Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Do raju daleko - u Ewy 10:33, 15 sie 2015

Do góry
Moje lilie dopiero zaczęły kwitnąć Mam ich zdecydowanie za mało

Wiosna zawitała w tę letnią porę do mojego ogrodu

Mój mały ogródeczek :) 08:18, 15 sie 2015

Do góry
Piję sobie poranną kawkę w Twoim ogródeczku Piękne lilie, wspaniałe pomidorki. Super klimaty
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:18, 15 sie 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
Lubie zapach lisci winogron...

Szkoda, ze nie moge tego zapachu przesłac
Ketmia super kwitnie, cos wywale i moze ich wiecej dam, pomyślę

Trawy w dobrej kondycji tutaj, lilie upieczone
Ogródek Ewy 07:37, 15 sie 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
,
Ewo różowa lilia wygląda na taką co bez problemy zimuje w gruncie, jeżeli ona teraz kwitnie to podlewaj ją z nawozem, ale oszczędnie - cebulowe nie lubią nadmiaru wilgoci. Po przekwitnięciu zadołuj gdziekolwiek obydwie, może być z doniczką i zostaw ją w spokoju, nie wiem jaka jest ta druga, ale jeśli jest to ta biała ze zdjęcia powyżej to tą na wszelki wypadek przenieś przed większymi mrozami razem z doniczką do jakiejś piwnicy. Orientalne kiepsko zimują w gruncie tzn przemarzają przy większych mrozach. Tyle wiadomości z mojego doświadczenia z liliami.
Co roku mam lilie orientalne w donicach, przed zimą nie muszę szukać ich w ziemi, te, które zostały na zimę nie przetrwały u mnie.

To prawda,
Po przekwitnięciu wsadzić do ziemi i czekać na drugi rok.Na pewno zakwitnie.
Ja jeszcze swoje lilie wycinam łodygi na 10, 15 cm, na ziemią.Po co maja stać takie puste łodygi.
A kilka lilii orientalnych mam i zimują dobrze.ale kilka niestety ,mi wcięło po zimie.
Także z nimi to już jest różnie
Moja działka na Dębowym Lesie 23:53, 14 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Lilie linowce dla mnie wszystkie są piękne
Nie obcinam kwiatów po ich przekwitnięciu.Nie wiem , czy dobrze czy nie.
Polish Spirit ci nie kwitnie, a ile on ma ?
Może Jeszce młody ??

Wczoraj byłam w kilku ogrodowych poszukiwałam jakiejś hortensji , jakiej nie mam jeszcze.
Znalazłam bowiem miejsce dla jeszcze jednej.I kupiłam sobie Pinky Winky.

I nieplanowana taką rudbekię

i dwie jeżówki - a chciałam tylko żółtą , bo moja gdzieś mi przepadła
JEŻÓWKA SUMMER COCKTAIL

I...
Echinacea - jeżówka Secret Glow - wszystko juz posadzone

Ależ ta rudbekia to cudo - zbierz nasionka - i ja poproszę o kilka.
To teraz będziesz mieć dwa ogrody tak jak ja, tylko Ty będziesz miała między nimi większą odległość Nowy ogód nowe możliwości i wyzwania ... dasz radę bo kto jak nie Ty?
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:57, 14 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja też.. tylko nie mam kiedy... ot i tak to jest... że nie koniecznie jak się ma to się skorzysta z tego dobra. Ale jutro na pół dnia idę pourlopować się nad wodę.. Lato zleciało, bo nie czarujmy się, to już połowa sierpnia. Muszę tyłek ruszyć gdzieś dla przyjemności
Moje lilie przekwitły, róże jakieś do d. Za gorąco dla nich.

Ja też w końcu w którymś jeziorze muszę popływać ale dzisiaj zamiast to zrobić to stawiałam ogórki i sprzątałam chałupę może coś jutro wykombinuję moje lilie w większości też już przekwitły, ale jeszcze następne rozkwitają a róże też od upałów dostały ostro miłego weekendu Aniu
Ogródek Ewy 22:03, 14 sie 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
,
Ewo różowa lilia wygląda na taką co bez problemy zimuje w gruncie, jeżeli ona teraz kwitnie to podlewaj ją z nawozem, ale oszczędnie - cebulowe nie lubią nadmiaru wilgoci. Po przekwitnięciu zadołuj gdziekolwiek obydwie, może być z doniczką i zostaw ją w spokoju, nie wiem jaka jest ta druga, ale jeśli jest to ta biała ze zdjęcia powyżej to tą na wszelki wypadek przenieś przed większymi mrozami razem z doniczką do jakiejś piwnicy. Orientalne kiepsko zimują w gruncie tzn przemarzają przy większych mrozach. Tyle wiadomości z mojego doświadczenia z liliami.
Co roku mam lilie orientalne w donicach, przed zimą nie muszę szukać ich w ziemi, te, które zostały na zimę nie przetrwały u mnie.

Bardzo dziękuję Dorotko.
Pamiętam jak Ci było przykro z powodu trawnika, zobacz jak wygląda mój.

Ogródek Ewy 12:56, 14 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Dziewczyny,(chłopaki też) potrzebuję rady.
Kupiłam lilie w doniczkach i chyba w donicach będą rosły (tak to jest jak się kupuje rośliny nim zrobi się rabaty)
Lilie rosną w maleńkich donicach, co teraz? przesadzić je do większych donic, jak głęboko, razem z donicami zadołować, wykopywać i chować donice na zimę czy zostawić zadołowane?

,
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:20, 14 sie 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Ja to bym weszła cała do basenu

Ja też.. tylko nie mam kiedy... ot i tak to jest... że nie koniecznie jak się ma to się skorzysta z tego dobra. Ale jutro na pół dnia idę pourlopować się nad wodę.. Lato zleciało, bo nie czarujmy się, to już połowa sierpnia. Muszę tyłek ruszyć gdzieś dla przyjemności
Moje lilie przekwitły, róże jakieś do d. Za gorąco dla nich.
Ogródek Ewy 20:59, 13 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ja bym lilie zadołował z tymi doniczkami gdzieś na rabacie by cieszyły oczy z innymi kwiatami
Jak znajdziesz im miejsce docelowe wtety wyciagniesz doniczki i posadzisz

Przemku, miło że wpadłeś. Dwie trafiły już na docelowe miejsce, z pozostałymi zrobię tak jak piszesz, ale czy nie trzeba im większych doniczek?
Ogródek Ewy 17:48, 13 sie 2015

Do góry
Ja bym lilie zadołował z tymi doniczkami gdzieś na rabacie by cieszyły oczy z innymi kwiatami
Jak znajdziesz im miejsce docelowe wtety wyciagniesz doniczki i posadzisz
Mój mały ogródeczek :) 15:58, 13 sie 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Witam
lilie prześliczne , ale malutka boska

Witam Witam Dziękuje
Ogródek Iwony 15:39, 13 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Iwonko masz może pomysł z jakimi roślinami dobrze posadzić lilie ?

Ewa, lilie najlepiej posadzić za czymś, co da im skarpetki: mogą być niskie liliowce, bukszpany, wśród innych bylin, ciekawym towarzystwem dla nich mogą być róże
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/3/31060/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/40/408561/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/40/408535/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/40/408555/original.JPG
http://img528.imageshack.us/img528/3849/czerw021.jpg

Ponieważ rosną przeważnie wysokie , nogi powinny mieć zakryte, bo jak przekwitną, muszą jak tulipany trochę być bez kwiatków.
Ja swoje lilie posadziłam z floksami i różami za rododendronami. Ładnie miała rozświetlać rabatkę, tylko sprzedawca pomylił kolory. Miała być biała, a jest - sama zobacz. Wysadzę ją stąd na rabatę bylinową, a tu kupię w odpowiednim kolorze

edit: znalazłam artykuł Danusi:
Lilie - gwiazdy letnich rabat

Ogródek Iwony 14:52, 13 sie 2015

Do góry
Z gratulacjami się nie trafiłam na 300tną stronę bo pędzisz zbyt sybko
Iwonko masz może pomysł z jakimi roślinami dobrze posadzić lilie ?
Mój mały ogródeczek :) 14:45, 13 sie 2015

Do góry
Witam
lilie prześliczne , ale malutka boska
Ogródek Ewy 13:07, 13 sie 2015

Do góry
Dziewczyny,(chłopaki też) potrzebuję rady.
Kupiłam lilie w doniczkach i chyba w donicach będą rosły (tak to jest jak się kupuje rośliny nim zrobi się rabaty)
Lilie rosną w maleńkich donicach, co teraz? przesadzić je do większych donic, jak głęboko, razem z donicami zadołować, wykopywać i chować donice na zimę czy zostawić zadołowane?

Ogródek Ewy 08:08, 13 sie 2015

Do góry
Ale piekne lilie ,u mnie tez sie powoli otwieraja ,zaczyna pachniec
Ogród prawie romantyczny 21:32, 12 sie 2015

Do góry
Całe lato kwitną lilie od Marty
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:57, 12 sie 2015

Do góry
Wiesz jak to bywa z oczkiem wodnym praca na okrętkę tam jest cały czas by trzeba coś robić, u mnie lilie kwitną ale też przerywam żółte liście i nawożę itp
A reszta ogrodu to też syzyfowa praca ale jak cieszy sama wiesz
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:51, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Teraz troszkę sobie ponarzekam w sumie to najlepiej mi wychodzi.
Wybaczcie nieskoszony trawnik... nie chce mi się

Decyzja podjęta, że z tą rabatą trzeba coś zrobić bo jest na niej niesamowity 15 metrowy roślinny burdel, który mi się nie podoba.

Zaczynamy od początku, tutaj wszystkiego mi szkoda bo wycięte własnym ręcami od małych sadzonek poza trzmieliną oczywiście. Jedyne co bym chyba zrobił to zmienił na jedną odmianę limonkowej żurawki.

Idziemy dalej. To co w maju jest wesołym jarmarkiem później bardzo drażni na dodatek doprawiłem to sobie dosadzając trawy jak popadnie, żurawki wymiana na jedną pomarańczową odmianę. Trawy chyba wywalę, w miejsce Variegatusa wylądują chyba tylko białe lilie.

Hmmmmmmmm, a ja lubię ten twój misz -masz kolorów.

Fragment bylinowy... matko nawet na zdjęciach widać wielkie chwasty
ehh w sumie to nie wiem co mam z tym zrobić. Myśl jest taka by posadzić tutaj trzy hortensje z red baronem rozchodnikiem pomarańczową jeżówką i dwoma odmianami żurawek w grupach po 5. Byliny w większości powędrują na różową powiększaną bylinową.

Tutaj nawet nie komentuję, ale zamieniłbym na dalsze dwie hortensje, 3 miskanty, 3 berberysy i plama hosty.

Problem w tym taki, że znowu zmienię i będzie kolejna klapa, tak to jest gdy rabatę tworzy roślinny zlepek z innych części ogrodu plus dosadzone jakieś dodatki. Najlepiej to wywaliłbym wszystko i zaplanował całość od nowa, ale ja nie mam sumienia wyrzucać tylu roślin a na dodatek nie dla mnie takie luksusy

Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub porady. Bardzo by się przydały.

Nie mam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies