Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kubusiowo 14:20, 05 cze 2012

Do góry
Anieszka leć kochana. Ja dzisiaj odkryła drugie źródło siewek

Bogda zaraz wstawię fotki. Aha - nic z Twojej listy nie było, no chyba, że interesują Cie berberysy po 25 zeta za sztukę....

Joaśka ja do parków już nie mogę chodzić - przynajmniej nie z M - bo się wstydzi hihihih

Agniecha to nie patrz tęsknie tylko działaj

A dziś pokaże Wam mój podniebny ogródek

Kolorowy ogród na piasku 14:04, 05 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)
Krysiu, wklejam jeszcze trochę zdjęć, bo jak pójdę do ogrodu, to dla forum będę miała już mało czasu

Madame Baron Veillard

Emilia Plater

"Betty Corning" i "Jackmanii"

"Madame Julia Correvon"

Piękne masz także powojniki wielkie bogactwo roślin jest w Twoim ogrodzie.
Mój jesienny ogród 14:03, 05 cze 2012

Do góry
Witam wszystkich, a najbardziej a najbardziej tych przeziębionych, niestety pogoda nie rozpieszcza.
Aniu musisz sobie robić syropek z kwiatu czarnego bzu, bardzo dobry. Testowałem, tylko że ja choruję nie częściej jak, co 10 lat, więc u mnie by się przeterminował, ale na gardło rewelacyjny.
Na wczorajszym poście pierwszy jest klon shirasawanum a na ostatnim klon palmowy.

Już robią się skrzydlaki na ginnalu

i na tatarskim

trochę skalniaczka

jeszcze goździczków co nie co

na koniec pokażę swojego bambusa
Kolorowy ogród na piasku 14:00, 05 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)

Madame Baron Veillard

Prześliczny i pisałaś, że rośnie wysoko, co potwierdza zdjęcie. Nabrałam na niego ochoty przy altanie. Czy jego kolor to taki brudnawy róż jak na zdjęciu, czy w rzeczywistości jest bardziej wyrazisty?

Gabrusiu, nie wiem jak widać na Twoim monitorze, ale jego kolor można nazwać lilaróż, może bardziej w stronę jasnego wrzosu, nie jest mdły, jest wyrazisty.

Lila-róż piękny na tle tej zdrowej zieloni liści,ukochany kolor.
Kolorowy ogród na piasku 13:55, 05 cze 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Angela

Tak, ta róża ma piękny kolor starego różu pachnącego popołudniową herbatą (z konfiturą różaną) i muffinkami.

Jest podobna do mojej -była z etykietą Maria Curie ale nie mam pewności bo na tej szkółce czasem mylą etykiety.Kwitła mi całe lato aż do jesieni, choć jeszcze młoda ,mimo deszczu była bardzo zdrowa i dobrze przezimowała.
Ogród Leny. 13:52, 05 cze 2012

Do góry
Mira wielkie dzięki - hosty są moimi ulubieńcami i zawsze fajnie wyglądają w ogrodzie

Biało-Fiolet bardzo mi miło

Jolu to drzewo wymaga chwalenia
Polecam wszystkim

Marzeno zakwitnie - tylko czasu mu potrzeba
Mój ma chyba 10-11 lat...kwitnie trzeci raz

Kolorowy ogród na piasku 13:49, 05 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)

Róża angielska Herbalist, u mnie zakwita pierwsza z wszystkich angielek

Mistrzostwo świata - róże w ogrodzie, róże na obrusie. Oklaski

Gabrysiu, są jeszcze poduszki w róże, filiżanki w róże,.......zupełny fioł chyba też w róże

Ja lokalna patriotka cieszę się że taki ogród znajduje się jeszcze na lubelszczyżnie.!
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:46, 05 cze 2012

Do góry
No i zakwitł jedyny u babci RH , nazwy jednak nie znam
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 13:44, 05 cze 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

no, uzupełniam buty/buciki... bo jednak nie umieściłam jeszcze kilku, w tym Szefowej ! ...
proszę nadal rozpoznawać....

Producentki to te granatowe drewniaczki po lewej

Od prawej : Staś , Sebek , Anula .

A ja stawiam że Bogdzia, Sebek, Goniak, Danusia

Bogdzi nie jestem pewna, ale reszta się zgadza
Te pomarańczowe na pewnop niesa moje

Przyznaję się to moje .Anula ma rację.
Taka sobie rabatka pod oknem 13:38, 05 cze 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Witajcie

nie wiem czy ktoś tu jeszcze do mnie zagląda?

niestety na razie stoję w miejscu z tą częścią rabaty, brak pomysłu, inwencji itp.

pomyslam moze ze jak w tej łezce mam berberys bagatelle to moze i po drugiej stronie tez go zastosować?

większośc tych roślin przesadzę ale karagana i iglak szczepiony na pniu zostanie i te tawuły żółte na obwodzie. z tej tuji żółtej postaram sie zrobić kulę
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:37, 05 cze 2012

Do góry
A to moje hortensje z patyczków:

niektóre naprawdę ładnie się przyjęły, ale to dobrze bo będę potzebowała sporo hortensji na moje planmowane hortensjowe szpalery.
Ty słabo widać ale też kilka się przyjęło:

a tu miniaturkowe sadzonki perukowca:

moje RH, trochę po tych majowych przymrozkach zmarniały, mam nadzieję że jakoś odbiją.
ogrodoweimpresjejolki 13:31, 05 cze 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu sesja host piękna. Wszystkie mi się podobają , ale ta z niebieskim brzegiem boska !

Ciesze się, że Tobie się też podobają

No to jeszcze jedna

A jeszcze najjaśniejsza mi gdzieś umknęła - dopadnę ja następnym razem
Żurawka - Heuchera 13:29, 05 cze 2012

Do góry
O znalazłam takie zdjęcie jeszcze tej żurawki:
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:28, 05 cze 2012

Do góry
Mam pytanko moze ktoś będzie umiał zidentyfikować hortensję po liściach, latem miała białe kwiatostany raczej spore kulkowate

może to być grandiflora?????????????
Kolorowy ogród na piasku 13:28, 05 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)
Tak dawno mnie tu nie było, że wypada przywitać się z Wami na nowo
Oprócz prac w ogrodzie miałam też wiele innych spraw poza ogrodowych, teraz myślę nadrobić trochę zaległości.
Justi, Bogusiu, Irenko, Karolino, Agnieszko, Ewo, Joanko, Maju, Aniu, Sebku dziękuję za wizyty w moim ogrodzie .
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających

W nawiązaniu do niedawnego artykułu Danusi o wiosennych drzewach kwitnących

Jabłoń Royalty

Wiśnia gruczołowata Prunus glandulosa (kwitnienie z ubiegłego roku, teraz było niewiele kwiatów i przemarzła w jednej trzeciej)

kwiaty z bliska

Piękna ta Betty ja mam Suzan,te Twoje mgły to dobrodziejstwo dla roślin taki mikroklimat.
Nasz przydomowy ogródek 13:26, 05 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Zbyszku czy napisałbyś mi jeszcze jaka to odmiana jałowca
Ja mam u siebie dwa przywiezione od babci (takie bardziej srebrne,niebieskie) inaczej rosną, tak bardziej do góry.Też je strzygłam w tamtym roku.Ale efekt jest zupełnie inny przez to że nie są takie rozesłane............

Nie wiem co za odmiana - to było tak dawno i wtedy nikt nie zwracał uwagi na nazwy. A co do wysokości to wydaje mi się że im wyższy tym lepszy jest do zrobienia bonsai . Danusia mocno się zastanawiała czy z mojego coś wyjdzie . A druga sprawa - to jeżeli to nie jest odmiana typowo kolumnowa , można go różnie formować.

Zobacz sobie poniżej ( zdjęcie z tamtego roku ). Ta kula to jest dokładnie ta sama odmiana co bonsai (trochę młodszy jest ) . Od początku był cięty na kulkę .

Ogród Marty 13:16, 05 cze 2012

Do góry
Marta napisał(a)

Bluszcz wystawił język
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:13, 05 cze 2012

Do góry
Viva jasne że pasowałby!
Ja swój kupowałam w firmie Galeria Parkietu na Ursynowie w Warszawie. Ale to było ponad 3 lata temu, gdy była to nowość. To tzw podesty tarasowe, każdy element ma wymiary 50x50 cm, teraz są i 100x100 cm i inne. I rozne drewno do wyboru. Poogladaj sobie w marketach budowlanych - na pewno Leroy Merlin ma duzy wybor, widzialam. I ceny za sztuke przyjazne
Montuje sie to latwiutko, sa specjale dystansery (zeby nie lezalo na betonie i nie nasiakalo).
Powodzenia!!

Wlasnie przyszly bukszpaniki i sa super!

Po przywiezieniu Mlodej sadze! Szkoda ze jeszcze z M po garnitur... wrr... nie zdaze dzisiaj posadzic
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 13:13, 05 cze 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jak z tych fotek jasno wynika
Nie "góra" jest ważna u osobnika.
Przed zlotem trzeba butki dopasować
Aby potem niczego nie żałować.

Na nic pudry i wszelkie makijaże
Jak tylko nasze obuwie pokażą.

Prośba o pomoc przy zaprojektowaniu rabaty 13:00, 05 cze 2012

Do góry
alevandra napisał(a)

.

Na tej pierwszej posadziłabym dwie kulki z bukszpanu lub cisa, najlepiej żeby jedna była żółta, no i powinny być innej wielkości. Z przodu lub po całej powierzchni żurawki Citronelle, albo jakieś fajne, niewysokie trawki, albo runianka (Pachysandra).

Na drugiej ujednoliciłabym nasadzenia, zabrałabym tuję, posadziłabym małe drzewko na pniu np. miłorząb Mariken, Pendula albo śliwę wiśniową, pod nią hortensję LImelight- zamiast dwóch tylko jedna odmiana trzmieliny jako wypełnienie powierzchni z przodu, Trzmielinę dociąć ładnie aby nie wyłaziła poza obrys kostki. Taka fajna poducha powstanie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies