Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

kasja83 10:21, 19 paź 2016

malkul napisał(a)

Świetne to stojaczki-takie niby nic, a sobie coś wsadzisz i już jest inny klimat.
magnolia 11:26, 19 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Pozachwycalam się ogrodem Magnoli, ah jak pięknie

A przy okazji zapytam Marty- jaka molinie doradzilabyś mi w różach. Posadziłam proso, ale się pokłada, miała być mgiełka na wysokości kwiatów roz a jest d.... Jaka molinia byłaby najszersza i najlepiej w jednolitym zielonym, butelkowym kolorze . Kłosy kwitnace na wysokosci ok 1 m?

hmm, osobiste doświadczenia hodowlane mam z molinią wysoką- m. arundinacea, z Variegatą i z samym gatunkiem molinia careulea.
Widzę że molinie budują mocne karpy i tworzą nimi silną konkurencję wokół siebie, dlatego sadź niezbyt gęsto , dawaj różom sporo luzu.
Wydaje mi się, że dobre by mogły być molinie Edith Dudszus- wysokośc do 120 cm kształt kępy V. Ma zieleń zieloną i sporo czarnego w kwiatach i na łodydze.

Jeszcze Morflamme- 90-120, tez V kształt

Albo sam gatunek- molinia careulea. Tylko z nią jest taki kłopot że jest bardzo zmienna, czyli na 10 sadzonek każda może być inna- odcieniem liści, kwiatów, wysokością kwiatów. Musiałabyś wtedy wybrać sadzonki odpowiednie i je dzielić po prostu, żeby powtarzały pożądane cechy
LeniwaOla 11:50, 19 paź 2016

Magnolio przecudny ogród. Klimat aż wyłazi z ekranu. Człowiek odpoczywa od samego patrzenia. Zazdroszczę, też bym chciała mieć taki klimacik. Niestety na moim mrowisku to niemożliwe . Może trzeci dom postawię w końcu w lesie. Kocham las!

I zazdroszczę Wam tych Kapiasów. U mnie to sobie można do Przelewic co najwyżej pojechać. I to z teściową, bo nikogo więcej to nie interesuje
magnolia 12:02, 19 paź 2016

Olu, na mrowisku? Jaką Ty masz działkę?
U nas tez jest sporo mrówek, chyba z 5 rodzajów, ale teraz jakby mniej ich- nie łażą w trawniku, i wyniosły się na słońce.
Nett 12:04, 19 paź 2016

Olu witam ze Szczecina. Do Przelewic chętnie jeżdżę, więc jak będziesz się wybierać, chętnie zastąpię teściową
nawigatorka 12:33, 19 paź 2016

Marto pisząc o mocnych karpach molini masz na myśli wielkość sadzonki? Bo moje ED co prawda mode ale mają wysokie kwiatostany ale część Zielona,liście są jeszcze niewielkie i raczej są mniejsza częściowo składową całej rośliny i liczę na to że z czasem się to zmieni.
nawigatorka 12:33, 19 paź 2016

A na priv coś Ci prześle
Milka 12:37, 19 paź 2016

Ale masz cudo chryzantemę, obfoć ją szczegółowiej czyżbyś kolor włosów miała jaśniejszy, w blond idziesz???
Pszczelarnia 13:41, 19 paź 2016

magnolia napisał(a)

hmm, osobiste doświadczenia hodowlane mam z molinią wysoką- m. arundinacea, z Variegatą i z samym gatunkiem molinia careulea.
Widzę że molinie budują mocne karpy i tworzą nimi silną konkurencję wokół siebie, dlatego sadź niezbyt gęsto , dawaj różom sporo luzu.
Wydaje mi się, że dobre by mogły być molinie Edith Dudszus- wysokośc do 120 cm kształt kępy V. Ma zieleń zieloną i sporo czarnego w kwiatach i na łodydze.

Jeszcze Morflamme- 90-120, tez V kształt

Albo sam gatunek- molinia careulea. Tylko z nią jest taki kłopot że jest bardzo zmienna, czyli na 10 sadzonek każda może być inna- odcieniem liści, kwiatów, wysokością kwiatów. Musiałabyś wtedy wybrać sadzonki odpowiednie i je dzielić po prostu, żeby powtarzały pożądane cechy

Marto, ja jeszcze dodałabym 'Heidebraut' - ale potwierdzam, że powinno być luźno w różach, żeby ona wyglądała. Na pewno musi to być coś z caerulea.

'Edith Dudszus' wg mnie też ma mniejssze, drobniejsze źdźbła. Tak obserwuję.

atena35 13:46, 19 paź 2016

Popodziwiałam "tajemniczy ogród" Magnolii, cudowny ...
Pozdrawiam.