Ren dumam na d Twoim frontem.
Zobacz co mi się wykluło:
Ścieżka zostaje jak jest, tylko wsrodku bym wydłubała z koła kostki i posadziłabym tam duużą kulę albo kilak kul, na gęsto. Wtedy rozbijamy to koło brukowe. Do tego ono staje się punktem centralnym dla koła dużego,które od strony hortensji jest brzegiem rabat, a w środku trawnikiem.
Najchętniej bym je zrobiła z kostki , ale tak, żeby było ciut obniżone ( tylko czy to się technicznie da, żeby nie odsłonić brzegów ścieżki?) Taki mini wgłębnik by wyszedł. Tylko to jest robota- zdejmowanie darni, zakładanie nowej trawy.....dużo pracy
mnie się wydaje że będzie ok, tylko trzeba dawać spore plamy selerii , mniej kosodrzewiny i być może lawendy- widzę to jako punkty na sporej matrycy z seslerii.
możesz zwymiarować swój rys?- tn miary dopisać? Bedzie widać wtedy ile się zmieści.
Wersja bez miskantów też fajna, tylko kosodrzewiny potrzebują słońca, w półcieniu nie będą zbyt gęste.
Miskanty Adagio są niewysokie- jak rozplenica Hameln
Ta magnolia co roku ma nasiona widoczne jak opadną liście a na wiosnę kwitnie jak oszalała, i często jeszcze w lecie pojawiają sie kwiaty na niej foto tej magnolii dla WAS z 2016 roku
Ten krzew z daleka przyciągnął mnie i okazało się że to jest magnolia jak nam powiedziała Pani Zofia ale nazwy nie znała. Taka mała i późno kwitnąca wszak byl 9 czerwiec
planowanie ? ja ? jestem zbyt niecierpliwa, chociaz pod wplywem popelnilam kilka planow pojedynczych rabatek... i myslisz ze sie kogos sluchalam ? ....minimalnie
okropna jestem
Magnolia w kółku to opcja. Do przemyślenia. A są jakies przeciw?
O żywopłocie myślałam raczej na skarpie. Żeby był od dołu, to na 2 metry musiałby być i wtedy przy tym placyku taka duża ściana by powstała. A na skarpie myslałam o cisach, może nie jednolicie przez całą długość, ale np po 2-3 cisy posadzone co kilka metrów, a pomiedzy nimi wyższe trawy.
Czy za pstrokato wyjdzie?
No niestety tam przeciąg jest, bo to miejsce gdzie kończy się dom. Też myślałam o magnolii kiedyś tam albo klonie palmowym, ale myślę, ze to nie jest miejsce dla nich.
Magnolia to w kółku przy tarasie opcjonalnie mogałaby być.
2 buki Dawyck Purple będą symetrycznie w kwadaratach,bo ta wersja jest niemożliwa ze względu na oczyszczalnię która jest z lewej strony i sadzenie drzew odpada!wielopniowa może być brzoza w prawym rogu
Ale z lawendą w donicy może być znowu problem- powinna być ocieplona,bo beton nie zabezpiecza korzeni, więc przemraża się warstwa ziemi w środku, a korzenie są duużo bardziej wrażliwe niż nadziemna część.
Trzebaby styrodur położyć na wewnętrznych ścianach, bez przyklejania nawet, a i tak nie będzie tak ciepło jak w gruncie.