Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 17:56, 23 kwi 2012

Do góry
Zachęcona przez Bogdzię niniejszym informuję, że przytagram pół bagażnika podoniczkowanych różności z mojego ogródka. Chętnych proszę o info, albo po prostu kto pierwszy ten lepszy na spotkaniu
Mam mozgę trzcinowatą:

Trochę liliowców no name i kocimiętki.

Rozchodnik okazały - sporo:

Pewnie coś jeszcze wykopię i podzielę przez ten miesiąc który został do spotkania

Gdyby komuś zbywało, chętnie przygarnę funkie (hosty)

pozdrawiam serdecznie!!
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:56, 23 kwi 2012

Do góry
U mnie monotematycznie, ale radochy co niemiara

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 17:38, 23 kwi 2012

Do góry

Tu jeszcze brakuje obwódki z bukszpanu, trochę traw i pewnie jeszcze coś

ciąg dalszy

i jeszcze

płot do zmiany
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 17:25, 23 kwi 2012

Do góry
nie ma to jak nacisk ze strony forumowiczek
Kilka aktualnych fotek

Brzozy na razie jak patyczki
Między pójdą jeszcze berberysy i trawy. Wrzosowisko nie wchodzi w grę, bo za mokro

A ten kawałek do przerobienia. Pod tujami trzeba usunąć darń, bo podrosły i przy koszeniu już jest problem
I studnia do dokończenia
Mój ogród 17:18, 23 kwi 2012

Do góry
Zgadza się Irenko, mieliśmy spotkanie u Bożenki - Babopielki. Pogoda dopisała, humory też. Okazało się, że mam do Bożenki naprawdę blisko. Ogród naprawdę godzien podziwu. Byliśmy też na spacerze nad jeziorem. Było naprawdę super.

Następne spotkanie planujemy u mnie.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 16:52, 23 kwi 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
pojawiła się pierwsza brunnera to ta o wielkich liściach i biało obrzeżonych

Kasiu, a ja taka sobie zafundowałam, bo ona taka ładna; dostawa po weekendzie majowym, a rabata nie przygotowana
Zupełnie zielona ogrodniczka : ) 16:33, 23 kwi 2012

Do góry
Myślałam o czymś takim

A oto mój szkic działeczki - wiem, ze mało artystyczny ale mam nadzieję w miarę obrazowy

Ogródek Hanusi po zimie 16:32, 23 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Ogródek dziś bez Hanusi, chociaż powinnam być,bo ogródkowe zebranie organizacyjno -sprawozdawcze.
Ale tak tego nie lubię.
Z wnukami jestem umówiona na południową porę.Przedszkolak ma występ w Centrum Handlowym-tańce,a szkolnik/2 klasa muzyczna/- popis we własnej szkole-gitara.
Mus być.Własna klaka jest najważniejsza !

Tak więc rozrywkowo będzie.....Czego i wam życzę......

No super, że wnuki się tak rozwijają - to najlepszy okres na przezwyciężanie tremy i rozwój talentu, ja dotąd mam problemy z drżącym głosem

I z tego powodu Sebuś udziela sie wirtualnie..... sorki Sebuś To nie było złosliwe..
Rododendronowy ogród. 16:21, 23 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Bożenka...czy sikorki i wróble jedzą z mojej brzózki "oowocostany" czyli takie kitki czy znalazły jaieś robale i namietnie to jedzą. na gałazkach brzózki robią taką karuzlę, ze jak akrobatki. Zastanwaiam sie czy nie połamią mi wszystkich gałęzi i nei oberwąwszystkich liści. Bo brzózka ma takie wiotkei gałązki, a to cała banda urzadza harce. Muszę to nagrac nawet telefone komórkowym bo widok obłedny..... można płakać ze smeichu co one wyczyniają..... salta i śruby to mały pikuś.
Zdjęcie tego nie oddaje bo dynamika jest na maska Widać jak wiszą głową na dół....bo siedzą normalnie , potem spadają uczepione do gałazki i wywijają........ czasami spadają..i na malutkim drzewku jest całę stado sikorek i wróbelków

Moje to samo wyczyniają w berberysach super to uchwyciłaś!
Rododendronowy ogród. 16:14, 23 kwi 2012

Do góry
Bożenka...czy sikorki i wróble jedzą z mojej brzózki "oowocostany" czyli takie kitki czy znalazły jaieś robale i namietnie to jedzą. na gałazkach brzózki robią taką karuzlę, ze jak akrobatki. Zastanwaiam sie czy nie połamią mi wszystkich gałęzi i nei oberwąwszystkich liści. Bo brzózka ma takie wiotkei gałązki, a to cała banda urzadza harce. Muszę to nagrac nawet telefone komórkowym bo widok obłedny..... można płakać ze smeichu co one wyczyniają..... salta i śruby to mały pikuś.
Zdjęcie tego nie oddaje bo dynamika jest na maska Widać jak wiszą głową na dół....bo siedzą normalnie , potem spadają uczepione do gałazki i wywijają........ czasami spadają..i na malutkim drzewku jest całę stado sikorek i wróbelków
Dla odmiany czas na zmiany... 16:11, 23 kwi 2012

Do góry
wrzucę jeszcze raz ten rysune-zaznaczyłam jeszcze bramkę z sąsiadem i bramę wjazdową

pozdrawiam cieplutko
Dla odmiany czas na zmiany... 16:03, 23 kwi 2012

Do góry
wklejam rzut działki -amatorszczyzna ale co nieco widać

jedna kratka to jeden metr

działka ok 30 m na 37
Wichrowe wzgórze 15:53, 23 kwi 2012

Do góry

Od razu trzeba dociąć cisy żeby były poziomo.
Wichrowe wzgórze 15:51, 23 kwi 2012

Do góry
Monic napisał(a)

No to nie mam tu nic do roboty

Wygląda pustawo, ale lada chwila rozkwitną szafirki, białe narcyze i tulipany. Jest też masa niezapominajek. Może faktycznie powinnam jednak pomyśleć o zmianie...
Danusiu, dziękuję za porady i zwrócenie uwagi na naadzenia fachowym okiem.
O trzmielinie lub runiance myślałam na tę rabatę, którą dopiero tworzę

Piękny szkielet i kulki
Ogród Sylwii od początku :) 15:50, 23 kwi 2012

Do góry
ania_wesola napisał(a)

Tulipany przy cisach coraz większe .....będą białe .....

Pięknie!!!!!!!! Poprostu zazdroszczę

Mnie też zachwyca
Zupełnie zielona ogrodniczka : ) 15:45, 23 kwi 2012

Do góry
Witam serdecznie. Jestem nową, zupełnie zieloną posiadaczką działeczki ROD Bardzo mnie to cieszy choć wiem, że czeka nas z mężem bardzo dużo pracy. Działeczka jest trochę zaniedbana, oszpecona starą narzędziownią, brzydkim kompostownikiem i betonowymi ścieżkami. Zamierzamy to stopniowo zmieniać. Na szczęście ma ona też swoje atuty. Dookoła działki jest piękny żywopłot, rosną dorodne drzewka – jabłoń, czereśnia i jeszcze dwa których niestety nie znam. Poza tym jest śliczny trawnik oraz troszkę krzewów owocowych i ozdobnych. Naszym zamiarem jest w przyszłości odpoczywać na tym terenie wraz z naszymi dwiema córeczkami – typowa rekreacja. W trakcie budowy jest już drewniana altanka, nowy kompostownik, piaskownica i huśtawka. Na tyłach będzie niewielki warzywniak – troszkę sałatki, rzodkiewki, marcheweczki dla dziewczynek – ale tak naprawdę ociupinkę. Poprzedni właściciel zasiał łubin, który wczoraj został przekopany aby wkrótce zasiać tam te warzywka. Z nasadzeń w planach mamy niewielkie iglaki, trawy ozdobne, wrzosy, wrzośce i tym podobne. Nie bardzo wiem jeszcze jak to wszystko rozplanować, co chwila mam inną koncepcję. Teraz stanęło na tym, że wrzosowiska będą tworzone wzdłuż ogrodzenia, dookoła działki. Uchowało się troszkę tulipanów i żonkili więc też będą zamieszkiwać na naszej działeczce ( choć przyznam, ze nie bardzo mi pasują do całości )

Przeglądałam Wasze piękne ogrody. Jestem nimi zafascynowana i oczekuję w miarę możliwości pomocy w tworzeniu naszego małego zakątka.

Na początek dwa pytania:

1) Co dalej po przekopaniu łubinu? Co trzeba jeszcze zrobić na tym terenie? Kiedy można siać warzywka?
2) Dookoła ogrodzenia jest wysoki żywopłot – za siatką. Czy uważacie, że od strony działki, wzdłuż ogrodzenia i żywopłotu mogłabym stworzyć te rabaty iglakowo - wrzosowe? Jeśli tak to jaką powinnam przeznaczyć szerokość na rabatę? Czy tulipanki i żonkile skomponowały by się z taką rabatą czy lepiej je przesadzić w inne miejsce? ( są już na działeczce i nie wiem teraz co z nimi począć

P.S. Załączam fotki działki po zakupie. Postaram się później wstawić jakiś projekcik choć przyznam, ze czekam na Wasze rady i wskazówki

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:36, 23 kwi 2012

Do góry
O tu:
Ana napisał(a)
I kolejny problem mam (chyba nie ma u mnie ANI JEDNEJ rabaty, z ktorą nie byłoby problemu, straszna noga jestem )

Zrobiłam przemeblowanie na wrzosowisku, poprzesadzałam Rh, ktore już były, dosadziłam dużą Nową Zemblę, jodłę wykopałam i wsadziłam śliwę wiśniową Pissardi.

Z przodu chcę dokupic jeszcze jeden Rh (jak spojrzycie na 1 fotkę, to ten nowy stworzy z resztą takie koło wokół śliwy)
Teraz pytania -

1. co dać wokół śliwy pod stopy?

2. czy z tyłu dosadzić miskanty? (tam w prawym rogu, w kącie z tujek rośnie jeszcze hortensja ogrodowa)

3. co posadzić na obwódkę? Trzmielinę, trawy, a może ilex crenata Golden Gem?

Ogród w Holandii 15:28, 23 kwi 2012

Do góry
No a teraz mam pytanie. Coś podgryza mi róże. Liście się poskręcały i miejscami uschły. Tak to wygląda:

Czy ktoś może wie co to jest i jak to zwalczać?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:26, 23 kwi 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Zakwitły moje miniaturowe żonkile na rabatce za huśtawkami....W rogu jest bukietowa hortesja NN, dopiero zaczyna pączkować (dużo tam cienia), dosadzę jej drugą kolezankę NN, a żurawki i żuraweczkę przesadzę gdzie indziej - a w to miejsce wsadzę kulki z soczystozielonej tawuły (jakby nie było inspiracja od "lecącej w kulki" Ani ), żeby rozjaśnić ten zacieniony kąt - co Wy na to?

Na trawnik nie patrzcie - akurat na fotce jest dzień po wertykulacji

Ten kąt rozjaśnisz dereniem Elegantissima. Ma białe liście, albo hortensją Limelight plus miskant Variegatus.
Ogród w Holandii 15:24, 23 kwi 2012

Do góry
No to jeszcze dzisiejsze fotki - na chwilę słońce wyszło to porobiłam.

To niskie, ale na prawdę piękne tulipany. Mają taki głeboki kolor, co nieudolnie usiłowałam złapać. W przyszłym roku będą rosły z bukszpanami.

A to nowe białe. Tamte duże już przekwitają, a te dopiero się pokazują

A tak wygląda ten mały czerwony z bliska. Chyba mój faworyt.

Od frontu zakwitły żółte liliowe. To jest pewna niespodzianka, bo sadziłam różowe. Pomyłki jak widać nie są niczym dziwnym. Nawet w tulipanowym kraju. Ale co tam, te też są fajne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies