Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Projekt długiej i wąskiej rabaty z hortensjami 09:58, 02 maj 2012

Do góry
Naprzeciw tej rabaty są dwie różanki, ławeczka i małe patio - będzie tam różowo, dlatego kolory tej rabaty pod oknem mają być ograniczone do odcieni zieleni i bieli - dla stonowania.

A to ten fragment ogrodu przed zmianami - po lewej stronie przed thujami są już różanki i patio, po prawej pod oknami wzdłuż ściany domu TA rabata hortensjowa

A to mój najświeższy projekt:

Przepraszam za jakość, ale nie mam skanera i robiłam fotkę przy sztucznym świetle...no i jest jak jest

Nie mogę wykończyć tego kawałka po prawej za kulkami (rabata w jasnym żwirku, wzorowana na rabatce Danusi z ogrodu z lustrem)...co dać z tyłu? Żurawkę caramel (mam już kilka kupionych), carexy? Ostrokrzewy?

Po lewej stronie na rogu domu i tarasu za ciurkadłem - jesli uda nam się przenieśc rynnę na zadaszenie, będzie wykończenie z płytek ceglanych (jakby urwany mur) i tam małe lustro Mężowi się spodobał pomysł (pod zadaszeniem na ścianie tarasu będzie taka płytka z ciętej cegły właśnie)

za kulkami tawuły sa 3 trawy - musza być max do 1,5 m wys, bo będą pod oknem - może Miskant kleine fontane?
Projekt długiej i wąskiej rabaty z hortensjami 09:51, 02 maj 2012

Do góry
Witam Kochani,

Pozwoliłam sobie założyc nowy watek w projektowaniu, bo nie mam już siły do walki z moją długą i waską rabatą, ktorą usiłuję skończyć od roku. A właściwie zacząć

to jest fotka z ubieglego roku - "starzy" podczytywacze pamiętają ją z moich nieudolnych projektów, hihihihi...

Nadeszła wiosna i jest kolejny projekt i postanowienie ukończenia nasadzeń do lata!

I dzisiejszy zeskalowany schemat z wymiarami - tak to faktycznie wyglada obecnie..

.

Cała rabata ma 11,8 m długości, wystawa pd-wsch, słońce jest tam do godziny 11-12, potem cień od budynku. w kółku przy tarasie będzie ciurkadło w żwirku. w tej chwili rabata jest wykończona obrzeżem z kostki granitowej - kółko pod ciurkadło także

Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:31, 02 maj 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

i ściana wodna - wreszcie skończona.

A wczoraj wieczorem po uruchomieniu światła

ŁAAAAAAAAAŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

U la la! Rewelacja!

Tylko żeby zza płotu było widać zieleń a nie domy to tło by było lepsze. Ale pisałaś chyba że tam cos będzie drzewiastego Ślicznie wyszło i jaki nastrój wieczorkiem, mmmm.....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:26, 02 maj 2012

Do góry
Wykopując lawendę znalazłam również taką paskowaną trawę. Kiedyś ją kupiłam w markecie ale nie pamiętam nazwy. Nawet zapomniałam, że ona tam rośnie, a raczej walczy o byt. Ma takie śmieszne bulwy zamiast korzeni, albo oprócz korzeni. Posadziłam przy tarasie na odrestaurowanej rabatce, a w nią dałam powojnik bylinowy Arabella. Ten powojnik marzył mi się od kilku lat, więc jak wypatrzyłam w jednej ze szkółek podczas zakupów internetowych, to sobie nie mogłam podarować. Ja mam w ogóle jakieś zwichnięcie i wszystkie powojniki prowadziłabym albo po drzewach i krzakach, albo na płasko po ziemi.

Ktoś wie co to za trawa?

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 09:11, 02 maj 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ogród Bożenki i rododendrony!
Widok to dla mnie wprost wymarzony!
Ale się liczyć ze zdrowiem muszę,
no i istotne również fundusze!
Zięć ofiarował dowóz w innym terminie,
azalie już przekwitną,
Ale Bożenka będzie!
Przecież jej ogród razem z nią nie zginie!
Do kompanii miłej zgłosiły się dwie Panie,
I rzecz znamienna -są to dwie Anie!
Zamierzam trafić wraz z dziewczynami,
W dniu 7 lipca!

Tymczasem czytamy,
że najazd główny jest przesuwany!
Po tygodniu wysokiej temperatury,
Wszystkie Rh chcą wyłazić ze skóry!
Azalie też nie zostają w tyle,
I rozwiną pączki za chwilę.
Jak się potoczy ta cała sprawa,
przeczytam na forum-bardzo jestem ciekawa.
wszystkich chętnych do podziwiania Rh
Pozdrawiam- niech wam się wszystko zgra!
Gościom humoru i dróg szerokich,
A gospodarzom ....,,,,,,ścieżek szerokich,
By ci co będą ogród oglądali ,
Calutkiej trawki nie wydeptali!
Dla mnie zostawcie tylko ławeczkę,
Gdzie z gospodarzami łyknę kaweczkę!

zbigniew_gazda napisał(a)
Poza konkursem wystąpić nie zaszkodzi
Aby pokłonić się naszej Bogdzi.
Przyroda robi sobie wyraźne jaja
I zamienia lipiec na początek maja.

Ogrodnicy za rogiem cichutko czekają
Czy też niespodziankę nam spłatają ?
Co robić ? - wycieczka ma stroskane miny
Bo nie zna dnia ani godziny .

Czy już piec placki i ciasto miksować
Gaz do dechy i wszystko szykować ?
Jakaś dobra wróżka by dobra była
I ogrodniczkom wszystko wyjaśniła.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:10, 02 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

czosnkom ozdobnym przysuszyło brzydko listki

Aniu taki urok czosnków , że obsychają im liście.Dlatego warto je sadzić pomiędzy inne rośliny które zatuszują te niedoskonałości
Mam czosnki ozdobne od wielu lat i są dla mnie jedną z piękniejszych ozdób na rabacie...

Lenka to 'dobrze' bo już myślałam że to moja wina a tak czuje sie rozgrzeszona

Anula w naszym ogrodzie botanicznym podpatrzyłam, że gdy roziwną się głowy czosnków przycinaja te liście na ok 10-15 cm. Jak zrobię to u siebie to pokaże fotki. Takie przycięte nawet lepiej wyglądają, bo te końcówki zawsze zasychają i liście szybko żółkną.
Kiedyś udało mi się kupić czosnki giganty, miałam posadzone przy kulach bukszpanowych, wszyscy sąsiedzi mi przez płot zaglądali Uwielbiam czosnki, bo szaleją po przekwitnięciu tulipanów
Musimy sobie taki schemat zrobić kwitnienia: krokusy, irysy miniaturowe, ciemierniki, narcyzy, tulipany, czosnki, piwonie, roże
Pogaduchy skowronków 09:02, 02 maj 2012

Do góry
Haniu - idę sprawdzić czy u mnie tych przymrozków nie będzie - już trzęsę porami

Pozdrawiam skowronki - w razie upału proszę wskoczyć

Ogród w Holandii 08:21, 02 maj 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Uwielbiam patrzeć jak mi samo się podlewa! A trawa zadziwiająco dobrze wygląda! Już prawie nie sposób dostrzec gdzie są połączenia. Wygląda na to, że znowu bez powodu panikowałam.

Miodzio, cud malina, nie tylko trawa (pierwsza klasa), podlewanie ale i bukszpany!!!
A co tam białego kwitnie, RH?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:18, 02 maj 2012

Do góry
Domi, nie wymyśliłam nic nadzwyczajnego - jak zwykle coś przerabiam Przy tarasie rośnie morwa pendula (wybrana przez M.) i próbuję go namówić na przesadzenie jej, a w to miejsce pójdzie wiśnia umbraculifera, za nią będzie żywopłocik bukszpanowy, ona sama w skarpecie z żurawek lime, a przed nimi pas konwalnika. Muszę stamtąd przesadzić lawendę i hosty:

A druga rabatka to taka mała z czerwonym klonikiem: od strony tarasu też będzie bukszpan potem pas lawendy a przed nią carex evergold. Stąd na szczęście nic nie muszę przesadzać :

I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie brak funduszy na realizację... Może jak pomysły trochę poleżą w szufladzie, to pojawią się inne, lepsze .
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 08:09, 02 maj 2012

Do góry
Poza konkursem wystąpić nie zaszkodzi
Aby pokłonić się naszej Bogdzi.
Przyroda robi sobie wyraźne jaja
I zamienia lipiec na początek maja.

Ogrodnicy za rogiem cichutko czekają
Czy też niespodziankę nam spłatają ?
Co robić ? - wycieczka ma stroskane miny
Bo nie zna dnia ani godziny .

Czy już piec placki i ciasto miksować
Gaz do dechy i wszystko szykować ?
Jakaś dobra wróżka by dobra była
I ogrodniczkom wszystko wyjaśniła.

Pokażę nasz ogród 08:00, 02 maj 2012

Do góry
Zaniedbane miejse przy głównym wejściu do domu(!)
Betonowe placyki to miejsca po starym szambie.
Do naprawienia został jeszcze trwanik i dosadzenie paru lawend, a pewnie i innych roślin
W środku piownia drzwiasta, po bokachobecnie azalie i magnolia Susan. W zeszłym roku posadziłam tu mały żywopłocik z wrzośców, niestety zimą był jakis pomór. Większość kilkultnich okazów padła (nie tylko w moim ogrodzie)

Bergenia sercolistna (Bergenia cordifolia) 07:55, 02 maj 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Basiu, takie pąki Bergenii mi w tym roku przemarzły chyba, bo są całe czarne i zeschły Karolina poradziła aby je wyciąć. Chyba już kwiatów w tym roku nie będzie?
Pogaduchy skowronków 07:48, 02 maj 2012

Do góry
Dziś Święto Flagi! Co prawda nowo ustanowione,ale kto ma niech zawiesza,jutro te jest święto.Przyda się!
Wszystkim ptaszkom życzę wysokich lotów w ciągu dnia!
U mnie ochłodzenie wyraźne.Zaledwie +9.Ma dojść do 20-tu.Słonce na razie świeci.

W sobotę u mnie prognozują ZERO trzeba będzie na noc poprzykrywać ,co bardziej wrażliwe rośliny.Szczególnie róże.

Życzę miłego dnia.

Do góry
Dziś Święto Flagi! Co prawda nowo ustanowione,ale kto ma niech zawiesza,jutro te jest święto.Przyda się!
U mnie ochłodzenie wyraźne.Zaledwie +9.Ma dojść do 20-tu.Słonce na razie świeci.

W sobotę u mnie prognozują ZERO trzeba będzie na noc poprzykrywać ,co bardziej wrażliwe rośliny.Szczególnie róże.

Życzę miłego dnia.

Do góry

Życzę miłego dnia.
Mój kawałek raju 07:31, 02 maj 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
ponieważ jeszcze siedzę, wrzucę inne fotki niż tulipany

Ania napiszę tylko CZAD!! Gdzie Ty takie petunie kupiłas????
Pogaduchy skowronków 07:22, 02 maj 2012

Do góry
Dzień dobry ptaszki. Wyciągają się obłoczki i może upały odejdą. Było nie do wytrzymania. Miłego dnia po i przed świątecznego.

Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 07:04, 02 maj 2012

Do góry
Ponieważ konkurs się zakończył pora pokazac nagrodę.

Udział w konkursie wzięły cztery osoby: Ania Monte, Dajana , Jola i Hania. Myślę że dwa dni wystarczy na głosowanie. Głosy proszę przesyłac dziś i jutro do Ani asc -przewodniczącej jednoosobowego jury konkursu na pw..
Kolorowe rabaty 01:24, 02 maj 2012

Do góry
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny,miłe komentarze i wszelkie rady.
Trochę chłodu na upały w postaci tych bratków dla Was dobrzy Ludzie
Udanej środy ,dobranoc
Żurawka - Heuchera 00:59, 02 maj 2012

Do góry
madlen napisał(a)

jakie roślinki są na tym zdjęciu??

Bo to jest u KasiWB
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies