Hortensje są za blisko świerków, będą się świerki ogałacały.
A świerki między sobą mogą być co metr jak chcesz gęsty szpaler zrobić. Ale raczej co 1,20.
Jeśli to jest w skali to narysuj gwiazdki o średnicy 1,20 do 2 m bo taką średnicę będą miały świerki.
Justi ależ piękny kwiat mi przyniosłaś za rosliny podobno się nie dziękuje, ale za gratulacje tak miło mi, choć ogród będzie dopiero kiedyś tam )
Cieszę się, że plan może być miałam niezłe dylematy a pomocy zero w zasadzie ilość kropek odpowiada ilościom roslin, ale nie do końca:
- bukszpanowe kulki się zgadzaja,ale mam jeszcze 3 sztuki stożków bukszpanowych i nie wiem gdzie je dać zaznaczyyłam zielonymi kreskami obwódki niskie z bukszpanu,ale jakoś tak średnio mi się widzi ta koncepcja, w zasadzie nie wiem co z tą obwódką zrobić, a coś muszę zrobić, bo obwódkę (tzn. bukszpaniki) już mam, tylko trzeba przesadzić ))
- hortensje zaznaczyłam na niebiesko orientacyjnie,bo mam ich o wiele więcej niż narysowałam, może poprostu posadzę w tym układzie po dwie? albo nie wiem co.... ;( mam oczywiście kilka Limelight, kilka Grandiflora, jedną Great Star i jedną Blue Bird, ale na tej rabacie widzę same Limelight, aby nie mieszać gatunków, ale co zrobić z pozostałymi? może dać je gdzieś obok?
- tylko napisałam, że żurawki, ale nie zaznaczyłam ile sztuk, bo trochę ich mam i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
- miskanty........ mam mieć )) jeszcze nie wiem kiedy i jakie oraz ile i jak najlepiej je zakomponować, ale jakieś kupię bo tak sobie wymyśliłam )) .... A może ktoś doradzi jakie?
Aaaaaaaaaa, jutro przesadzamy również wielkiego bukszpana od osób, które już go nie chcą, ale nie wiem co z nim będzie bo jest zabiedzony strasznie, choć właściciele mówią, że go pielęgnowali. Nie mam bladego pojęcia gdzie go posadzić
Ania widok cudowny.Jak masz więcej to dawaj. Cudo.
U mnie wszystkie magnolie zakwitły równocześnie : gwaździsta , Alexandrina, Suzan i Niagra(?) czy Nigra, nie chce mi sie sprawdzac. W każdym razie żadnego roku tak nie było żeby równoczesnie kwitły, a żonkile kwitna choc duzo wymarzłoi zaczynają narcyze, pierwsze dziś sięrozwineły ale jedne będa wczesniej , inne później, też nie wiadomo dlaczego.
Joanka - no to teraz specjalnie dla Ciebie oraz wszystkich miłośników tulipanów - fotorelacja z Keukenhof czyli miejsca, gdzie co roku sadzi się 7 milionów cebulek (także hiacyntów, narcyzów i innych, ale tulipan jednak króluje). Nie będę gadać, tylko pokazywac.
Ale piękne te zdjęcie!!! Nadaje się do kalendarza, może też być inspiracją dla jakiegoś malarza impresjonisty, cudo!
O, cóż jest piękniejszego niż kwitnące drzewa,
W brązie zachodu kute wieczornym promieniem,
Nad wodą, co się pawich barw blaskiem rozlewa,
Pogłębiona odbitych konarów sklepieniem.
Myślę, że Leopold Staff wybaczy mi ..... kwitnące.
Tak czy siak już życzenia składam,bo potem mogę nie zabłądzić w te strony......
Wszystkiego udanego w ogrodzie ....wirtualnie i na co dzień!Następnych intrygujących stron!
Mewy..... chyba mewy bo białe...niedaleko płynie rzeka i są rozlewiska wodne
Jak nie masz okazji oglądać widoków z góry to Ci wstawię widok jesiennny z naszych okolic
A ja czekam na narcyzki Bo jeszcze dużo w pąkach.... ależ bedzie widok....