Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Gardenarium 22:18, 15 cze 2012

Niesamowite masz kwiaty, Maja w ogrodzie będzie zachwycona, a my też jak to obejrzymy w telewizji

Instagram Ogrodowiska
Poziomka 22:25, 15 cze 2012

Sebek napisał(a)
Cudowna ta budleja - wygląda jak fajerwerki

Zawsze twierdzę że najefektowniejsza na rabacie piwoniowo-różanej jest... budleja

Joku 22:27, 15 cze 2012

Wczoraj widziałam taką budleję w jednej z pobliskich szkółek. Nie prezentowała się zbyt okazale "zwinięta w snopek" ale pachniała obłędnie.
Poziomka 22:48, 15 cze 2012

Gardenarium napisał(a)
Niesamowite masz kwiaty,:

Danusiu kochana, w tym roku na ogród spadają iście plagi egipskie. Gdy już otrząsnęłam się ze strat pozimowych , podzieliłam to co dało się podzielić żeby zapełnić luki , powróciłam do roślin jednorocznych ( powinny zakwitąć za miesiąć nasturcje, aksamitki,astry, ..), zakwitły piwonie i róże i zrobiło się nareszcie ładnie to przyszły deszcze i zniszczyły kwiaty. Dzisiaj wycięłam zbrązowiałe kwiaty piwoni i róż (4 pełne wiadra) i to jeszce nie wszystkie.
Tylko róże pnące rosnące pod dachem wyglądają dobrze.

Poziomka 23:05, 15 cze 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Jasiu, jak długo rośnie u Ciebie ta budleja? Jak długo utrzymują się na niej kwiaty?
Przywrotnik też masz potężny

Basiu dokładnie nie pamiętam ile budleja ma lat , sądzę że koło 10. Dokładnie sprawdzę jak długo będzie kwitła w tym roku. Kwiaty zaczęły się pojawiać w ostatni dzień maja i mimo że widać już przekwitłe kwiaty jest nadal ozdobą.
Przywrotnik rosnący na różance udał mi się.
Usiłuję od 3 lat na skarpie przed ogródkiem stworzyć ładny rząd z przywrotników i tu totalna klęska, będę musiała zmienić koncepcję a szkoda bo kwitnące duże kępy wyglądają zjawiskowo.
A w ubiegłym roku tak dobrze się zapowiadało
(zdjęcie z czerwca 2011)
viva 23:11, 15 cze 2012

Jasiu Twoja budleja jest zjawiskowa

W tym roku plagi chyba nikogo nie omijają.
Poziomka 23:14, 15 cze 2012

aldonaz napisał(a)
Witaj Jasiu, żeleźniak się przyjął - ciekawe, czy zakwitnie w tym roku? Czy przyjęło się coś ode mnie? Piękna ta budleja skrętolistna, czy zajmuje dużo powierzchni? Zastanawiam się nad jej zakupem, bo wymarzła moja fioletowa, ale mam zbyt duzo miejsca.

Żeleźniak w tym roku raczej już nie zakwitnie, ale w przyszłym roku powinien.
Budleja bardzo rozrasta się na szerokość, zajmuje mi już kilka metrów.
Roślinki się przyjęły

Poziomka 23:22, 15 cze 2012

monteverde napisał(a)
moje 3 żeleźniaki siedzą w miejscu i ani myślą iść wyżej

Aniu jeżeli to siewki to potrzebują trochę czasu żeby zmężnieć .
W tym roku żeleźniak ma tylko 2 kwiaty, ogromna kępa i siewki wymarzły, z drugiej kępy pozostał tylko ułamek, który podzieliłam. Zakwitła ta część której nie zmieniłam miejsca. Do towarzystwa dostał nasturcję.

Poziomka 23:28, 15 cze 2012

Joku napisał(a)
Wczoraj widziałam taką budleję w jednej z pobliskich szkółek. Nie prezentowała się zbyt okazale "zwinięta w snopek" ale pachniała obłędnie.

Jolu to wyobraź sobie jaki intensywny zapach wydaję drzewko o średnicy kilku metrów
Budleja z wiekiem zyskuje na urodzie, początkowo jej pokrój nie jest ładny.
(10 czerwiec 2012)

monteverde 23:32, 15 cze 2012

Poziomka napisał(a)

moje 3 żeleźniaki siedzą w miejscu i ani myślą iść wyżej

Aniu jeżeli to siewki to potrzebują trochę czasu żeby zmężnieć .
W tym roku żeleźniak ma tylko 2 kwiaty, ogromna kępa i siewki wymarzły, z drugiej kępy pozostał tylko ułamek, który podzieliłam. Zakwitła ta część której nie zmieniłam miejsca. Do towarzystwa dostał nasturcję.

Jasiu to sadzonki a w jakiej ziemi je posadziłaś , bo moje prawie w piachu i trochę kompostu im wymieszałam