Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakupy przez internet 23:47, 25 kwi 2012

Do góry
Tinka chyba chciała zobaczyć truskawki Elen, oto one kupiłam 6 sztuk, dwie dostała moja "duża" sąsiadeczka

druga sprawa nie kupować w tym sklepie , sadzonki suche, pomylone rośliny zamówiłam irysa i zamiast kłącza wcisnęli mi cebulkę chyba od irysa, twierdząc,że nie u nich kupowałam, nie uznają reklamacji nie warto sobie nimi zawracać głowy http://allegro.pl/show_item.php?item=2257637293
Ogród do poprawki :) 23:47, 25 kwi 2012

Do góry
Ale jeszcze utwierdż mnie w decyzji - mogą byc te conici?
Dodam, że dobrze rosną , nie podmarzaja wcale, mąz o nie dba i robi opryski przciwko szkodnikom

Z ulokowaniem buka nie byłoby raczej problemu jak i świerków też,
mam też do wysadzenia z łezki z podjazdu takie gniazdka, które już tam są za duże, te zielone
Mój kawałek raju 23:45, 25 kwi 2012

Do góry
Aniu, a ty masz dziś urodziny?
A ja nic nie wiem! Kochana życzę szczęścia, bo jak jest szczęście to jest zdrówko, pieniądze, pogoda, hart ducha, radość i miłość, wiele wiele szczęścia
Ogród Dominiki 23:42, 25 kwi 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Połączenie doskonałe. Czy to kłosówka, ta świeżo zakupiona?

też jestem ciekawy, co to za trawka ładna? zimuje bez problemu?
Mój kawałek raju 23:39, 25 kwi 2012

Do góry
Aniu, jeszcze zdążyłam...
Serdeczne życzenia urodzinowe...zdrówka, humoru, radości...
espacially for You...Snow Love
Ogród na Cedrowej 23:38, 25 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A to cudo w powiększeniu, może ktoś wie co to za motyl ? , bo mój atlas go nie ogarnia

Myślę, że to ten a nazywa się Euchloe crameri

Zdjęcia tego motyla

Wyczytałam, że obecnie powszechnie przyjmuje się, że istnieją dwa wizualnie identyczne gatunki. Euchloe crameri w Europie Zachodniej i Euchloe ausonides w Europie Wschodniej.

Dziękuję bardzo Danusiu za info
Jeszcze takiego cuda nie miałam w moim ogrodzie, chociaż w zeszłym roku przyleciało takie coś małe- jak koliber i identycznie machało skrzydełkami. Póżniej wyczytałam że to gatunek ćmy dziennej - rewelacja, chyba zacznę fotografować motyle i nie tylko - na domu mam 5 gniazd ptaków i codzienny poranek jest jak balsam na serce, tak pięknie śpiewają
O....! 23:34, 25 kwi 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

zakwitła moja magnolia japońska - pierwszy raz ! a ma juz 6 lat ...

Ma piękne delikatne kwiaty

Obejrzałam piękne panoramy tam u ciebie, a psiaki oba świetne murek z piasakowca zachwycił mnie, ale to że taka magnolia zakwitła, to mistrzostwo świata
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 23:32, 25 kwi 2012

Do góry

Cylindropuntia tunicata - ta niestety od wiosny do jesieni, bo wytrzymuje tylko do - 15 C

Yucca glauca wśród opuncji

I jeszcze widok ogólny na nowy ogród. Perspektywa skrócona, bo spadek terenu spory. Trawnik z siewu ekstensywny Chwasty się wykoszą, bo są same jednoroczne. Zobaczymy jak się mieszanka spisze bo mam być super wolno rosnąca - nie zawiera obrzydliwej życicy ! Świerk po prawej to 'Białobok' i niedługo zaszalej przyrostami. Z kolorowych iglastych mamy też świerki pospolite 'Aurea' i 'Finedonensis'. Obydwa mają już po 5 m. Rosną też sosna pospolita 'Aurea', świerk kaukaski 'Aureospicata', sosna górska 'Albospica' i 'Wintergold' oraz jodła kalifornijska 'Aurea'. Na końcu ogrodu, po prawej stronie forsycji rośnie mamutowiec 'Glauca', który jak dobrze pójdzie za parę lat trochę nam widoków zasłoni. Mam nadzieję, że strate tą odrobi swoim niezwykłym pokrojem i kolorem

Nasz Rudy w środowisku naturalnym, czyli nad wodą. Uwielbia tam przebywać
Ogród do poprawki :) 23:27, 25 kwi 2012

Do góry

a jakie świerki rosna na rabacie wzdłuż podjazdu? 'Conica", 'Nidiformis'? i cos jeszcze, te błękitne?

może by te stożki troszkę w lewo przesunąć? tak, żeby przy wejściu do domu najpierw był świerk gniazdowaty, a stożek większy dokładnie na środku między oknami?
czy buka da się posadzić na granicy domu tak żeby był częściowo widoczny także z tarasu, czy sa jakieś przeciwskazania (śnieg? wiatr?)

a mogłabyś zrobić plan w rzucie z góry na kartce w kratkę?
nie dokładałabym kulek
dołożyłabym świerki gniazdowate i kostrzewę siną, jako niebieskie uzupełnienie, po kilka rozrzuconych kęp.
i na podjazdowej rabacie też trochę kostrzewy
Moje poletko 23:24, 25 kwi 2012

Do góry
Wszystkim odwiedzającym ,dobrej nocki

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 23:24, 25 kwi 2012

Do góry
tomgroch napisał(a)

