Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

ell 09:26, 18 cze 2012

Kasia ma wyjątkowo porządnych budowlańców.
Piękna biała ostróżka. U mnie tak jak u Gabrysi nie chcą się same wysiewać. Kompozycja szałwi z wiesiołkiem -rewelacja. Jeśli pozwolisz to skopiuję, bo mam jedno i drugie, ale daleko od siebie.
popcorn 09:27, 18 cze 2012

Ha, telebim mnie rozbawił Pięknie u Ciebie Kasiu! Fajnie wszystko bujnie rośnie
pozdrawiam!
KasiaWB 09:46, 18 cze 2012

Madzioskoczek napisał(a)
Ja normalnie jestem w szoku!!
Jak Wam się udaje utrzymać tak piękny ogród na placu budowy??

Witaj Madzia to tylko jeden narożnik działki, reszta wygląda bardzo typowo dla budowy ) staramy się bardzo utrzymać ten zielony zakątek, bo to nasze miejsce wypoczynku i relaksu, i obiad można spokojnie zjeść ) z bloku na działkę mamy bliziutko i w każdej wolnej chwili można podjechać i posiedzieć, a dziecko jest na powietrzu. Mój M. zrobił właśnie płotek aby oddzielić ogródek od budowy, by nikt się nie zapędzał ) Ogródek na całości powstanie oczywiście po budowie, ale cieszę się, że działamy w tym małym kąciku i nie czekamy do zakończenia budowy, bo przynajmniej nie toniemy w chwastach po pachy )
Pozdrowionka
KasiaWB 10:03, 18 cze 2012

ell napisał(a)
Kasia ma wyjątkowo porządnych budowlańców.
Piękna biała ostróżka. U mnie tak jak u Gabrysi nie chcą się same wysiewać. Kompozycja szałwi z wiesiołkiem -rewelacja. Jeśli pozwolisz to skopiuję, bo mam jedno i drugie, ale daleko od siebie.

Cześć Elunia no w zasadzie to różnie jest z tymi budowlańcami trochę rozjeździli mi koparką w ubiegłym roku, szczególnie rabatę pod sosnami w tym roku również koparką przenosiliśmy bukszpana od sąsiadków, który poddawany jest regeneracji i chyba w tym miejscu pozostanie na zawsze, bo nawet trudno w dwie osoby go było przekręcić ) generalnie wielkich szkód nie poczynili, może dlatego, że ten kącik jest najdalej od domu, a teraz jest jeszcze płotek. Roboty fundamentowe zakończone, więc koparka narazie nie będzie potrzebna, a materiały będą składowane całkiem w innym miejscu, więc w sumie powinno być ok

Co do ostróżki - szczerze mówiąc, bardzo mnie zaskoczyła, że jest taka wysoka i ładna )) nie będę jej ścinać tylko poczekam na zawiązanie nasion i postaram się zebrać w porę
Co do szałwii i wiesiołka - nawet nie musisz pytać, kopiuj co chcesz ) też rosły od siebie daleko, ale w tamtym roku przesadziłam wiesiołka (jak przekwitł) do szałwii, tylko w tej kompozycji nie przewidziałam jednej rzeczy: że szałwia przerośnie wiesiołka )) zatem od frontu wiesiołka w ogóle nie widać, bo jest za szałwią - miał stanowić wyższe piętro ))) trzeba podejść bliżej do rabaty żeby go zobaczyć ) dodam jeszcze, że w szałwii rosną w środku dwa cisy ) szałwia miała stanowić obrzeże i wypełniacz w przestrzeniach między cisami )..........
Pozdrowionka )
KasiaWB 10:06, 18 cze 2012

popcarol napisał(a)
Ha, telebim mnie rozbawił Pięknie u Ciebie Kasiu! Fajnie wszystko bujnie rośnie
pozdrawiam!

Dzięki Karolinka też się uśmiałam )) podejrzewam, że generalnie ten "telebim" wzbudza uśmiech na twarzach sąsiadów, pewnie stukają się w głowę, że sobie firankę powiesiłam dla dekoracji )
Pozdrawiam
Milka 17:32, 18 cze 2012

Kasia, czyli zbierasz nasiona ostróżki i sama wysiewasz, czy czekasz, że sama sie wysieje?
Mala_Mi 18:15, 18 cze 2012

KasiaWB napisał(a)
Nabyliśmy dzisiaj okazyjnie 10 małych cisów, przekonała nas cena bo mieliśmy przecież już nic nie kupować ) za takie same a nawet mniejsze w ubiegłym roku płaciliśmy 3 razy więcej

Co tam cisy.... ta ślicznota z tyłu jest urocza...
KasiaWB 20:10, 18 cze 2012

irena_milek napisał(a)
Kasia, czyli zbierasz nasiona ostróżki i sama wysiewasz, czy czekasz, że sama sie wysieje?

witaj Irenko nigdy sama nie siałam, kupowałam sadzonki pamiętam, że w ubiegłym roku pozwoliłam się niebieskiej wysiać, ale wzeszła aż jedna niebieska, ale to nic bo dokupiłam w tym roku 3 sadzonki niebieskiej początkująca ze mnie ogrodniczka, bo dopiero się dowiedziałam (kilka stron wstecz), że ostróżka jest dwuletnia ale odkrycie Ameryki co )) dalej zamierzam pozwolić im samodzielnie się wysiewać ale również będę kupować gotowe sadzonki
KasiaWB 20:11, 18 cze 2012

asc napisał(a)

Nabyliśmy dzisiaj okazyjnie 10 małych cisów, przekonała nas cena bo mieliśmy przecież już nic nie kupować ) za takie same a nawet mniejsze w ubiegłym roku płaciliśmy 3 razy więcej

Co tam cisy.... ta ślicznota z tyłu jest urocza...

dzięki Ania to najpiękniejszy mój kwiat i faktycznie cisy bledną ))
KasiaWB 20:12, 18 cze 2012

dzisiaj zakwitła lobelia od Justi której dziękuję za taki uroczy dar