Zatrwian tatarski (Goniolimon tataricum, dawniej Limonium tataricum)
Obserwacja nr 2
W trakcie rozkwitania kwiatki z białych szydełek otwierają sie w 5 ramienne ,,niby-gwiazdki", a potem ze środka wychodzi różowy kwiatuszek z 5 platkami.
Kwiaty delikatnie pachną (z bliska) i są prawdopodobnie miododajne, gdyż odwiedzają je mniejsze owady.
Moje zatrwiany rosną na razie w małych doniczkach (wprost ze szkółki) i liście niezbyt dobrze reagują na kilkudniową gorącą patelnię na moim balkonie, w pochmurne dni jednak dobrze regenerują. Zobaczymy jak będą się zachowywać po wysadzeniu do skrzynki
a teraz fotki z uczestnikami spotkania
Danusie też ubrałyśmy w kapelusz
przyjechała Syla z M. i Kubą i Sebastianem jadła było do wyboru, a Sebastian ledwo co skubnął i wszystkie mu marudziłyśmy
Basia z M., ciągle ja podpytywałąm o nazwę potrawy, nie chciała mi się zapisać na dysku a potrawa to ,,dzikuski:
my z Basią w swoich kapeluszach, a pot po szyi spływa, było gorąco!
Super fotka!
Natka ma czadowe okulary Boskooo w nich wygląda!
Wczoraj przypomniało mi się, jak nas przewiozłaś leśnymi drogami i pokazałaś ten dom... z kulą na łańcuchu... hihihihihi
Super fotka!
Natka ma czadowe okulary Boskooo w nich wygląda!
Wczoraj przypomniało mi się, jak nas przewiozłaś leśnymi drogami i pokazałaś ten dom... z kulą na łańcuchu... hihihihihi
I jeszcze jedno cudeńko ostatni nabytek - po drugiej z koleji przecenie nikt nie chciał wziąść tego cuda........moja MALUTKA SZKLARNIA włożyłam już do niej doniczki...... jest tam oczywiście odpowiednia wertykulacja powietrza
Przepiękna!!!!!!
Schowaj ją dobrze, jak się kiedyś w końcu wproszę na kawę
muszę jeszcze pochwalić się lawendą, no jestem zakochana i będę hodowała ja w donicach również teraz kwitnie i nie mogę sie napatrzeć
wiem, nie ładnie się chwalić, ale ona jest taka ładna tyle czekania aż zakwitnie i jak ma nie pokazać .......
Gapię się i gapię na te zdjęcia już od paru minut..... i wzdycham... no cudownie to wygląda!
Jeszcze dzisiejszy zakup - wiśnia prunus cistena szczepiona na pniu ..........muszę jeszcze posadzić rudbekie, a tu kolejne rośliny.......same wiecie jak trudno się powstrzymać......