Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:05, 03 lut 2025

Do góry
Mało czasu, ale trzeba wykorzystać każdy moment jeśli pogoda jest ładna.

Wkopałam 8 cisów, które parę miesiecy leżały z bryłą korzeniową na wierzchu, lekko osypaną ziemią. Głupio zrobiłam, ale może mi wybaczą?!

pozatym zaczęłam robić rabatę pod 4 borówki. Poszło sporo torfu, ale jeszcze poszerzę i jeszcze raz przekopię żeby lepiej kompost wymieszac z rodziną gliną oraz nawiezionym kompostem.

a pod donicą z magnolią spotkałam życie na głębokości łopaty sporo tego wszystkiego jest więc się cieszę

i też widać efekty wczorajszej pracy wzdłuż żywopłotu sąsiada [karton+kompost]

Ogrod nad bajorkiem 16:02, 03 lut 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Przepiękne wspominki, miło się ogląda i tęskni za latem.
Grzebiuszka ziemna 15:55, 03 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Wiosna zadomowiła się już u Ciebie całkiem solidnie, tyle masz kwitnących, a te cyklamenki mnie po prostu zachwyciły.
U Joli cyklameny, u Ciebie cyklameny, robicie im reklamę.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 15:31, 03 lut 2025

Do góry
Chyba czas obudzić się z zimowego snu
Na razie niewiele podziałałam w ogrodzie, jedynie wycięłam trochę bylin i małych traw na tyłach. W kolejce czekają seslerie jesienne na froncie. Jeszcze nie spieszę się z wycinaniem dużych traw, bo trochę szkoda mi tego widoku:
Ogrod nad bajorkiem 14:44, 03 lut 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:40, 03 lut 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:38, 03 lut 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:36, 03 lut 2025

Do góry
Ogród w malinówkach 12:51, 03 lut 2025

Do góry
W sumie to nic nie narysowałem, ale byłem na dworze. Bożenka poprawiła mi humor z rana, a słońce dopełniło tylko

Po usunięciu dekoracji "choinkowych" nie może być pusto:

Boso przez ogródek 12:22, 03 lut 2025

Do góry
Nie ciągnie mnie do ogrodu, ale powoli ruszyłam z wysiewami Winter Sowing. W butelkach 1,5l mam wysiane groszki cukrowe, które przesadzę na grządki.

W domu myślę wysiać rozsady, które pójdą do szklarni.
W butelkach 5l będę miała kwiaty, na razie są tylko przygotowane i podpisane. W maju chcę wykorzystać butelki jako osłonę dla pomidorów przed przymrozkami.

W ramach eksperymentu, do skrzynek balkonowych wysiałam goździki, dziwaczki, kosmosy, lewkonie, naparstnice czarnuszkę i przykryłam agrowłókniną.

April podbija las... 11:55, 03 lut 2025

Do góry
I zdjęcia trzeciego oczara na mojej plantacji, to Westerstede. Jest najpóźniejszy więc dopiero rusza.

April podbija las... 11:33, 03 lut 2025

Do góry
malgol napisał(a)

No oczy wytrzaszczam jak to czytam Już sezon ogrodowy? Serio ? w styczniu? U mnie jeszcze mrozy i wszystko śpi. Najgłębiej ja choć w weekend na 20 min wyszło słońce i zgrabiłam igły z trawnika. I resztki szyszek po biesiadowaniu chyba stada wiewiórek Pół taczki tych obierek wygrabiłam
Z resztą jeszcze się wstrzymuję

Cześć Malgolku
Tak, już dwa weekendy prac ogrodowych zaliczyłam. Ale mazowieckie piaski szybko się osuszają i zimna tak nie trzymają. Teraz jednak przerwa bo w nocy -3.
Ja już ze 30-40 koszy igieł wywiozłam do dzikiej części działki. Na rabatach lecę po kolei bo nie mam czasu się rozdrabniać. I tak -10 to już raczej nie będzie. A takie małe przymrozki nie straszne.
Ja witki brzozowe kruszę i też wynoszę do lasu, tyle że swojego

To jeszcze kilka zdjęć oczar Jelena
Bardzo go polecam, bo liście jesienią też ma piękne

April podbija las... 11:24, 03 lut 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)

Moja ma chyba robienie zdjeć głęboko w tym miejscu z ogonem ale w związku z tym, że nie boi się nikogo i niczego to daje się łaskawie fotografować.
Jej brak strachu jest trochę przerażający.
Dwa lata temu wymyśliłam sobie ścianę na klatce schodowej pokrytą gresem.
Podczas prac mój majster przyszedł i poprosił żebym kota gdzieś schowała bo…włazi mu pod pachę i patrzy kiedy on tnie flexem ten gres.
Okazało się, że drzwi do garażu nie domykał i ciekawska kocica właziła robić kontrolę jakości. To cięcie było słychać pewnie ze 200m od domu.
Zresztą uważam, że maine coon to nie jest taki 100% kot.
Przynajmniej moja nie jest.

Zgadzam się że maine coon ma mnóstwo psich cech. Ale akurat moje bardzo boją się głośnych dźwięków. Za to miałam kiedyś golden retrivera i on się dokładnie tak zachowywał przy głośnych pracach budowlanych jak twoja kocica. Obserwowanie spawania, cięcia i inne takie to było jego hobby.

Dla Ciebie kolejny oczar wmoim ogrodzie, Jelena.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:13, 03 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko
A i kilka fotek ze szlaku prowadzącego do wąwozu Avakas dla Ciebie

Dziękuję, zadziwiająca jest siła natury, jak w takiej szczelinie mogą się rozrastać bulwy cyklamenków? Nie wiem...
Wąwóz cudny trochę można go porównać z naszym Szczelińcem, nie wiem czemu ale strasznie lubię wąwozy
Ferrula communis wygląda bardzo podobnie jak mój rubrum, tylko bardziej z odcieniem brązu
April podbija las... 11:09, 03 lut 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Jola, kuruj się i siły zbieraj

A przy okazji podpowiedz kiedy swoje brachycośtam ścinasz.

Te moje od Ciebie ładnie się pobudowały, ale teraz z oczywistych względów są zdemolowane. Optycznie - są pierwsze pod sekator, ale bojam się

Magarku, jestem po tygodniowej kuracji antybiotykiem i siłki brak, zdrowie jeszcze nie wróciło ale jestem optymistką Szkoda tylko że do roboty już musiałam wrócić.

A brachytrychę tnę już. Niektóre kępki mają zielone młode ale bez szaleństw. Głównie mi chodzi o to by się już nie siała bo potem nie ogarnę tematu. Szkoda mi było wcześniej bo ładnie, sztywno stała. W tym roku u mnie śnieg nie zdemolował traw. Czasem aż żal ciąć.
U ciebie śnieg zabawił się na całego. Ale może nie będzie tak źle z bylinami. Choć sosen szkoda.

Przy okazji pochwalę się moimi oczarami. Zdecydowanie lepiej wyglądaj na fotach niż w realu. Kwiaty są dość niepozorne. Ale o tej porze roku cieszy wszystko.
Feuerzauber, donica przy tarasie.

Zdjęcia telefonem
April podbija las... 10:45, 03 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Pokaż te pozostałe kociambry, bo są też cudnej urody.
Ja przez Ciebie zaraziłam się maim coonami.
Dodzwoniłaś się do lekarza?
Zdrówka życzę

Cześć Goś. Zeszły poniedziałek to był horror. Po siedmiu godzinach udało mi się dopiero uzyskać konsultację u lekarza. Tydzień w wyrku, antybiotyk i jeszcze nie przeszło. Dobrze że zrobiło się zimno bo by mnie żal dobił, że ogród woła.
Na szczęście wcześniej udało mi się trochę powalczyć na rabatach. Ogarnęłam rabatę z misą i zaczęłam Południową, czyli tą środkową, którą widać z salonu. Trochę to potrwa bo rabata ma 10m na 10m. Muszę tam wejść z kosiarką i wyciąć carex Silver Sceptre, zanim cebulowe wyjdą.

Przycięłam derenie Kelsey bo u mnie to krzaczory się robią spore

Pomocnik buszuje. To moje nowe dziecko, chłopak Suri.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 03:02, 03 lut 2025

Do góry
Szczerze? To prócz sytuacji awaryjnych prawie nie używam. Nie te czasy że trzeba ludzi pytać… googlasz wszystko i działasz. Chyba że internetu nie ma to trzeba udawać że jest 1990 rok

Ani w Chinach ani w Japonii ludzie niespecjalnie rozumieją po angielsku, więc jak o coś pytałam to i tak się nie dowiedziałam
Jak w tym dowcipie o bacy:

Ranczo Edy 02:09, 03 lut 2025

Do góry
Niedziela w ogrodzie

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 00:35, 03 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko

To one jakieś skalniakowe są! Ciekawe czy tak wędrują korzonkami, czy się sieją tam w tych skałach?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:56, 02 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękna odskocznia.Nie ma co żałować poświęcenia prac ogrodowych - nie uciekną!
Widoki super.

No nic nie ucieknie, masz rację
Widoki cudne, a przez to, że to kompletnie poza sezonem to niejednokrotnie mogliśmy doceniać je sami, bez towarzystwa innych. Jedynie w Grobowcach Królewskich, w takim najbardziej charakterystycznym miejscu na fotki, jak wpadły dwie dziewoje, to siedziały i strzelały focie w pozach przeróżnych i nie wyglądało, jakby chciały wyjść, żeby kto inny sobie pyknął zdjęcie bez ich postaci. Co tam musi się dziać w sezonie!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies