Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 13:34, 30 sie 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Masz ładnego derenia powiedz mi ile tam ich siedzi i czy przycinasz je czy one takie niskie będą??????/

Masz rację z wysokimi trawami to tylko kłopot. czy on siedzi na słońcu //>mam takie 3 szt i zastanawiam się gdzie je wsadzić .

Zawitka witam

Tam są 3 derenie zupełnie nie potrzebnie, ale zostały trzy więc posadziłam.
Obcinam je każdego roku wiosna, później gdzieś w połowie lipca. Bardzo je lubię piękne w lecie ale jesienią byle jak się przebarwiają.

Te poniżej są obcinane tylko wiosna niektóre l8scie na gałęziach są zupełnie biale-kremowe. Nie przycinam w lipcu bo nie przeszkadzają wysokością a tworzą piękny kopiec

Ten został radykalnie przycięty wiosna. Wycięłam 3 letnie stare konary w przyszłym roku będzie cięta tylko górka

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:18, 30 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie Memory maja o 2 metry bez kości bo jeszcze nie zakwitły.
U ciebie widzę, że stoi u mnie się pochylają te liście ogromniaste ciężkie jeszcze ostatnie wichury musiałam przywiązać do palika.
Tak to prawda to dużą trawa szybko rosnie wzdłuż i wszerz,ale jaka dostojna elegantka.

Pozdrawiam

Ładna to prawda ale potrzeba jej duzo zacisznego miejsca.
Ptasi gaj 22:01, 29 sie 2020

Do góry
Dorotka tfu tfu jakoś w tym roku wzięłam zadbanie w swoje ręce. EM kupował poprzednio środki po których nie było takiego efektu przezroczystej wody.
Przede wszystkim podstawa jest filtr.
Później mierzenie pH wody.
Od tego roku i jak widać to się sprawdza (oczko mam od rana do godz 15 w pełnym słońcu jest ciepła więc poda podatna na glony) dodaje do wody co 2 tygodnie ekstrakt z jęczmienia, daje też do filtra 2 garscie szyszek z olszyny woda sie przebarwia na lekki braz.
To daje dobre efekty woda jest dobra nie ma glonów.
Właśnie taki kolor po szyszkach.

Papirus wyciągany na zimę. Przetrzymywany w domu w miednicy.
W domu też mam duże. Oczyszczają powietrze.

Wyjęłam szyszki i za tydzień już zmieniła kolor, ale glonów nie ma.

Oczko wygląda rewelacyjnie, woda czysta bez glonów. Bardzo dobrze dbasz o jego wygląd.
Czytam, że miałaś deszcz, u mnie sucho okropnie. Sprzątam z rabat jakby była już jesień.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:16, 29 sie 2020

Do góry
Ej Dorotka tyle pomysłów,że mój umysł tego nie ogarnia kiedy ty masz czas na te robótki.
Dynia pomysł bardzo fajny ale pewnie zabawa z tymi rajstopami aby je zdjąć. A nię można rajstop do oleju włożyć przed załadowaniem tej masy betonowej.

Pozdrawiam
Pomysłów mam dużo, kłębią się w mojej głowie ciągle. Czasu mam dużo, dzieci odchowane, siedzę w domu to coś tam sobie dłubię.
Więcej dyń nie potrzebuję , raczej nie będę robiła kolejnych. Jeśli ktoś spróbuje z moczeniem rajstop w oleju to proszę o informację.

Dziś zrobiłam wianuszek i opaskę na rączkę do pierwszej komunii, oraz dwa jesienne wianuszki dla siostrzyczek.

a to już starsza dekoracja.
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:53, 29 sie 2020

Do góry
Piękny busz. Nie doczytalam co z tym murem bo wiem, że były różne propozycje.
Wszystko w tym roku pędzi jak szalone, więc trzeba non stop siedzieć i coś robić aby nie zarósł.

Czy masz jeszcze rumień na nodze? Podejrzewam, że był to kleszcz, podrapslas bo to swędzi i rozdział swoje bakterie po ciele. Już upłynął miesiąc zrób badania na boreliozę. Państwowo tych badsn przynajmniej u nas nie robią więc trzeba prywatnie kosztuje to ok 90 zł i z wynikiem do innej pani doktor. Zresztą na wyniku badań będziesz miała czy masz bakterie czy nie.
Jeżeli tak koniecznie musisz dostać antybiotyk przez ok 1 miesiąca codziennie. Lepiej to sprawdzić niż przez całe życie mieć kłopoty ze stawami, sercem a nawet na mózgiem.