A tu widok ogólny na układ murków i tarasów. W sumie będą trzy poziomy, a największa różnica poziomów wynosi około 2 m. Widać też pierwszą rabatkę z kaktusami - no raczej żwir widać z tej odległości

To jest ujęcie od górnej części - zachodniej
Placyk pomiędzy murkami będzie częściowo wyłożony płytami z piaskowca, a reszta zostanie pokryta żwirem.
Z "dziwnych" roślin w planach mam jeszcze Agave neomexicana, A. parryi, A. montana, Trachycaprus fortunei, Poncirus trifoliata. Będą też Hibiscus syriacus w wersji niebieskiej, perovskie, lawendy, szałwie, dużo traw. Projekt nasadzeń powstaje spontanicznie, ale ogólny zamysł już jest !
A i jeszcze na placyku (wgłębniku) będzie oczko - najpewniej kwadratowe i koniecznie z lotosem !
pozdrawiam
Tomek

świetne te murki i tarasy a do tego mieliście spotkanie z Martą, ale fajnie trochę zostałam pocieszona, że trawy jeszcze nie idą, więc czekam na swoje; u mnie ruszył miskant Africa, na resztę czekam
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 23:19, 25 kwi 2012

Do góry
Troszkę nowych zdjęć - teraz codziennie coś sadzimy, dzisiaj też. Fotki są jednak z wczoraj.

Świeżo posadzone kosówki 'Grune Welle' od Finki, a dokładniej to męża Marty, bo to jego hopla

malutka Opuntia whiplei var. minor - osiąga 20 cm wysokości i ma duże kremowo-zielone kwiaty

Opuntia humifusa - tak wygląda po zimie. Niedługo "opije" się wody i napęcznieje. Ta ma kwiaty żółte średnicy około 5-6 cm.

Opuntia no name - najpewniej któraś z form O. phaeacanta
Mój kawałek raju 23:14, 25 kwi 2012

Do góry
Aniu! Zdrówka życzę! oraz niezawodności przyjaciół i znajomych!

Ogród na Cedrowej 23:12, 25 kwi 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

A to cudo w powiększeniu, może ktoś wie co to za motyl ? , bo mój atlas go nie ogarnia

Myślę, że to ten a nazywa się Euchloe crameri

Zdjęcia tego motyla

Wyczytałam, że obecnie powszechnie przyjmuje się, że istnieją dwa wizualnie identyczne gatunki. Euchloe crameri w Europie Zachodniej i Euchloe ausonides w Europie Wschodniej.
Ogród do poprawki :) 23:11, 25 kwi 2012

Do góry
A jeszcze mam jeden głupi pomysł,
mam mozliwość przesadzenia konkretnej figury - jajowatej bukszpanowej, no zdecydowanie rzucałaby się w oczy ale czy pasuje?? i podstawowe pytanie czy przeżyje przasadzanie

Natomiast wariantu z kulą nie potrafie pociągnąc już zupełnie

ale czy to by nawiązywało do czegoś oprócz tych kulek
Pejzaże 23:10, 25 kwi 2012

Do góry
Zdarza mi się bywać od czasu w Anglii. A to moje obrazki z Anglii.

I ja potrzebuje pomocy ;) 22:58, 25 kwi 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Gosia, dlaczego nie pasuje? Przecież ogrody angielskie to są często stare ogrody przy posiadłościach wiejskich, położone w krajobrazie, czasem nawet nieogrodzone. To czemu u Ciebie nie pasuje?

Kul bukszpanowych to można różnie użyć, popatrz tutaj na trzecim zdjęciu:
http://blog.lisacoxdesigns.co.uk/tag/winter-garden/

Coś jak w ogrodzie Dominiki, ja też jako inspirację miałam zdjęcie z pierwszego mojego Chelsea, też z brzozami.

Uwielbiam to zdjęcie

Białe pnie, kule i futerko

Ogród do poprawki :) 22:52, 25 kwi 2012

Do góry
A ja wracam pod te okna

dziś ustaliłam, że nie dostane w pobliżu ładnego i dużego świerka , jeśli są te odmiany to raczej małe

Pozostaje mi Conica, nawet mam na oku kilka większych egzemplarzy a u siebie mam nawet taki ok 1,6 m i mogłabym go przesadzić pod okna.
Buk zostaje, tym bardziej że małżowi podpasował
Takie cosie moge przygarnąć, nie wyglądają lae mają ponad metr wysokości

Tak wstępnie kombinuję 3 sztuki

Tylko co dalej ?????????????
Rabata będzie miec 7 m długości, nie wiem co dac niżej i w lewo od buka, czy jeszcze coś np świerk gniazdkowy, kulka, czy trawy? i jakie kolory
Moje poletko 22:50, 25 kwi 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Widzę, że Twoją działkę też opanowały Tak się do nich przyzwyczaiłam, że dziwnie czułabym się, gdyby nagle zniknęły...
A wiesz Celinko, że w okresie godowym samczyki przyjmują barwę zielonkawoseledynową?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/185-jaszczurki-w-ogrodzie
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 22:44, 25 kwi 2012

Do góry
Najprostsze rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy..... tylko rabatę trzeba będzie powiekszyć (trzeba liczyć 1,5 na jednego RH)

Od tyłu:
Miskant
RH jakis taki do metra wysokości(białe: Birigitte, Casanova,Simona,Edelweiss, Marietta, fiolet- Azurro, Rasputin, Roseum Elegans )
Hakonechloa
z boku Pinus mugo Mops

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies