Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Ewa777 21:43, 12 lip 2016

Już zdecydowałam się na róże. Część mi przysłali.
To hortensji ogrodowych już nie nawozisz w lipcu? Dobrze zrozumiałam?
mirkaka 17:30, 14 lip 2016

Iwk4 napisał(a)
Moja hortensja ogrodowa ma jednego kwiatka tylko. A taką piękną rok temu dostałam. Też chyba zbyt długo była nawożona i podpędzona . Mimo to ładny krzaczek z niej jest.
Twoje są śliczne, ale to już pisałam

Lawenda lubi faktycznie dolomit wiosną. Toszka pisała, że dolomitu nie da się przedawkować, bo to naturalny substrat

Róże Kimono są w Ogrodzie z tatarakiem w tle. A tu znalazłam kilka fotek tej rabaty:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3928-ogrodowe-przygody?page=379#post_9

O właśnie o te kimono mi chodziło. Och one piękne są
Iwk4 17:32, 14 lip 2016

Mirko, zajrzyj do mnie
mirkaka 17:32, 14 lip 2016

Makusia napisał(a)
Mirka chcę ciąć teraz tylko dwa -na moje oko suche badyle (u jednej Hortki). Z wszystkich wyrastają liście, a dwa wyglądają na martwe. Pewnie i tak się nie przyjmą, ale spróbowałabym włożyć je do wody i zobaczymy.

No próbuj, choć wydaje mi się że teraz lepiej ukorzeniać z zielnych pędów.
mirkaka 17:36, 14 lip 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Ooooo czyli dolomit pod lawendę. Czytałem u Joli "Znowu na wsi" i też tak robi.
Szefowa od początku Ogrodowiska podkreślała że nawozimy najpóźniej do połowy sierpnia i szlus, bo młode pędy nie zdążą zdrewnieć do zimy i zmarzną.

Ja w tym roku róż w ogóle nie nawożę drugi raz bo mi w zeszłym rosły do grudnia. Chcę je jesienią zasilić potasowym nawozem żeby lepiej zdrewniały. A hortensji ogrodowych też już nie nawożę. To co dostały powinno im wystarczyć. Bukietówki jeszcze nie wiem, może jeszcze jedną porcyjkę azofoski
mirkaka 17:47, 14 lip 2016

Ewa777 napisał(a)
Już zdecydowałam się na róże. Część mi przysłali.
To hortensji ogrodowych już nie nawozisz w lipcu? Dobrze zrozumiałam?

No widziałam że zdecydowałaś się na Haidi Klum. Cudna jest ta róża tylko bardzo wrażliwa na mączniaka. Ogrodówek już nie nawożę, ale nie pamiętam czy ostatnie nawożenie było pod koniec czerwca czy na początku lipca. Jeśli jeszcze teraz nawieziesz to chyba im nie zaszkodzi
jolanka 21:51, 14 lip 2016

mirkaka napisał(a)

Ja w tym roku róż w ogóle nie nawożę drugi raz bo mi w zeszłym rosły do grudnia. Chcę je jesienią zasilić potasowym nawozem żeby lepiej zdrewniały. A hortensji ogrodowych też już nie nawożę. To co dostały powinno im wystarczyć. Bukietówki jeszcze nie wiem, może jeszcze jedną porcyjkę azofoski

Zastanawialam sie wlaśnie czy dać jeszcze jakis nawóz pod róże Kupiłam kilka nowych Pikne som
i teoretycznie dolek powinnam wypelnić na bogato a wiosenne podsypać.
Jak czytam u Ciebie to się mocno zastanawiam
Iwk4 22:23, 16 lip 2016

Dziękuję Wam kochani, że znaleźliście czas na wspólne popołudnie i pokonaliście taki kawał drogi, by móc się spotkać. Roślinki będą was przypominać. Skrętniki już od samego rana, bo postawiłam je w sypialni na oknie. tak przy okazji, jaki kierunek świata lubią?

Na pamiątkę spotkania zostawiam wspólne zdjęcie.

Od lewej: Ewa (Bacowa), Zbyszek (mój mąż), Ewa (Ewa777), Krzysiu (Ewy mąż), Marek (mąż Mirki), Mirka (Mirkaka), Jola (Joku),
na dole: Dorotka (córka Ewy), Ja (Iwk4), Beatka ( LyraBea).
I na fotce nie ma córki Beatki Oriany (śliczna dziewczyna) i Grzesia (męża Ewy) oraz moich synków Karola (robił fotkę) i Pawła (gdzieś się zapodział)
Joku 10:55, 17 lip 2016

Cieszę się że mogłam was spotkać ponownie. Miło się rozmawiało, podziwiałam wypasione kępy roślin przywiezione przez was. Dziękuję za dwa urocze skrętniki w kolorach jakich jeszcze nie posiadam.
LyraBea 10:40, 18 lip 2016

Mireczko, dopiero dzisiaj znalazłam czas by wpaść do Ciebie i podziękować Ci za roślinki. Wszystkie już zaopiekowane. Przypomnij mi nazwę tej, co ma malutkie kwiaty kwitnące na zielono?
O skrętnikach dowiedziałam się po raz pierwszy. Aż weszłam na wątek o nich tu na Ogrodowisku. Nie miałam pojęcia, co to za cuda śliczne i ile odmian tego jest! Mam nadzieję, że ich nie uśmiercę, bo ostatnio coś mi rośliny domowe się poobrażały. Pewnie dlatego, że widzą, jak mało im czasu poświęcam w porównaniu z tymi w ogrodzie. Cieszę się, że spotkałyśmy się ponownie i mam nadzieję, że spotkamy się jeszcze nieraz.