Radzę bo też mnie ugryzł i nie miałam pojęcia co się ze mną dzieje. Wzięłam pełna dawkę antybiotyku i jest dobrze.

Rozpisalam się ale jak trzeba.
Pozdrawiam i zdrowia zycze

Witaj Elu
Z murem ok. całkiem zarósł świerki serbskie osiągnęły wysokość 5 m i są na pierwszym planie. Drugi plan stanowią bluszcze. A na trzecim są wrzosowe okna lustrzane i niskie rośliny kwitnące
To tyle w tym temacie.
Z nogą też już ok. Widzę, że czytasz zaległości i dziękuję za troskę i życzliwe rady.
A życzenia zdrowia przyjmuję z wdzięcznością, bo w czasie pandemi trzeba uważać, tymbardziej, że już w grupie ryzyka jestem.

Oto mur - stan aktualny:

Ogród na piasku i z wielkim murem 17:11, 29 sie 2020

Do góry
Piękny busz. Nie doczytalam co z tym murem bo wiem, że były różne propozycje.
Wszystko w tym roku pędzi jak szalone, więc trzeba non stop siedzieć i coś robić aby nie zarósł.

Czy masz jeszcze rumień na nodze? Podejrzewam, że był to kleszcz, podrapslas bo to swędzi i rozdział swoje bakterie po ciele. Już upłynął miesiąc zrób badania na boreliozę. Państwowo tych badsn przynajmniej u nas nie robią więc trzeba prywatnie kosztuje to ok 90 zł i z wynikiem do innej pani doktor. Zresztą na wyniku badań będziesz miała czy masz bakterie czy nie.
Jeżeli tak koniecznie musisz dostać antybiotyk przez ok 1 miesiąca codziennie. Lepiej to sprawdzić niż przez całe życie mieć kłopoty ze stawami, sercem a nawet na mózgiem.

Radzę bo też mnie ugryzł i nie miałam pojęcia co się ze mną dzieje. Wzięłam pełna dawkę antybiotyku i jest dobrze.

Rozpisalam się ale jak trzeba.
Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ptasi gaj 17:03, 29 sie 2020

Do góry
CD

Denerwuje mnie pokładająca się stipa, ale na tym zdjęciu wygląda super
Do raju daleko - u Ewy 16:56, 29 sie 2020

Do góry
Witam Ewa

Nie wiem czy byłam czy nie ale pewnie nie o takiej porze kwitnienia hortensji
Przepiękne odmiany też bym chciała mieć takue, ale u mnie by ani jedna nie zakwitła. Mam jedną i chucham i dmucham zawsze wiosna mam ogrodników w ogrodzie i pąki marzną.

Jaki ty tytuł wybrałaś swojego wątku ,"do raju daleko" to jak.musi być w raju jak u ciebie raj na ziemi tyle kwiecia. Piękne kompozycje bardzo mi się podoba.
Krwawnik suche badyle scinaj. Jest szansa, że jeszcze zakwitnie z nowych rozet.

Pozdrawiam

Też nie pamiętam, czy u mnie byłaś. Na pewno Twoje wpisy widziałam u innych formowiczów, bo kojarzę Twój avatar. Widzisz u mnie raj, a u Ciebie gaj
Bardzo Ci dziękuję za taki miły wpis Lecę ściąć kwiatostany krwawników. Te kupiłam kwitnące i bardzo szybko z jasnego różu przebarwiły się na biały, a potem uschły.
Do raju daleko - u Ewy 16:26, 29 sie 2020

Do góry
Witam Ewa

Nie wiem czy byłam czy nie ale pewnie nie o takiej porze kwitnienia hortensji
Przepiękne odmiany też bym chciała mieć takue, ale u mnie by ani jedna nie zakwitła. Mam jedną i chucham i dmucham zawsze wiosna mam ogrodników w ogrodzie i pąki marzną.

