Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 13:58, 11 sty 2017

Do góry
Ja 2 lata temu zdecydowałam się na zakup magnolii. Po krótkim namyślę, zdecydowałam się na zakupy ze strony [reklama] Muszę przyznać, ze magnolia w moim ogrodzie prezentuje się bajecznie. Kwitnie i ma duże kwiaty.
Ogród przetrwania 13:26, 11 sty 2017

Do góry
Szanowne i Szanowni,
naoglądałam się Waszych cudeniek i zachciało mi się...
Przyznaję, jestem kompletną ignorantką roślinną, ale mam w sobie silne postanowienie poprawy.
Chciałabym Was prosić o pomoc w zagospodarowaniu przestrzeni wzdłuż domu.
W przedogródku jest tylko magnolia i cis rosnący 'w kulkę', w części za domem mamy jabłoń, czereśnię i mniejsze drzewka owocowe, więc stylistycznie nic nas-Was-mnie nie ogranicza.

Nie wiem, jak poradzić sobie z cisami, które rosną wzdłuż płotu. Były bardzo zaniedbane przez poprzednich właścicieli, gałęzie wchodziły na część chodnikową, więc trochę poprzycinaliśmy.

Problemy, które teraz mamy:
- trawa kiepsko rośnie,
- wzdłuż drogi rosną piękne i stare dęby, które gubią swoje piękne liście, które z kolei są wdmuchiwane na nasze podwórko,
- smutno tam jest, marzy mi się przestrzeń piękna i cały czas kolorowa, widziałam kiedyś w telewizorze Four Seasons Garden i się zakochałam,
- jestem czystą kartą ogrodnictwa.

Poglądowe zdjęcia załączam.

Legenda:
1 - właz do przydomowej oczyszczalni ścieków,
2 - właz do studni chłonnej,
3 - jabłoń,
4 - drzewo iglaste,
5 - tuja, lepiej widać na drugim zdjęciu,
6 - wejście do domu.

Pomożecie?

Ogród z rzeźbą 20:48, 08 sty 2017

Do góry
Witaj Agciu! Wypisałam sobie drzewka, które na dzień dzisiejszy chciałabym mieć, ale któż to wie co będzie za jakiś czas:
Klon Bloodgod - tego chcę raczej na pewno
Klon Shirasawy Jordan - tego też raczej tak
Ambrowiec Slender Silhouette trzy sztuki w małym szpalerze
Buk Dawyck Gold - ?? albo buk Aurea Pendula
Platany Alpens Glob -100%
Wiśnia Umbraculifera - ta na pewno, jedna sztuka przy tarasie już zaplanowana
No i jeszcze magnolia Genie
No i jeszcze może upchnęłabym klona Sangokaku

No i jeszcze wiele innych mi się podoba, ale ogród za mały.

A róże? Wytrzasłam sobie Kochana ze strony szkółki Fl. i z katalogu Tantau, który sobie tak jakoś jesienią bezwiednie zamówiłam

Sprzeczność w ogrodzie 18:22, 06 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
Witaj w 2017! niech się darzy!

Wydaje mi się że to kalina jakaś - ciekawe - Dzidka by wiedziała

Czytałam o leszczynie - przyznam że byłam za pozostawieniem tyle że bardzo dokładnie bym oczyściła pod spodem i wyznaczyła linię wkoło kancik. Miałam w planie leszczynę do ogrodu - teraz taki wybór odmianowych ...no ale jak poczytałam o kleszczach - serio?- to nie mam mowy za nic i jeśli u Ciebie są to po prostu wywal bo sentymenty nie sprzyjają rozwojowi ale to inny temat

pozdrawiam
nic jeszcze nie jest na 100 procent postanowione muszę zrobić ten plan i wam pokazać.....jakiś zamysł mam ale co dwie głowy to nie jedna dziękuję za życzenia : kalina? powiem, że to było wielkości takiego szeregowego domu, sądziłam że to magnolia....i to teraz kwitnie
Ogródek Iwony II 22:45, 05 sty 2017

Do góry
Iwonka, magnolia ma jak to napisałaś "szerokości" jakieś 1,5 x1,5 m., a te żółte kwiaty, chyba rudbekie to rzeczywiście są jednoroczne. Strasznie się wysiewają.
Pszczelarnia 17:47, 05 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
zdjęcia poglądowe łubinów piękne.
(...)

Marto, to jeszcze próbuję pokazać stosunek masy łubinów do seslerii i szałwii, początek czerwca 2014, rabata założona w sierpniu 2013 od małych sadzonek. Widać, że łubin ma potencjał szybkiego przyrastania masy zielonej:

Pszczelarnia 17:26, 05 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
A może dasz się namówić na jakieś jeszcze przeglądy?- może piwoniowe, albo jeszcze jakiegoś gatunku, który lubisz i masz w odmianach?
albo przegląd udanych zestawień?

Tęskno nam do widoków

Oj, przeglądy bylinowe - w zasadzie nie mam materiału poglądowego. Łubiny zrobiłam, bo niewiele osób wiedziało o metodzie podziału łubinów "na pietruszkę".
Piwonie są u mnie in statu nascendi, odsyłam do Vity.

Ogród bacowej 16:43, 05 sty 2017

Do góry
Ewa, twoja magnolia na bukszpanowej ile zajmuje miejsca? Chodzi o szerokość, rozłozystość, czy jakoś tak...

Pszczelarnia 16:16, 05 sty 2017

Do góry
A może dasz się namówić na jakieś jeszcze przeglądy?- może piwoniowe, albo jeszcze jakiegoś gatunku, który lubisz i masz w odmianach?
albo przegląd udanych zestawień?

Tęskno nam do widoków
Ogród bacowej 23:07, 04 sty 2017

Do góry
Gosia, masz rację to blue hobbit, fajnie przez sezon urósł . Drzewo to magnolia Susan.
Wiąz holenderski - Ulmus hollandica "Wredei" 15:42, 03 sty 2017

Do góry
Z magnolia jest inna sprawa niż z wiązem. Magnolia może sobie całkiem dobrze poradzić, natomiast co będzie z wiązem, trudno przewidzieć. Wiązy chorują na holenderską chorobę wiązów i może w jeden rok go załatwić. Niemniej jednak bym go zostawiła, bo ładnie odbił. Może mieć kształt wrzeciona z czasem, czyli normalny pokrój.

Ale może też paść w jeden rok.
Typografia ogrodu 13:50, 03 sty 2017

Do góry
malkul napisał(a)

miodzio
właśnie taki wzrastającym murek Magnolia Reni zaprojektowala
Wiąz holenderski - Ulmus hollandica "Wredei" 12:02, 03 sty 2017

Do góry

Proszę o opinię. Czy zostawić to co zostało z wiąza? Wiosną wiąz został złamany podobnie jak magnolia kilkunastoletnia. Już miałem go wyrzucić ale zaczął wypuszczać pędy ze śpiących pąków. Wiąz ma również uszkodzenia mrozowe. Zapewne nie będzie to drzewo jednopniowe ale forma krzaczasta. Teraz pytania do znawców. jak to będzie wyglądać później? Czy po kilku latach wiąz nie zacznie zamierać? Gdzieś wyczytałem, że drzewa z odrostów po złamaniach nie mają długiego żywota (dysproporcje korzenie masa gałęzi). W sumie forma krzaczasta w tym miejscu ogrodu nie byłaby taka zła (osłona od wichur z zachodu). Jaka wysoko może ten cudak urosnąć?
Zdjęcie jest z czerwca. Obecnie przyrosty są jeszcze raz takie.

Z magnolią miałem podobny problem tylko, że została złamana dużo wyżej. Wprawdzie został też sam pień 1,5 m ale ładnie ze śpiących pąków wypuściła ,,koronę,, która po pół roku jako tako wygląda.

Dzięki za odpowiedź.

W kamiennym kręgu od początku 14:37, 02 sty 2017

Do góry
Kwieciem obsypuje się jedyna w kamiennym magnolia

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:02, 02 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Cofnij się Kasiu w wątku Gosi do 28 grudnia chyba - w tych okolicach jest kilka fotek ode mnie.
Dziś nie wylezę, muszę się wreszcie wyleczyć, bo infekcja wlazła mi w zatoki. Do tego śnieży, gwiżdże i zacina, brrr.

znalazlam to juz lepiej siedz w domu, przypudrowalo u mnie to u ciebie pewnie tez
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:44, 02 sty 2017

Do góry
malkul napisał(a)

I bez zawiści
bo przecież każdy ma cele, marzenia plany i .......
ech długo by gadać

Magnolio moja kochana ty wiesz

tak, bez zawiści.
Ściskam Cię mocno, mocno, mocno!!!
Zdrowiejcie dziewczynki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:40, 02 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Cofnij się Kasiu w wątku Gosi do 28 grudnia chyba - w tych okolicach jest kilka fotek ode mnie.
Dziś nie wylezę, muszę się wreszcie wyleczyć, bo infekcja wlazła mi w zatoki. Do tego śnieży, gwiżdże i zacina, brrr.

ja tez chora z młodą łącze sie w bólu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:39, 02 sty 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

to prawda, piekne sa, mi nie wychodzi

Magnolio, a pokaz troche co u ciebie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:39, 02 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Dobrego Roku Kochani. Dla Was Gosiu i dla wszystkich tutaj
Oby był dobry dla każdego z nas, i dla nas jako społeczeństwa.
Żebyśmy umieli żyć w zgodzie obok siebie i ze sobą, mimo różnic.

I bez zawiści
bo przecież każdy ma cele, marzenia plany i .......
ech długo by gadać

Magnolio moja kochana ty wiesz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies