Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 22:14, 13 cze 2012

Skończyłam dzisiaj sadzić duże bukszpany wzdłuż podjazdu. 22 sztuki weszły. Kilka podejrzanych zostało, przesadzę do przechowalni, może któryś mnie zaskoczy i nie uschnie...
Fajnie wygląda podjazd, bukszpanowo-fasolkowy Jutro fotki, bo jak zwykle znienacka ciemno się zrobiło
Może jutro zacznę wyrównywać pobojowisko wzdłuż żwirowej rabaty przed domem i warzywnika pozostałe po ich wykopywaniu. Muszę wyznaczyć pasek, wykancikować, wybrać trochę ziemi, dosypać dobrej. Dzisiaj wzdłuż podjazdu wykorzystałam 1,5 worka 50-litrowego (!) Uff...
I jak to zrobię sadzę małe bukszpanki W doniczkach im chyba dobrze, nie oklapły im te młode przyrosty. Choć już mają miodówkę, poskręcane czubki...:/

Pogadałyśmy w międzyczasie z sąsiadką, dostałam michę czereśni (mniam, aż mnie brzuch boli). Podzieliłam się przywiezionymi z Augustowa fioletowymi dzwonkami i orlikami niebieskimi Może jutro w końcu posadzę..
W Nomi przy okazji kupowania ziemi nabyłam 2 6-paki bukszpanków. Holenderskie, pędzone pewnie, ale dość ładne, po 9 zł/6pak. Przecenione z 22 zł chyba...
Każdy składa się z 3-5 małych ukorzenionych gałązek, więc jak mi zabraknie do żywopłociku będą jak znalazł Zresztą z zawijaska od wschodniej strony działki kilka wypadło tej wielkości, więc na pewno się nie zmarnują
Miłego wieczoru!
malwes 22:23, 13 cze 2012

No to się napracowałaś, koniecznie w wolnej chwili zrób fotorelację
Juzia 22:27, 13 cze 2012

Dopiero co wróciła i już szaleje!!!!!
Ale pokazuj, chętnie obejrzę
popcorn 22:30, 13 cze 2012

W sumie trochę żałuję, fajnie byłoby zobaczyć przed-i-po, no ale już za późno Nie miałam czasu, chciałam jak najszybciej posadzić bo całe popołudnie zbierało się na burzę.. na szczęście przeszła bokiem
Ale mogłoby w nocy bukszpany podlać, bo nie zorbiłam tego... Jutro fotki
A na razie dzisiejsze:
Świeżo kupione lilie - wyglądają jak OBCY w tej doniczce

Carex Siderosticha Variegata od Irenki:

Większość dużych buskzpanów żyje, przyrosty się pojawiły nareszcie - maleńkie ale są!
2 z 10 z Rybnika (spore, 80cm, kupowane wiosną) brzydki ma kolor i podejrzanie wygląda, ale świeże przyrosty ma - przynajmniej ten jeden, drugiemu się muszę przyjrzeć...

Za o kulka bukszpanowa na kijku (2ga z 3) chyba padnie Zero przyrostów, listki podsychają

Zakątek Rh-hostowo-żurawkowy będę uporządkowywać - tj wszystkie żurawki wylądują na jednej rabacie, od wschodu (w poprzednim poście pokazywałam)

Małe hortensje Limelight sobie radzą:

A jedyna duża cała w pąkach, choć łysawa trochę (nie obcięłam jej na wiosnę)

Niedźwiedzie futro mocno oberwało zimą, muszę pousuwać te zeschnięte części, ale żyje!

popcorn 22:35, 13 cze 2012

Justynko - ale ja to lubię! Na szczęście zawsze jets co robić, jak już już coś kończę, to z drugiej strony jak nie chwasty to coś trzeba zrobić

Biała ostróżka zbiera się powoli do kwotnienia, dzisiaj kupiłam jej na wyprzedaży niebieską koleżankę - pokażę jutro

A liliowa pięknie kwotnie - już ponad tydzień

Rzut okiem - przed domem. Brakuje kwitnących białych i fioletowych - może coś kupię jutro na targu?

Cała rabata ma obwódkę lawendową, może będzie bardziej widoczna jak zakwitnie. I za rok, dwa, jak podrośnie...
Na razie lawendy zbierają się do kwitnienia

Czosnki bardzo długo kwitną - fajna różowa plana tuż za lawendą:

Nowa hosta zbiera się i będzie kwitnąć!

I pierwsze pąki mają... no właśnie, jak one się nazywają? Wysokie?
Juzia 22:36, 13 cze 2012

Też mam dwa takie bukszpany....ale dalej czekam na przyrosty

Krys 22:50, 13 cze 2012

Karolina jeszcze ok i wszystko bedzie duże ,bedziesz rozsadzać Ja dzisiaj kupiłam hortensje Limelight za 17zł,a jeszcze moze jutro kupię Annabel za 16 piękne
agniecha973 22:54, 13 cze 2012

To na ostatnim zdj. wygląda na rudbekię.
popcorn 08:27, 14 cze 2012

Agnieszko - tak, rudbekia! Dzięki
Krysiu w Sieradzu masz takie źródełko? Szkoda że tak daleko i nie po drodze
Justynko - nie tracę nadziei, pogoda deszczowa, może coś puszczą? O ile grzyby jakieś się nie przyplątają...
miłego dnia!
monitka 10:24, 14 cze 2012

popcarol napisał(a)
Moniko jeszcze nie posadziłam, na razie czekają w doniczkach. Jeszcze parę dni. Może jutro się nimi zajmę - muszę wypoziomowac miejsce pod nie i pasek wymieszać z dobrą ziemią. Będę je dość rzadko sadzić, mam 100 sadzonek, a to z 15-17 mb jest (?) Jak posadzę pokażę na pewno i zmierzę jak gęsto są!

Dzięki ci za informacje a którą wysokość sadzonek kupiłaś?
No i czekam na relację z sadzenia