Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012
19:21, 02 cze 2012
Ja bym ją widziała z czymś jasnym - zielonym wilcem albo wilczomleczem.
(...)
Piękny kolor........ja bym ją zostawiła...solo...
...kolor wina......, flaczki........
Kulinarnie się zrobiło.....
Sporo pracy Cię czeka z tym trawnikiem.
Ja bym chyba wszystko przekopała i od nowa wysiała trawę. Wcześniej usunęłabym dokładnie chwasty wraz z korzeniami.
Jednak zdecydujesz się na ratowanie trawnika istniejącego to postępuj tak.
1. Przytnij kanty trawnika noże do krawędzi od strony chodnika, żeby te placki nie wyłaziły na chodnik To samo od strony płotu.
http://sklep.ogrodowisko.pl/
2. W słoneczną pogodę opryskaj trawnik Bofixem - usuniesz dzięki temu chwasty dwulkiścienne.
3. Gdy chwasty zaczną się zwijać i pozamierają dopiero można zająć się odbudową trawnika.
Wtedy postępujemy tak.
1.Kosimy nisko po ziemi.
2.Posypujemy trawnik ziemią z worków - dobrą i przegrabiamy.
3. Siejemy nasiona uzupełniając puste miejsca.
4. Nawozimy trawnik Hydrocomplexem lub innym nawozem do trawników.
5.Codziennie lejemy wodę - to konieczna konieczność żeby wyprowadzić ten trawnik.
WODA plus NAWÓZ. Koszenie co 4 dni albo co tydzień. Nie ścinamy po ziemi, bo powstanie rżysko.
Zbyt niskie koszenie jest najczęstszą przyczyną znacznego pogarszania się wyglądu i jakości trawnika.
Witam wszystkich serdecznie. Do tej pory byłam tylko obserwatorką Waszych ogrodów. W końcu odważyłam się pokazać mój skromny przydomowy ogródek. Nie ukrywam że skończyła mi się wena twórcza i liczę na Wasze podpowiedzi.
Na pierwszym zdjęciu widać dwie brzózki z których jedna chyba przemarzła wypuściło parę listków. Obok posadzone są 3 derenie a z brzegu posadzona jest lawenda. Brakuje mi pomysłu co posadzić przy bruku i nie ukrywam, że liczę na Wasze pomysły.
Przed wejsciem czeka parę roślinek do posadzenia, w tym dwie hortensje doniczkowe, bukszpany. W donicach są bukszpany, które zastąpią chyba hortensje ale nie wiem czy nie są zbyt małe na te doniczki?
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/156313/original.jpg[/img]
Wsiowe-sielankowe widoki ogródka coraz piękniejsze ...i zaskakują mnogością kwitnących roślin.Piękne kolory,co to za roślina?