Dzieki, Moni, Haniu. Ja też jakby rzadziej, bo jak tu siedzieć przed monitorem, skoro na tarasie tak.
Perfumeria za darmo, tak pachna jaśminowce, a za chwilę zakwitną oleandry.
Stoje, siedzę i wącham.
Była też ogrodowiskowa maskotka piekna i mądra dziewczynka oraz dwójka innych dzieci które zorganizowały wystawę swoich prac ale nie mam zdjęc, może ktos inny będzie miał.
(...)
wciskając temat właściwy botaniczny dylemat mam ... właśnie apropo tej winnej pelargonii ... sama w nasadzeniu czy coś jej dołożyć ???
Zieloniutką trawkę , najlepiej carex morrovi dołożyć aby ja trochę poczochrać, śliczna
carex wyguglałam i nie wiem czy ja jej nie mam ... czy to co mam to jej dzika siostra ... od razu też pomyślałam o tej białej trawie i czarnej prawie ... będą na tle szarej ściany ... mam ochotę je poczochrać ...
Ja bym ją widziała z czymś jasnym - zielonym wilcem albo wilczomleczem.
(...)
no i ta biała trawka (dopadł i mnie ban na wklejanie fotek i to przed sekundą normalnie) jasna ...
Piękny kolor........ja bym ją zostawiła...solo...
...kolor wina......, flaczki........
Kulinarnie się zrobiło.....
Sporo pracy Cię czeka z tym trawnikiem.
Ja bym chyba wszystko przekopała i od nowa wysiała trawę. Wcześniej usunęłabym dokładnie chwasty wraz z korzeniami.
Jednak zdecydujesz się na ratowanie trawnika istniejącego to postępuj tak.
1. Przytnij kanty trawnika noże do krawędzi od strony chodnika, żeby te placki nie wyłaziły na chodnik To samo od strony płotu.
2. W słoneczną pogodę opryskaj trawnik Bofixem - usuniesz dzięki temu chwasty dwulkiścienne.
3. Gdy chwasty zaczną się zwijać i pozamierają dopiero można zająć się odbudową trawnika.
Wtedy postępujemy tak.
1.Kosimy nisko po ziemi.
2.Posypujemy trawnik ziemią z worków - dobrą i przegrabiamy.
3. Siejemy nasiona uzupełniając puste miejsca.
4. Nawozimy trawnik Hydrocomplexem lub innym nawozem do trawników.
5.Codziennie lejemy wodę - to konieczna konieczność żeby wyprowadzić ten trawnik.
WODA plus NAWÓZ. Koszenie co 4 dni albo co tydzień. Nie ścinamy po ziemi, bo powstanie rżysko.
Zbyt niskie koszenie jest najczęstszą przyczyną znacznego pogarszania się wyglądu i jakości trawnika.
Witam, kupilem środek jak zaleciła mi Danusia poniżej zdjęcie.
1.Dobry wybrałem ?
2. I jak mam nim pryskac, rozpylaczem wszędzie gdzie są owe chwasty ?
3.Po jakim czasie zaczną się zwijać, poznie je wyrywac ?
4. Posypać trawe ziemią z worków - ile tej ziemi ma być aby zakryło tą trawe ? ( poprostu zwykła ziemie którą znajde w wiekszych sklepach w workach np. 50 L ?
5. Jaką trawe wybrać do tego ? Mogla byś podać mi konkretną nazwe i najlepiej firme która bedzie ślicznie rosła ?
6. Nawoz Hydrocomplex mogła byś pokazać zdjecie jak on wygląda i nawozimy ją raz ?
7. Potrzeba użyć Wertykulator bądź aerator do mojego ogródka aby napowietrzyć glebe lub naciąć darń?
Dziękuje za odpowiedz i przepraszam za takie bezsensowne pytania ale niestety nie mam zieelonego pojecia o ogrodnictwie