrawiam Bogusia

We Wrocławiu zimują na zewnątrz, u nas - nie. Nie polecam bo zmarznie, a jak nie znmarznie w tym roku, to w następnym. Posadź trzmielinę na pniu.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 22:55, 30 sie 2019

Do góry
bob napisał(a)
Witam
Ma swoim balkonie posiadam kilka drzewek, bardzo je lubię i dbam o nie lecz coś się stało. Zaatakowała jakaś choroba, w pierwszej fazie listki się skręcały a teraz schną i odpadają.
Wykonałem oprysk Target skorpion 325 ponad miesiąc temu ( gdy były pierwsze objawy ). Następnie Target Previcur dwa razy w odstępie 10 dni, również podlałem w donicach ziemię.
Efekt jest jeszcze gorszy jak na początku, co to może być o jak z tym walczyć?
Jestem tu nowy jak dodać fotki?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:27, 29 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do tej pory mamy około 150 m długości działki zagospodarowane, a pozostało do tych 560 m do końca - 410.
A więc jakieś 1/4 dopiero.

Zawsze sobie przeliczam moja działka dł 85 m a szer 50 m więc wzrokowo obejmuje ile zrobione.
Powoli zrobicie nikt pewnie nie pogania. Kiedyś odwiedzę, ale kiedy znak zapytania duzy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:48, 29 sie 2019

Do góry
aniaod napisał(a)
Ogrodomaniacy doradzcie. Planuję założyć rabatę przy podjeździe ale mam dylemat co do jej ksztaltu, która wersja lepsza? Na ostatnim zdjęciu jest mniejsza wersja tej rabaty
Planuję tam trawy, hortensje kulki cisowe szalwie i sezonowo to tulipany i jezowki.
Co jeszcze można tam dosadzic?
Czy szalwie chowacie jakoś za innymi roślinami żeby nie było widać brzydkiego dołu? Czy mogłaby tu być hortensja Bobo czy będzie za mała? Czy moznaby tam włożyć niewielkie drzewko typu nisko szczepiona śliwa nigra?

Wersja mniejsza lepsza

Drzewko ok, co do reszty pytań, na razie muszę do pracy lecieć.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:45, 29 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Pani Danusiu przesadziłam Dęba i Danica mam nadzieję że teraz może być

Tak, o to chodziło
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:43, 29 sie 2019

Do góry
Daria napisał(a)

Dziękuję

mam nadzieję że błąd został mi wybaczony

No pewnie: Grujecznik się nie dowiedział
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:41, 29 sie 2019

Do góry
Aniu, termin najbliższy w sobotę/niedzielę. Co będzie dalej, zobaczymy z uwzględnieniem naszych planów budowy ogrodu wodnego, wtedy będzie ciężki sprzęt i raczej goście mieliby utrudnione oglądanie, a my pracę. Więc najbliższy weekend wchodzi w grę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:39, 29 sie 2019

Do góry
Wiktorio, serce wykopane istnieje, pokazywałam, leży na eksponowanym miejscu i każdy może je zobaczyć. Ziemia je oddała nam. Za nasze serce jakie dajemy tej ziemi.

Mam nadzieję, że uda się je nam oprawić w ramki i powiesić w domu, jeśli powstanie takowy. Zdajemy sobie sprawę z naszego wieku i coraz mniejszych możliwości jakie życie niesie. Więc jeśli nie dom, to może chociaż domeczek. A jeśli nie, to będziemy dojeżdżać
Problemy z tujami 21:46, 28 sie 2019

Do góry
Nie szukaj pająków i pajęczyn w tujach, a pogrzeb w ziemi. Problem tkwi w sadzeniu.

Czy jest szmata? Ona powoduje zgniliznę korzeni (podstawy pnia)

Czy grys jest wapienny? Jeśli jest to powoduje zasadowy odczyn gleby i zamulenie, korzenie nie oddychają

Kolejna możliwa przyczyna - susza, zbytnie nasłonecznienie powiązane ze zbyt małym podlewaniem
kolejna możliwa przyczyna - zalanie, zamulenie korzeni.

Ja widzę możliwe takie powody. Jeśli nie zmienisz czegoś - tuje padną.
Jeszcze jedno, czy nie są zbyt głęboko posadzone z równoczesnym otuleniem szmatą pod grysem?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:37, 28 sie 2019

Do góry
Małgosiu, Kasiu, Aniu zapraszam. Gosiu/Gosiek33 - dziękuję za wizytę i miłe słowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:35, 28 sie 2019

Do góry
Ewo, temperatura będzie regulowana termostatem, ale chcemy jedynie utrzymać plus 5-10 zimą, żeby przezimować pelargonie, agapanty, fuksje itp. rośliny.

U góry zamontujemy ekran z folią aluminiową, a z boku folie pęcherzykowe, Witek ma jakiś pomysł na oszczędności prądu. Jeśli jednak okaże się, że rachunek za 1 m-c ogrzewania będzie spory, to nie wiem, ale chyba rośliny będą w garażu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:47, 28 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie sadź żadnego z tych zaprojektoweanych drzew. Grab wielopienny będzie wyglądał jak chwast Może świdośliwa?

Klony jesionolistne to też "chwasty", ja w każdym razie od 20 lat zapomniałam o tych drzewach.

Grujecznika (nie grójecznika) warto posadzić, wielopniowego lub na pniu. POlecam.

Dziękuję

mam nadzieję że błąd został mi wybaczony

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:59, 28 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do tej pory mamy około 150 m długości działki, a pozostało do 560 m do końca 410.
A więc jakieś 1/4 dopiero.

Danusia, teraz pójdzie szybciej z ogrodem. Jak skończycie staw naturalny z wgłębnikiem, to będzie mieli wyraźnie z górki.

Mam pytanie o ogrzewanie zimowe w oranżerii - czy temperatura będzie automatycznie nastawiana? Czy trzeba też cieniować przechowywane rośliny?

Moja bajka 11:25, 28 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu, ale szkoda że w sumie nie było Miry wtedy, prawda?
Ja także skosztowałam tego pasztetu i bardzo proszę o wklejenie przepisu Bardzo, bo mam kilka cukinii przerośniętych, przydałoby się je wykorzystać

to prawda Danusiu, szkoda. Ale skoro się nie udało, nie pozostaje nic innego jak zobaczyć w tym plusy - mogłam się nacieszyć każdą z Was z osobna, a w przyszłości pomnożymy tą radość i spotkamy się we trzy. Fajnie by było . Przepis poleciał .
Moja bajka 08:20, 28 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu, ale szkoda że w sumie nie było Miry wtedy, prawda?
Ja także skosztowałam tego pasztetu i bardzo proszę o wklejenie przepisu Bardzo, bo mam kilka cukinii przerośniętych, przydałoby się je wykorzystać

Ha a ja nawet myślałam z Tobą jechać no ale powstrzymalo mnie przeziębienie. pasztet piękne na sobotę i 8 upieke dwa jeden jak Kasia a drugiemu dam na wierzch plastery boczku cienkie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies