Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:56, 26 kwi 2012

Do góry
Przy okazji kilka fotek ze szkółki

Lecę coś zjeść i na działkę żeby przygotować miejsce
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:53, 26 kwi 2012

Do góry
Stało się...... 10 świerków serbskich jest moje mają do 1,90 m, przyjadą jutro popołudniu, a na sobotę jest szczytny plan aby je posadzić a jak nie damy radę ze wszystkim to jeszcze i w niedzielę niestety, choć nie jest to dzień dla pracy...... oj sporo pracy będziemy mieć, bo jeszcze miejsce nie przygotowane, sporo roślin trzeba przenieść, ale lepszego terminu narazie nie będzie.

Mój mały raj na ziemi :) 16:27, 26 kwi 2012

Do góry
rabata pod domem do dokończenia - na razie idę wg projektu, posadzona lawenda, "tylko" róże należy kupić i posadzić ; została też część pomiędzy różanką, a rosnącą już 3 rok hakuro (czeka mnie rwanie tej darni....a potem nasadzenia i ekobordy - to już pikuś )
Mój mały raj na ziemi :) 16:17, 26 kwi 2012

Do góry
iryski za studnią coraz większe, pośród nich wychylają się nieśmiało lilie

trzmielina odbija, trawułka na tle rh
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:15, 26 kwi 2012

Do góry
Było w żywopłotach więc wklejam też tutaj

beta napisał(a)

Noo fajniej wygląda

podsadzić mniejszymi egzemplarzami i przyciąć na stożek

nie kumam,
jakimi mniejszymi egzemplarzami?

Tłumaczę sztukowanie stożka przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

Żywopłot strzyżony z cisa 16:12, 26 kwi 2012

Do góry
beta napisał(a)

Noo fajniej wygląda

podsadzić mniejszymi egzemplarzami i przyciąć na stożek

nie kumam,
jakimi mniejszymi egzemplarzami?

Tłumaczę przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

Mój mały raj na ziemi :) 16:07, 26 kwi 2012

Do góry
tulipanki prawie pokazały swą urodę, żonkilki i szafirki kwitną....
Mój mały raj na ziemi :) 15:58, 26 kwi 2012

Do góry
oto ogrodowy wiosenny spektakl rozpoczęty, czereśnia zakwitła przepiękny widok !!!
Początki w Kruklandii 15:57, 26 kwi 2012

Do góry
Karola a gdzie ewentualnie mogłabym wcisnąć świerki białe na tę liliowcowo-hostową rabatę ???
Mam 3 świerki Conica i dwa takie:

Ten jeden mi zzieleniał na słońcu...

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:53, 26 kwi 2012

Do góry

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:50, 26 kwi 2012

Do góry
Czwartek rano. Pojawiło się piękne słoneczko. Na zdjęciach powojnik nadal czeka, ale już go posadziłam, posadziłam też pomidorki koktajlowe do donicy na tarasie, przesadziłam jedną hortensję bukietową NN do drugiej (w rogu za hustawką), dosadziłam im do towarzystwa 2 kępy Miskanta Little Silver Spider (wykopałam z innej rabaty i podzieliłam - oj Danusiu szpadelek był w obrotach, ciężko było!)...

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:42, 26 kwi 2012

Do góry

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:40, 26 kwi 2012

Do góry
Wtorek. Jest już trejaż przy patio...jest też lezaczek, mozna odpoczywać...teoretycznie
Tulipany kwitną, choć niewiele słońca jest...

Lawenda zaczyna rosnąć, róże po przycięciu zmarzniętych pędów też ładnie odbijają. Obwódka bukszpanowa przycięta. Czekamy na dostawę kory do ściółkowania. W donicach pojawily się moje kochane niezapominajki. Powojnik Błękitny Anioł czeka na posadzenie przy trejażu od strony patio.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:28, 26 kwi 2012

Do góry
Retrospekcja

ostatnie chwile patio bez kratki Sobota. Tulipany Purissima na różance szykują się do kwitnienia. Ławeczka już jakiś czas stoi

Wersja mini mini 15:18, 26 kwi 2012

Do góry
Na posadzenie czekają jeszcze 3 RH, które umieszczę pod oknem za cisami

No i moje przycięte i rosnące cisy

Wersja mini mini 15:13, 26 kwi 2012

Do góry
Potrzebuję jeszcze Waszej rady Dobre Duszyczki

Skłaniam sie ku rezygnacji z ekarnu cisowego między planowanymi wiśniami

na rzecz:
- wersja A - hortensji Anabelle poprzetykanych miskantem Morning Light,
- wersja B - trzmielinami na pniu porzetykanych miskantem.
Przed oboma wariantami będzie rósł ilex Golden Gem.

Z ekranu cisowego rezygnuję, gdyz obawiam się, że będzie wyglądał dość ciężko i zmniejszy mi optycznie ogródek ("zamknę" go w tym miejscu). Na izolację od sąsiadów i tak nie mam na co liczyć (wysokie cisy posadzą po bokach tarasu), więc zaczęłam się zastanawiać czy nie pójść w inną stronę.

Hortensje Bombshell mam też w podwyższonych rabatkach, więc gdybym kontynuowała je między wiśniami, to może nie byłoby źle.
Z trzmielinami obawiam się trochę wymarzania...

Doradźcie, proszę
Wersja mini mini 15:05, 26 kwi 2012

Do góry
A miałam dzisiaj jeszcze tyyyyle zrobić udało mi się posadzić nowe nabytki i uprzątnąc co nieco.

i Osteospermum

Niestety nie znalazłam w marketach budowlanych styroduru, którym Danusia wyłożyła swoje donice, więc zakupiłam styropian i nim wyłozyłam donice od środka. Potem na styropian połozyłam czarną, grubą folię i do niej wkładałam ziemię i rośliny.
Przerabianie ogródka pod swój gust 14:46, 26 kwi 2012

Do góry
I dla porowniania,rabata przed i po zmianach,tak wygladalo rok temu jak zakupilismy dom.

A tak obecnie.Mam nadzieje,ze jak tuje urosna,to sie odgrodze od ulicy.

Przerabianie ogródka pod swój gust 14:14, 26 kwi 2012

Do góry
Powoli nadchodzi wiosna.Pierwsze tulipany kwitna,czekam na pelne i papuzie.Widze,ze nawet mam fioletowe.Wczoraj opryskalam trawnik,mlecz dzis juz poskrecal liscie.Specjalnie nie kosilam,by mial duzo lisci,wiec teraz widac,ile tego tak naprawde jest.
Widac tawulki i nowa rabatke dla hortensji.Sa narazie blisko siebie,maja rosnac tylko do 80 cm wszerz,zobaczymy,najwyzej rozsadze.Przy garazu posadzilam dwa kolory clematisa.Zurawki tez powoli budza sie do zycia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies