To może i ja pokażę kilak metamorfoz.
W maju 2016 roku odnalazłam forum. Przez zwykły przypadek. M chciał mi kupić rododendrona, a ja szukałam informacji o wymaganiach.
Tak trafiłam tutaj i zostałam.
Przez dwa lata poprawiałam moje miejsce na ziemi razem z moim M: maj 2014: lipiec 2016:
Tereniu, w co gromadzisz deszczówkę? Dobry pomysł na darmową wodę. Koniecznie musisz mi pokazać. Chciałabym w przyszłości zbierać z dachu gospodarczego.
A jak wtedy wykorzystujesz do podlewania?
Wydatku z szybą współczuję. Tylko kłopot... No, ale zwykle tak jest, ze jak się nie chce, to akurat jakieś nieszczęście się przyplącze. Zawsze nie w porę ...
Szkoda, ze Cię nie będzie, ale rozumiem ...
Sadzawka jest wykonana z betonu wewnątrz z lekkim spadkiem w kierunku zagłębienia na jednym z jej końców.
Są tam ukryte sprzęty. Uszczelniona jest czymś w rodzaju płynnej foli, którą maluje się beton, a po wyschnięciu staje się szczelna. Podobną izoluje się dachy i ściany w łazienkach. Jeśli jest potrzeba czyszczenia oczka odpompowujemy całą wodę, wyciągamy kamienie, płuczemy całość i lejemy nową wodę. Nie trzeba tego robić co rok, wystarczy co 2 lub 3, zależnie od ilości substancji organicznych. Lanie nowej wody, to kłopot bo kilka tygodni trwa zanim stworzy się równowaga w zbiorniku.
Uwielbiam twój ogród. Ile razy się pojawia, to staram się tu być. Bardzo lubię twoje rabaty przecinające się ze scieżką
Na czym polega czyszczenie wiosną tak dużej sadzawki? Przymierzam się i odkładam wykonanie z roku na rok.
I mam pytanie, czy środek jest wyłożony folią, czy inaczej zabezpieczony?