Jaki ty tytuł wybrałaś swojego wątku ,"do raju daleko" to jak.musi być w raju jak u ciebie raj na ziemi tyle kwiecia. Piękne kompozycje bardzo mi się podoba.
Krwawnik suche badyle scinaj. Jest szansa, że jeszcze zakwitnie z nowych rozet.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 15:32, 29 sie 2020

Do góry
Aniu wstawiłam irysy w wodzie
Ptasi gaj 15:30, 29 sie 2020

Do góry
Aniu no są wysokie ale wiotkie. I to mnie trochę dołuje bo trzeba wiązać i podpierać.

Dzisiaj sądzę. Zasiałam naparstnice i trzeba część popikowac do donic część wsadzić do gleby. Dosyć ładne flance.
W zeszłym roku posadziłam niezapominajki dosyć sporo tego miałam i na moje nieszczęście teraz się rozsiały z milionowa ilością flanciw usuwam co chwilę. Nikt mi nie powiedział, że to trzeba sądzić w miejscu gdzie nic nie rośnie. To teraz mam tragedia wszędzie się rozsiały.
No nic wiosna trzeba usunąć lub poprzesadzac. Może do chłopa na pole niech ma kolorowo.

To moje nasadzenia naparstnicy

Aniu zrobiłam fotki kosaccow oczyszczają wodę. Mają korzeń jak zwykle irysy, ale popatrz w wodzie mają jeszcze długie białe korzonki ibtym pobierają te wszystkie nie potrzebne zanieczyszczenia w wodzie. Nie mogłam foty zrobić bo ciągle ryby chciały pozować.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 11:15, 29 sie 2020

Do góry
Kim napisał(a)

Eluniu fakt że cierpca mi brakuje muszę dosadzić tuje przy płocie i tam muszę zrobić przeróbkę przy okazji podnieść troszkę rabatę bo tam jest najniższe miejsce w ogrodzie i często tam woda stoi
A jak tylko wrócę bierzemy się z eMem i dzieciakami za warzywniak ,tam też mnóstwo zmian

A z tymi pięciornikami to może masz rację,one jakoś dziwnie poszarzałe ,może je prysnę na jakiegoś grzyba, one rosną na rabacie gdzie często woda stała a od maja u nas wiecznie deszcz ,
na wiosnę zawsze ciacham je na jeża

Tymczasem pozdrowienia z cudownej Karwii

To wypoczywaj. W Wawie pada deszcz z przerwami.
Nad morzem widać, że też nie ciekawie, ale nie trzeba się ciągle opalać jest wiele innych sposobów na spędzanie czasu. Najważniejsze aby bryzę morska wdychać.
Też miałam piękna plażę i wodę w Rogowie.

U mnie też podmokły teren. Prawie wszystkie rabaty mam na podwyższeniu. Jak jest sucho muszę podlewac, a jak mokro nogi roślin nie stoją w wodzie.

Miłego dnia
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:58, 29 sie 2020

Do góry
A u nas pada deszcz z przerwami, ale jak pada to mocno
Na razie nie można narzekać. Wczoraj trochę kopałam w glebie więc deszcz się przyda bo zaledwie góra 5 cm jest wilgoć poniżej sucho.

Jak ktoś daruję to trzeba przetwarzać. Papryka droga na rynku.
Mirkowy ogród (początki) 10:25, 29 sie 2020

Do góry
Mirka napisał(a)

Gosiu dla ciebie moje rudbekie
U mnie to samo sieją się gdzie chcą a ja potem mam co pielićW Rudbekiach lubię tę ich zmienność kolorów .Sadziłam żółtą a sieją się różne.

Z rozchodnikami mam posadzone rozplenice Hamlen i trzcinniki
Rabata do przeróbki bo za gęsto jest. Tu są Hamlen .

Mirka czy masz nasiona tych rudbekii wiem, że się same rozsiewają bo też tak mam i różne kolory wychodzą. A tej schery Brendy Jakbyś miała to chętnie przygarnę.

Jeszcze odnośnie rozplenicy Hamlen to co czytałam ta rozplenice jest niska.
Jakbyś miała na zbyciu przynajmniej jedna kepke. Zrób fotkę jak kwitnie.

Pozdrawiam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 08:57, 29 sie 2020

Do góry

Dziołcha co ty za pierdoły piszesz. Co ty chcesz przerabiac.
Masz wszystko pięknie posadzone rośnie dobrze za dwa lata będziesz miała już dojrzały. Wtedy pomyślisz co zmienić. Nie można ciągle grzebać w ziemi daj urosnąć.
Przed płotem szmaragdy za płotem majs i o to chodzi niech rośnie.

Pozdrawiam

Eluniu fakt że cierpca mi brakuje muszę dosadzić tuje przy płocie i tam muszę zrobić przeróbkę przy okazji podnieść troszkę rabatę bo tam jest najniższe miejsce w ogrodzie i często tam woda stoi
A jak tylko wrócę bierzemy się z eMem i dzieciakami za warzywniak ,tam też mnóstwo zmian

A z tymi pięciornikami to może masz rację,one jakoś dziwnie poszarzałe ,może je prysnę na jakiegoś grzyba, one rosną na rabacie gdzie często woda stała a od maja u nas wiecznie deszcz ,
na wiosnę zawsze ciacham je na jeża

Tymczasem pozdrowienia z cudownej Karwii

Ptasi gaj 08:53, 29 sie 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 08:46, 29 sie 2020

Do góry
Pada dosyć dobrze z samego rana. W tym roku jeszcze grzybów nie ma w zeszłym już były w połowie sierpnia.
Szkoda, że trawy wczoraj nie skosiła trawnika, ale nie mogłam odpalić kosiarki za słaba podobno jestem. Zgrabilam liście po wichurze.
Przerabiam rabatę przy oczku zrobiło się ciasno i trzeba ograniczyć co niektóre rośliny.

Trochę fotek

Bardzo w tym roku wyrosły bluszcze. Winorośl japońska ma liście wielkości liści dyni

Po prawej najmniejsza Memory

Memory ponad 2 metry teraz. Jest związana podparta kolkiem poniewaz się przewraca - wichura.

Kwiaty we włosach 08:18, 29 sie 2020

Do góry
Witam Gosiu

Wróciłaś urlop miałaś? Trawy zaczynają kiście pokazywać. Hortensje kolorki zmieniać. Widze, że marcinki już u ciebie kwitną.
U mnie coś tam kwitnie, ale ten sezon taki sobie. Ta pogoda najpierw każdy dzień lało potem upały nie do zniesienia.
Teraz u nas deszcz solidny pada.

Pozdrawiam
Dębowe zakątki 22:26, 28 sie 2020

Do góry
Witam Aniu

Nie chciałam powtarzać obrazów z hostami, żebyś ty wiedziała jak ja ich kiedyś nie lubiła. Od zeszłego roku kupuje. Już ich mam dosyć sporo pojedynczych sztuku. Nie daleko mnie jest szkółka z hostami i w ich uprawie się specjalizują.

wiosna będę wysadzała hosty z lasku w inne miejsce kawałek dalej. Bardzo zaczął się panoszyć bluszcz zimozielony. Zagłusza hosty nie wiem co będzie z rododendronami, ale tak dalej być nie może. Mam jako taka orientację w wysokości host i trzeba ich wzrostem w grupie posadzić

Pozdrawiam Aniu

Nie każdy musi lubić wszystkie rośliny.
Ja kiedyś traw nie lubiłam.W ogóle nie zwracałam na nie uwagi.
A teraz już mi się podobają i chce mi się rożnych i różnych miejscach .
Oh to może masz blisko szkółkę Ogrody o zielonych progach ??
Ja od nich sporo host kupowałam. I nie tylko host.Oczywiście wszystko internetowo.

Cudna szałwia

Eukomisy pięknieją
Szmaragdowy Zakątek 14:05, 28 sie 2020

Do góry
Nikita napisał(a)
…ale i praca.
Żywopłot należało przyciąć…

Mam tak samo 2 m od parkanu zarośnięte ponieważ mam 3 bluszcze więc jeden przez drugiego wyrasta gdzie się da zawładnęły wszystkim. Przez ostatnie lata też rosły ale nie tak jak w tym roku.
Przycięłam 2 tygodnie temu od tuji bo wlazily i znowu mają przyrosty po pół metra
Co z tym robić chyba wytnę co drugi.

Jeszcze idę popatrzeć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies