Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje roślinki

Moje roślinki

MilenaP 23:35, 05 cze 2012

kiedyś mieszkałam w Irlandii. Jak tam tylko doleciałam, uderzyła mnie bujna roślinność i dosłownie wszędobylska zieleń. Największy szok przeżyłam jak zobaczyłam pierwszego Rh, który dorastał do pierwszego piętra. Ten raj rośliny zawdzięczają klimatowi. Brak upałów, codzienne kilkakrotne deszczyki i delikatne słoneczko, do tego brak mroźnej zimy. Długi okres wegetacji to jest to
popcorn 06:47, 06 cze 2012

Ale fajnie! Jeszcze w Irlandii mnie nie bylo, moze kiedys? Pamietam w jakim szoku bylam jak sie dowiedzialam ze w Wlk. Brytanii 2 lub 3x sieja zboze i zbiory maja... masakra!!
Pozdrawiam!!!
darunia 07:14, 06 cze 2012

majkel0326 napisał(a)
Kochane,deszcz potrzebny jak najbardziej,ale zimno niestety hamuje wzrost i rozwój roślin.Na noc zapowiadają u nas zaledwie 3 stopnie! A przecież mamy już 5 czerwca.Ja na wieczór przepalam jeszcze w centralnym,żeby chociaż do kąpieli było ciepło.A później jak przypali to znowu susza będzie.Dziś powalczyłam w warzywniku,zmokłam jak kura.Z domu się wychodzić nie chce.Truskawki słabo dojrzewają,ogórki stanęły w miejscu,nie rosną Słońca potrzeba.

Daria,to my z tej samej strony od Poznania mieszkamy A masz swój wątek?

niestety nie mam wątku, zaglądam od czasu do czasu.... w szczególności w deszczowe dni.... wtedy nie ma co robić na dworze....

Również popieram , że słońce i ciepło potrzebne od zaraz
Borbetka 07:18, 06 cze 2012

Ale dzisiaj zapowiada się ładny dzień mimo, że zimno. Wczoraj mówię do M., że takiej zieleni w czerwcu nie pamiętam. U nas od paru lat zielona wiosna krótka, a potem patelnia, że wszystko żółte od upału, a w tym roku od tej zieleni aż oczy bolą. Jest pięknie. Majka zapytam Cię o czereśnie. Masz w ogrodzie? U mnie ładnie kwitły, a owoce trzy na krzyż. Nie wiesz może dlaczego tak się dzieje? Mrozu nie było przecież.
malgocha1960 07:54, 06 cze 2012

U mnie na czereśni wciąż mszyca w tym roku,pryskałam i za chwilę znowu.Wczoraj sąsiadka dała mi roztwór z czosnku,musze potem sprawdzic czy to pomogło.Po ilu latach czeresnia zaczyna owocować,bo moja ma 3 lata i nie miała jeszcze ani jednego owocu?
majkel0326 11:23, 06 cze 2012

Witam wszystkich cieplutko Dziś rzeczywiście trochę lepsza pogoda,ale wstałam rano z bólem gardła i ogólnie kiepskim samopoczuciem.Chyba wychodzi sobota na zawodach strażackich,było 8 stopni i zmokłam A do tego jeszcze dobiła mnie poranna wizyta w warzywniku,bo na ogórkach już widać ślady mączniaka (chyba tak to się nazywa).Miedzian już czeka,muszę opryskać niestety.

Marta,to musiało być rzeczywiście rajskie lato.Takie własnie jak powinno być.Może załapiemy się jeszcze kiedyś na powtórkę.

Milenko,od zawsze marzy mi się zwiedzenie Szkocji,Irlandii,Anglii.Nie wiem dlaczego,ale jakoś intrygują mnie tamte strony.Może jeszcze kiedyś pojadę,w końcu to nie koniec świata A ogrody angielskie to dla mnie ideał.

Karolina,to rzeczywiście mają dobrze z tymi zbiorami.U nas tylko raz i zazwyczaj marne

Daria,to na co czekasz?Chętnie odwiedzę Twój wątek,załóż koniecznie

Borbetko,mam u siebie dwie czereśnie.Były sadzone o ile się nie mylę cztery lata temu.W drugim roku była dosłownie garść owoców.W zeszłym roku nie było w cale,a w tym trochę wisi,ale bez szału.Acha,no i wiosną kupiliśmy jeszcze jedną czereśnię,ale to jeszcze badylek Do tego mam jeszcze taka dziką czereśnię,posadzoną wiele lat temu przez teścia.Ona ma dużo owoców,ale jak to dzikie są małe,mimo to da się zjeść.

Małgosiu,my tez pryskaliśmy nasze czereśnie na mszyce.W tym roku jest sporo tego robactwa niestety.
majkel0326 12:15, 06 cze 2012

Jeszcze ciepłe fotki

majkel0326 12:16, 06 cze 2012

majkel0326 12:17, 06 cze 2012

Jedna z dwóch pierwszych cynii

majkel0326 12:18, 06 cze 2012