Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

U Kasi w ogrodzie ... 00:07, 03 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Piękna

Widzę ją z okna mojego pokoju na górze A potem bzy i złotokap.
Mój 4 arowy azyl... 00:00, 03 maj 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Biel optycznie powiększa ogród, pasuje do wszystkiego, dodaje lekkości.

Biel na tle zieleni rozjaśnia ciemne zakątki.
Mój 4 arowy azyl... 23:59, 02 maj 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzisiaj mi pozowały:

Serduszka okazała (Dicentra spectabilis Alba)

A mi podobnie różowe pozowały, widziałaś u Kasi w ogrodzie?
Białe chyba śliczniejsze.
Ogrody Egiptu 23:57, 02 maj 2011

Do góry
Hi hi hi, dobre
To ja też poproszę o pomoc w projekcie 23:49, 02 maj 2011

Do góry
Z drzew kolorowych polecam śliwę wiśniową i buki.

Zajrzyj do moich realizacji z Ogrodu Kuropatwy, ona bardzo przypomina Twój ogród, albo

Ogród kolorowy

To ja też poproszę o pomoc w projekcie 23:43, 02 maj 2011

Do góry
Martajoanna1 napisał(a)
Tam gdzie są zdjęcia przodu - posadzone są:
Thuja Yellow Ribon - 3 śnieguliczki, znów ta sama thuja, 3 śliwy dziecięce, thuja - trzy śnieguliczki i thuja.
Stwierdziałam, że trzeba wyjąć śnieguliczki i śliwę i zrobić tam zimozielony żywopłot - czy pasować będzie cis pośredni Hicksii.
Czy te thuje też lepiej wyjąć?

Czy jest szansa, że ostrokrzew który gubi liście po zimie odbije (przecięłam gałązkę i jest żywy)?

Ostrokrzew może odbić po przycięciu.

Co do żywopłotu, czy nie będzie zbyt nudno? Jeśli wyjmiesz śliwy (śnieguliczka nie jest zbyt atrakcyjna, ale śliwy tak. Ja co prawda lubię jednorodne żywopłoty i mało gatunków, jednak w tym przypadku lepiej będzie się zastanowić.
To ja też poproszę o pomoc w projekcie 23:38, 02 maj 2011

Do góry
Martajoanna1 napisał(a)
Proszę podpowiedzcie mi - co ile sadzić cisy Hicksii - tak aby powstał kawałkiem żywopłot.

Jeśli chcę posadzić kilka kulistych tuj (Hoseri) - myślałam o stworzeniu takiego układu jakby trzy kulki tworzyły trójkąt koło siebie - jak duże odstępu zachować między nimi?

To zależy od gęstości okazów. Postaw je obok siebie, żeby się stykały. Tu są wskazówki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/483-zywoplot-strzyzony-z-cisa-taxus

Hoseri osiąga średnicę 0,4 m w wieku 10 lat, Globosa ponad 1m, Danica 0,4 m.
Trzeba je posadzić co najmniej w odległości 0,5 m.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 23:27, 02 maj 2011

Do góry
Pięknie się robi, przyłączam się o zagęszczenie bukszpanu, ale wiem, że akceptacja jest

Ten Ogród w Goczałkowich jakbyście się wybierali większą grupą, dajcie info w "Spotkania" może i ja bym przyjechała, bo podoba mi się to co zobaczyłam na zdjęciach
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 23:23, 02 maj 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
szkoda( a nazwę Danusiu znasz?

Magnolia acuminata (jest na zdjęciu w galerii), ale chyba nie o tą chodziło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:11, 02 maj 2011

Do góry
Wiśnia to jest Prunus cerasus "Umbraculifera". Teraz ślicznie wygląda, jutro muszę jej porobić zdjęcia

A tutaj za zgodą zapożyczone zdjęcia

http://plantsgallery.blogspot.com/2010/04/prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia.html
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:10, 02 maj 2011

Do góry
Ewa napisał(a)
O! jak dobrze Danusiu, że już jesteś. Ach ten prąd, mam to samo u siebie, jak się śmieje "na wsi"
Danusiu chciałm zapytać , choć z pewnością pisałaś o tym (nie moge znależć) jakie cisy nadają sie najlepiej na przegrode? ( kupiłam, ale mężowi się nie podobają) i jeszcze jedno pytanie: jakie masz wiśnie za płotem?

Panowie elektrycy wywiesili na słupach, że 29 nie będzie prądu i nie było Ale widać nie zdążyli dokończyć prac, bo dziś już bez powiadomień także wyłączyli, no i masz babo placek.
A ja zaczęłam pisać o Erythronium (psiząb) i wypadłam z rytmu.

Na strzyżoną przegrodę nadaje się Hicksii, Hilli i czasem T. baccata, ale czasem są siewki w sprzedaży i one mają różny wygląd i różnie rosną.
Ostatnio te trzy moje cisy na ekran to kupiłam odmianę http://www.iglaki24.pl/p2162,taxus-baccata-overeynderi-cis-pospolity-odm-overeyndera-140-160cm-c20-f.html
To będzie zaczarowany ogród 23:03, 02 maj 2011

Do góry
greglis napisał(a)

Ja tez witam Bardzo mi się u Ciebie podoba, więc będę wpadać na kawkę przy ciurkadełku

A zapraszam bardzo i to nawet w realu jeśli jesteś z okolic Warszawy a jeszcze lepiej Walendowa

Mam oko jednak, zobacz PW - zgadłam, gdzie mieszkasz. Mogę nawet jutro wpaść na kawkę
To będzie zaczarowany ogród 23:02, 02 maj 2011

Do góry
Cieszę się. Ja swojej ławki szukałam 5 lat
Znalazłam. Marzyłam o takiej ilekroć ten wzór (Lutjens) widziałam w angielskich ogrodach.
Poczytaj prywatne widomości (plusik u góry)
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:59, 02 maj 2011

Do góry
Ja tęskniłam, ale nie "narzucałam się" wszak wiem u lubej więc nie wypada przeszkadzać

Ale to miło, że też pamiętałeś o nas i o tym, że Twój ogród cieszy się wielkim zainteresowaniem i wiele osób obserwuje Twoje poczynania. Ciekawa jestem dalszych prac.
To będzie zaczarowany ogród 22:59, 02 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dość późno dotarłam, ale dziś znowu cały dzień byłam bez prądu, a u nas na Ogrodowisku się tyle dzieje

Poczytałam wszystko i witam Greglis Myślę sobie że nas wszystkich połączyła miłość do ogrodów, roślin a w szczególności bukszpanów. A teraz przyznaj się, co wpisałaś w GOOGLE ??? że trafiłaś na Ogrodowisko

Ogród zapowiada się cudownie, odnajduję tu siebie i moje upodobania do bieli, niebieskiego, róż, bukszpanowych obwódek i warzywników. Ciurkadełka też nie pominę

Ha szukam ławeczki drewnianej i w wyszukiwarce zobaczyłam zdjęcie Twojej i dalej już poszlo lawinowo, siedzę tu od kilku godzin i czytam, czytam ...i oglądam
Jak już napisalam w twoim watku, zobaczylam Twój bukszpanowy ogród i pomyślałam że cuda się zdarzają i ktoś zrealizowal moje marzenie... Tylko dlaczego nie w moim ogrodzie ???? ale teraz już jestem spokojna, w takim towarzystwie nie może mi się nie udac
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:56, 02 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kochani, dziś nie miałam prądu do 16 i otwieram komputer a tu taka niespodzianka.
Wyobraźcie sobie, szukałam ostatnio w Werandzie art. o meblach, w którym wystapiłam i patrzę:
Konkurs na wiosenne dekoracje, no to bach, pierwsze lepsze zdjęcie z wiankiem na ławce.
Dziś patrzę: i oczom nie wierzę:
Nagroda główna, przyznawana przez jury: gardenarium
Popatrzcie, jak mój wieniec wielaknocny się prezentował wśród innych dekoracji

http://www.weranda.pl/konkurs/?controller=konkurs&kid=33&page=3

Tyle się tego naszukałam,że muszę puścić dalej ...
Gratuluję !!! Konsekwencja i całkiem nieobca ławeczka
To będzie zaczarowany ogród 22:48, 02 maj 2011

Do góry
Dość późno dotarłam, ale dziś znowu cały dzień byłam bez prądu, a u nas na Ogrodowisku się tyle dzieje

Poczytałam wszystko i witam Greglis Myślę sobie że nas wszystkich połączyła miłość do ogrodów, roślin a w szczególności bukszpanów. A teraz przyznaj się, co wpisałaś w GOOGLE ??? że trafiłaś na Ogrodowisko

Ogród zapowiada się cudownie, odnajduję tu siebie i moje upodobania do bieli, niebieskiego, róż, bukszpanowych obwódek i warzywników. Ciurkadełka też nie pominę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:41, 02 maj 2011

Do góry
Już szukam i witam na Ogrodowisku
Michael my Garden 22:40, 02 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tak myślę, ale apel jest potrzebny

taka przypominajka
Michael my Garden 22:39, 02 maj 2011

Do góry
Tak myślę, ale apel jest potrzebny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies