Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 20:44, 14 lip 2016

Tereniu, w co gromadzisz deszczówkę? Dobry pomysł na darmową wodę. Koniecznie musisz mi pokazać. Chciałabym w przyszłości zbierać z dachu gospodarczego.
A jak wtedy wykorzystujesz do podlewania?
Wydatku z szybą współczuję. Tylko kłopot... No, ale zwykle tak jest, ze jak się nie chce, to akurat jakieś nieszczęście się przyplącze. Zawsze nie w porę ...
Szkoda, ze Cię nie będzie, ale rozumiem ...
Iwk4 21:40, 14 lip 2016

Zebrało mi się na wspominki.
Zrobiłam kilka zestawień typu PRZED I PO:
Moje metamorfozy ogrodowe
Zapraszam
LyraBea 21:46, 14 lip 2016

mirkaka napisał(a)
Zgadzam się z Jolą. Też się cieszę
Dziewczyny mam trochę skrętników wyhodowanych z listków od Ewy, chciałabym przywieźć do Iwonki i Was nimi obdarować bo mam ich za dużo! Czy mogę ? Weźmiecie?
Mirka, Ty jeszcze pytasz? :*
LyraBea 21:52, 14 lip 2016

olga80 napisał(a)
Iwonko nadrobiłam zaległości. Fajny przegląd trwa zrobiłaś Do anabelek i ja się przekonałam tylko mam zamiar wsadzić je w obwódkę z tawuły może nie będą się tak pokładać. Smutno mi ,że ni będę na spotkaniu u Ciebie,ale co zrobić siła wyższa a na dodatek jeszcze szyba w samochodzie mi pękła i w sobotę na 13 mam umówione przełożenie. Mam rodzinę w Kaliskach więc jak będę tam jechać koniecznie wstąpię do szkółki we Franku.

Edit: u nas też cały dzień leje nie mam już gdzie deszczówki gromadzić a mam chyba 2000 litrów zgromadzone.
Mam wkopany w ziemię pojemnik 10m3 (taki jak na szambo). Przy moich wielgachnych obszernych dwóch dachach grzech było nie zrobić tego. Przy dzisiejszych ulewach zaczęło mi deszczówkę przelewać, bo już studzienki chłonne też nie wyrabiają. Potop mam...Po takich podtopieniach wszystko zacznie gnić jak nic
jolanka 21:55, 14 lip 2016

Iwonko obejrzałam metamorfozy. Nooo, robią wrażenie
Zastanowiłam sie , czy to, co teraz robię to będzie "przed" czy "po"
olga80 21:56, 14 lip 2016

Iwk4 napisał(a)
Tereniu, w co gromadzisz deszczówkę? Dobry pomysł na darmową wodę. Koniecznie musisz mi pokazać. Chciałabym w przyszłości zbierać z dachu gospodarczego.
A jak wtedy wykorzystujesz do podlewania?
Wydatku z szybą współczuję. Tylko kłopot... No, ale zwykle tak jest, ze jak się nie chce, to akurat jakieś nieszczęście się przyplącze. Zawsze nie w porę ...
Szkoda, ze Cię nie będzie, ale rozumiem ...

Kupiłam taki zbiornik http://allegro.pl/zbiornik-1000-l-ibc-paletopojemnik-nowy-z-2016-i6325708802.html mój M zrobił redukcję i podłączam do niego waż i działa grawitacyjnie woda jakoś super szybko nie leci ale mi tak wystarczy bo kładę wąż na rabatę i podlewa mam zamiar dokupić jeszcze jeden bo reszta wody zgromadzona w beczkach i bańkach po zeszłorocznej suszy wolałam się zabezpieczyć na suszę
Iwk4 22:00, 14 lip 2016

Wielkie dzięki za info o tych zbiornikach. Musze temat zgłębić, zanim rynny na gospodarczym będziemy zakładać i dach robić.
Ciekawe, czy nawadnianie kropelkowe by zdało egzamin przy takim podłączeniu grawitacyjnym ...

Beatka, a jak ty masz zakopane w ziemię, to jak pobierasz wodę? Pompa?
olga80 22:04, 14 lip 2016

Iwonka myślę,że za słabe ciśnienia jak na kropelkowym. Musi być pompa aby działało. Takie rozwiązanie chcemy zrobić w przyszłym roku.
LyraBea 22:05, 14 lip 2016

Iwk4 napisał(a)
Wielkie dzięki za info o tych zbiornikach. Musze temat zgłębić, zanim rynny na gospodarczym będziemy zakładać i dach robić.
Ciekawe, czy nawadnianie kropelkowe by zdało egzamin przy takim podłączeniu grawitacyjnym ...

Beatka, a jak ty masz zakopane w ziemię, to jak pobierasz wodę? Pompa?
Na razie prowizorka czyli odkryty właz, w otworze wielki emaliowany garnek i pompa zanurzeniowa do wody brudnej za 40zł. Ciągnie jak smok, ale na krótkie odległości, więc głownie napełnią nią ten garnek i dużą beczkę, usytuowaną w połowie warzywnika. Służy mi więc do podlewania warzywnika i z ręki czyli 2 konewki w rękę i pod krzaczki marsz...Aaaa, jeszcze pod bukszpany taczkami podlewam. No teraz to nie muszę, ale jak sucho było. Kiedyś ma być zautomatyzowane i służyć jako alternatywa dla wodociągów do systemu nawadniania....Kiedyś.
Iwk4 22:07, 14 lip 2016

jolanka napisał(a)
Iwonko obejrzałam metamorfozy. Nooo, robią wrażenie
Zastanowiłam sie , czy to, co teraz robię to będzie "przed" czy "po"

Jolu, jesteś już tutaj na Ogrodowisku, wiec na pewno będzie PO, albo w TRAKCIE
Ja, zanim tu trafiłam, myślałam, ze mam ogród. Nawet w konkursie wystartowałam i dostałam drugie miejsce.
Dziś mi się śmiać z tego chce...
W tym roku zapytano mnie, czemu w konkursie w gminie nie startuję, a ja , ze w tym roku jeszcze nie. Dziewczyny, jak będą u mnie, zobaczą, dlaczego
Jeszcze nie skończone