zaniedbałam trochę wątek ale jak tylko mam troszkę sił to staram się działać a ogródku- choć w 9 miesiącu ciąży zakrawa to na sport ekstremalny
Ale kilka fotek z mojego prawie- ogródka dzisiaj wrzucam
sąsiad zza płotu
zaczątek kącika wypoczynkowego
kwitnie barwinek
powoli i z mozołem powstają rabatki kwiatowe
no i moje cudne tulipanki- te nieliczne które oparły się atakowi nornic
rabatki się tworzą
czereśnie kwitną- takie malutkie a już chcą owocować
o takie malutkie są
Kochana Jolu
doczytałam wszystko, więc najpierw gratuluję 300-tki, ciekawej i inspirującej
a dziewczyny maja rację!!! nie szalej, uważaj, bo zaraz do córek zadzwonimy wszystko pięknie rośnie, a piwonia odbija i tak zostaw to będzie nowy główny pęd
Dziś oszczędzam się i zbieram siły na jutro Oby pogoda dopisała
Jutro komfortowy dojazd bo z M. samochodem Będzie więcej sił na prace no i miłe towarzystwo ...
Porzeczki już kwitną a mi na sama myśl ich kwaskowego smaku ślinka napływa do ust
Witam. dzisiaj zacząłem się zastanawiać nad narożnikiem działki
może wyrazicie opinie co do mojego pomysłu zaciągniętego z ogrodu z lustrem ...
to coś szarego to lustro w narożniku (pod kątem 90stopni ustawione dwie tafle 2m szerokości na 2m wysokości, brązowo zielone to brzozy, niższe zielone to tuje szmaragd a wyższe to świerki serbskie bądz jakieś inne wyższe drzewa iglaste pod liściastymi wrzosowisko... z tymi lustrami to się zastanawiam czy to dobry pomysł bo słońce będzie ostro w nie świecić.
Wysiałam aksamitki.wysadziłam dalie.Mam b.suche karpy,zanim nabiorą wilgoci,to i 2 tygodnie minie.
A w razie mrozu,zawsze można przykryć.Chyba,że się zapomni,
Ja zapobiegawczo zostawiam kilka nasion ,te wysiewam później.
Nasiona zbierałam ze swoich zeszłego lata,teraz nie żal mi całej garści wysiać ciut wcześniej.W sadzonki w domu się nie bawię.W tym roku tylko pelargonie i koleusy.Aha ...jeszcze fuksja od Ani =Monteverde.
Nie wiem .czy zmarzną.Nasiona własne,nic nie ryzykuję,Do końca kwietnia ma być u mnie ciepło,a i potem na majowy weekend też.Gdyby na mróz w maju przyszło,włókniną przykryję.Część nasion pod szkło poszło.Na pogodę wpływu nie mamy.
Zaglądających pozdrawiam serdecznie.
Witam Wszystkich w ten ciepły dzień! Zaraz idę do ogrodu sadzić moje 101 mieczyków (jak 101 dalmatyńczyków ),ale najpierw wpadłam zajrzeć co słychać na ogrodowisku Parę świeżych zdjęć na dzień dobry
Dużo mialam zaległości w czytaniu. Mijamy się, Ty do wieczora a ja wieczorem. Ale w niedzielę się spotkamy
Magnoli zazdraszcam, bo moja wcześniej zakwitła i wielkanocny mróz kwiat ściął...
A po te pstrokate bukszpany pojadę, obwódki do ściany wodnej z nich zrobie
Mijamy się, ale dobrze, że jednak do siebie zaglądamy
szkoda, że magnolia ucierpiała, ale w końcu będą następne i następne wiosny
Tak jak mówisz, Poli pomachamy, wszystkie
a tu kolejne zakwitną, uwielbiam ich kolor, chyba u mnie monotematycznie z kolorami