Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nasz przydomowy ogródek 12:33, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Śliczne okazy
Mus posadzić Zbyszku pod naszym czujnym i życzliwym okiem

Posadziłem !!! Porobię zdjęcia i przedłożę .
Ogród coli 12:12, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
FRONT:

1. Zamiast śliwy wiśnowej inne drzewo purpurowe np. buk, albo klon Royal Red.
2. Albo więcej dereni, albo hortensje Limelight, raczej obstawiam to drugie, pieknie pod czrewonym drzewem wyglądają, zwłaszcza że są w innym miejscy derenie
5-6. dałabym jednakowe trawy, miskanty np. Variegatus - biały
19. nad jodłą koreańską bym się mocno zastanowiła, dałabym świerk serbski, będziesz mi dziękować

Czyli lepiej 2 klony? bo 8 to tez bordowy klon
Variegatus jest ladniejszy od Zebrinusa?

Zapomnialam napisac, ze te kropki przy ogrodzeniu na froncie to Smaragdy
Ogród coli 12:05, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
BOK:

Obok głazów daj mołorząb odm. Pendula, albo inne zwisające drzewo, o interesującym pokroju, a "placek" wypełnij pachysandrą.

W rabatach same roślin są ok, ale wydaje mi się że za dużo gatunków. Niby jak patrzę na schemat to dobrze, ale ogólnie to wiele. Przeanalizowała teraz i jest ok, ja tylko nie sadzę jałowców bo chorują i brzydko wyglądają już po krótkim czasie.

4 - kosodrzewiny będą za duże na brzegu rabaty (urosną aż się zdziwisz ile) zamień na świerczka karłowego kulkowego
9 - pod śliwą Nigra 3 derenie, a runianka ile zaplanowałaś ? Moża tu nie dawać runianki, bo z niej całe połacie się robi.

A 2 drzewa 9 i 16 tak blisko siebie bedzie ok? Moze byc Ginkgo biloba 'Mariken'?
kosodrzewine zmieniam, lepiej na Picea mariana 'Nana' czy Picea abies 'Little Gem'?
Skrawek przed domem 11:59, 18 maj 2011

Do góry
Teraz ukazał nam się gaz, ale ozdobne te skrzynki robili kiedyś.

Mam koncepcję która pozwoli zachować te dwie rośliny, trzeba zrobić wysepkę z nich i przejście po trawniku. Postaram się to narysować później, lecę do sklepu bo lodówka pusta;(
Ogród coli 11:55, 18 maj 2011

Do góry
FRONT:

1. Zamiast śliwy wiśnowej inne drzewo purpurowe np. buk, albo klon Royal Red.
2. Albo więcej dereni, albo hortensje Limelight, raczej obstawiam to drugie, pieknie pod czrewonym drzewem wyglądają, zwłaszcza że są w innym miejscy derenie
5-6. dałabym jednakowe trawy, miskanty np. Variegatus - biały
19. nad jodłą koreańską bym się mocno zastanowiła, dałabym świerk serbski, będziesz mi dziękować

VII Targi Ogrodnicze EDEN , Lublin 14-15 maja 2011 11:50, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Prześliczna galeria zdjęciowa, dziewczyny także

Z pierwszych ujęć spodobały mi się iglaste z bliska, a z florystyki pojedyncze obuwiki.

Natomiast powiem, że całkiem nieźle wyglądają wystawy przecież całkiem nieduże, prawda?

No i kontakt osobisty się liczy Chyba szybciej zawitam do Lublina, niż planowałam, albowiem muszę na naukę fotografowania się udać

Dzięki Danusiu za komplementy)) Nie zapomnijcie o mnie nie umiem robić zdjęć ! )))))))
Ogród coli 11:47, 18 maj 2011

Do góry
BOK:

Obok głazów daj mołorząb odm. Pendula, albo inne zwisające drzewo, o interesującym pokroju, a "placek" wypełnij pachysandrą.

W rabatach same roślin są ok, ale wydaje mi się że za dużo gatunków. Niby jak patrzę na schemat to dobrze, ale ogólnie to wiele. Przeanalizowała teraz i jest ok, ja tylko nie sadzę jałowców bo chorują i brzydko wyglądają już po krótkim czasie.

4 - kosodrzewiny będą za duże na brzegu rabaty (urosną aż się zdziwisz ile) zamień na świerczka karłowego kulkowego
9 - pod śliwą Nigra 3 derenie, a runianka ile zaplanowałaś ? Moża tu nie dawać runianki, bo z niej całe połacie się robi.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 11:27, 18 maj 2011

Do góry
Rodzaj frakcji nie ma znaczenia, co kto lubi.

Tej kory co opisujesz nie bierz.

Ja mam swoje źródła i zawsze jest ładna. To okropne co sprzedają czasem.

Lubię w swoim ogrodzie stosować korę mieloną. Jest bardzo ładna, tyle że właśnie drobna, nie każdy taką lubi.

U klientów robię ściółkę taką jaką sobie życzą. Ale nigdy nie ma liści i wiórów oraz kawałków drewna.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:57, 18 maj 2011

Do góry
Ja robię tak, podoba mi się roślina np. naparstnice, ale wiem, że w ogrodzie się porozsiewa, ale muszę ją mieć, to kupuję sadzę do donicy i mam

Patrzę i podziwiam, potem na jej miejsce mam inną. Takie coś robię stale z różnymi roślinami.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:55, 18 maj 2011

Do góry
Tak, wyciągnąć i dalej do ogrodu.
Mieczyki raczej do ogródka w stylu rustykalnym. ale ja też lubię mieczyki, zwłaszcza białe i sadziłam je sobie do donic. Potem można schować w niewidoczne miejsce, jak już brzydko wyglądają.
Na początku jest chaos 10:51, 18 maj 2011

Do góry
Żurawki są ok. Z tawułą ładnie kontrastują
Na początku jest chaos 10:50, 18 maj 2011

Do góry
Intuicja mi mówi, że któreś powinno być białe. Np. klon Drummondii, a może zielone?

To ostatnie na prawo, bo pod drugim jest dereń o białych liściach.

A może wiśnia Umbraculifera? zamiast bordo.
Trzy bordowe za dużo
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:45, 18 maj 2011

Do góry
Zaraz Anie wsadzimy te lawendy, to się zdziwi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:43, 18 maj 2011

Do góry
Dziękuję Natasho, nie wiedziałam że takie wzbudzam emocje, czasem aż łezka mi się kręci i radość ogarnia, że mój ogród ma tylu wielbicieli. To naprawdę bardzo budujące
Dziękuję i zapraszam na stałe do nas.
Nie tylko na Forum, ale także do lektury artykułów i udziału w spotkaniach, Będzie u mnie, a teraz w sobotę Ogrodowiczanie spotykają się w ogrodzie Kapiasów w Goczałkowicach.
Miło mi także gościć wszystkich miłośników ogrodów w moim ogrodzie, jeśli tylko wyrażą taką chęć.
Zapraszam więc
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:43, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wyrobraź sobie wał gęsty z lawendy, grannatowa chmura kwiatków i Twole kulki unoszące się na "wietrze". Prostota w każdym calu i ładna kompozycja. Do dzieła masz już idealny pomysł.

Ja już to widzę i oczy mi się śmieją
I ten lawendowy zapach ....
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:38, 18 maj 2011

Do góry
Wyrobraź sobie wał gęsty z lawendy, grannatowa chmura kwiatków i Twole kulki unoszące się na "wietrze". Prostota w każdym calu i ładna kompozycja. Do dzieła masz już idealny pomysł.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:37, 18 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Powojnik będzie pasował, niebieski bardzo ładny Może być też The President.
Mieczyki tu nie pasują, zupełnie inne klimaty.

Lawendę i trawy przekopać jeśli zdecyddujesz się na inną roslinę jako wypełnienie, ale można też to wszystko obsadzić tylko właśnie lawendą, wtedy przesadzisz kostrzewę, a lawendy dosadzisz. Trzeba tylko ją ładnie rozmieścić po całości i wtedy będzie taki wał, a ponad nim kulki.
Świetne są, a brakuje im towarzystwa.

O to ja wersję z lawendą wybieram zdecydowanie, a dla traw będę musiała szukać miejsca gdzie indziej, no i powojnik będzie
Bardzo dziękuję Zaczyna mi się rozjaśniać trochę...
I dziękuję za pochwałę moich kulek, robiłam je sama w tamtym roku z przerzedzonych tujek, teraz czekam aż się zagęszczą ładnie. Kiedy mogę je formować - latem? Czy na jesień?
I co z tymi mieczykami - bo już zaczynają wschodzić, przenieść, zostawić na ten rok już...mam dylemat

Kulki na tujach można ciągle docinać, bo cały urok tkwi w tym, żeby były idealne. Pięknie to zrobiłaś, więc teraz już musisz kontynuować. Pierwsze cięcie wczesną wiosną, zanim ruszą przyrosty, potem w czerwcu do sierpnia myślę ostatnie cięcie. Jesienią najwyżej jakąś gałązeczkę co gdzieś wyskoczy wytnij
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:34, 18 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Danusiu, a czy takie duże (jak dla mnie) rośliny dobrze zniosą przesadzanie? Trochę się tego boję, bo np. dla laurowiśni nie mam już innego zacienionego zakątka

Ja myślę jak projektant bo nim jestem, więc mam intuicję , ale jeśli to już są tak zakorzenione rośliny, że nie da się ruszyć to równowagę kompozycyjną na tej rabacie trudno jest uzyskać.
Jako przykłąd pokażę rabatę stylizowaną na japońską tylko ona jest prostokątna, ale chodzi mi o pokazanie, że duża roślina nie może być z przodu kompozycji, ale nieco z boku, nie centralnie i bardziej do tyłu.

To zdjęcie już było u nas ale jest dobrym przykładem umiaru, jeśli jedna roślina wyraźnie dominuje, do nie trzeba tylko dyskretne towarzystwo, no i ten aktor głównego planu powinien być niestety umieszczony w dobrym punkcie.

Tutaj jest tylko cztery gatunki roślin:
Bonsai z cisa, żurawki Citronelle, kulki bukszpanowe i pachysandra.
Wszystko zimozielone.

Z laurowiśnią chodzi mi o to, że ona jest za duża i zbyt "roztrzepana".
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:27, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Powojnik będzie pasował, niebieski bardzo ładny Może być też The President.
Mieczyki tu nie pasują, zupełnie inne klimaty.

Lawendę i trawy przekopać jeśli zdecyddujesz się na inną roslinę jako wypełnienie, ale można też to wszystko obsadzić tylko właśnie lawendą, wtedy przesadzisz kostrzewę, a lawendy dosadzisz. Trzeba tylko ją ładnie rozmieścić po całości i wtedy będzie taki wał, a ponad nim kulki.
Świetne są, a brakuje im towarzystwa.

O to ja wersję z lawendą wybieram zdecydowanie, a dla traw będę musiała szukać miejsca gdzie indziej, no i powojnik będzie
Bardzo dziękuję Zaczyna mi się rozjaśniać trochę...
I dziękuję za pochwałę moich kulek, robiłam je sama w tamtym roku z przerzedzonych tujek, teraz czekam aż się zagęszczą ładnie. Kiedy mogę je formować - latem? Czy na jesień?
I co z tymi mieczykami - bo już zaczynają wschodzić, przenieść, zostawić na ten rok już...mam dylemat
Na początku jest chaos 10:26, 18 maj 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

.
[/quote

BARDZO ŁADNIE LINKA! właśnie o to mi chodziło jak pisałam, że jedno w drugie ma przechodzić moim zdaniem wyszło pięknie

Ładnie, całkiem "po mojemu". ŚLicznie,
A jakiej rady mojej odnośnie żółtego potrzebujesz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies