Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 17:55, 22 wrz 2025

Polon napisał(a)
Wrzosowisko pięknie wyszło. Już masz tyle rabat, że niedługo będziesz miała typowy problem - chcę ten kwiatek, ale nie mam gdzie posadzić

Pomidory bardzo dorodne i dużo. Co z nich robisz?

Już tak mam, że nie poszaleję z nowymi nasadzeniami. W tym roku zrobiłam tylko małą rabatkę z daliami
Z zebranych pomidorów zrobiłam przecier, tylko z dodatkiem soli. Wyszło mi 9 słoików 0,7 lub 1 L.
Zjadamy też na bieżąco. W piątek cała miska koktajlowych poszła jako sałatka do grilla na firmową imprezę
anuska2507 17:57, 22 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Piękne pomidorki, ładnie wybarwione, czyli problemów z niedoborem potasu nie miałaś. Do tego podłużne ze zdrowymi końcówkami, czyli z wapniem też optymalnie u Ciebie.

Tak, z wapniem nie było problemów. Z potasem były wahania, 2 razy podlewałam pomidory dedykowanym nawozem. To poprawiło wybarwienie.
anuska2507 18:00, 22 wrz 2025

ajka napisał(a)
Aniu, twoje wrzosowisko naprawdę wygląda imponująco.

Dziękuję
anuska2507 14:30, 15 lut 2026

Chyba pora się obudzić z zimowego snu
W tygodniu była piękna pogoda, a ja miałam urlop, więc zaczęłam już pozimowe wycinki bylin, seslerii, trzcinników. Wycięłam też maliny i stare pędy jeżyny bezkolcowej.

Z wysiewami jeszcze nie szaleje, na razie posiałam tylko 1 odmianę papryki. Zrobiłam przegląd nasion, coś tam muszę dokupić.

W szklarni przezimował mi szpinak i siewki sałaty.
Polon 18:14, 15 lut 2026

Masz szpinak i sałatę, to już bieg sezon zaczęłaś

Po przeczytaniu u Marcina, że mu w foliaku ziemia wysycha, myślałam właśnie jak sobie radzisz z utrzymywaniem wilgotności w szklarni.

Ja jesienią szpinak a gruncie wysiadłam - pokazał kły i tak trwa.

Jakie papryki wysiałaś?
anuska2507 17:09, 18 lut 2026

To można powiedzieć, że nowy sezon zaczęłam wraz z końcem starego bo szpinak siałam jesienią i zimował w szklarni. Ze 2 razy go podlałam.

Na razie jest zimno, Twój szpinak pewnie czeka na ocieplenie klimatu

Wysiałam tylko jedną odmianę papryki - żółta, słodka Lamia. Miałam nasiona z zeszłego roku.

I pochwalę się, że kupiłam taki sam rozdrabniacz do gałęzi, jak Ty masz. Traw jeszcze nie testowałam, ale pędy malin przerobił na wióry
Polon 18:25, 24 lut 2026

Widzę, że Ty tak jak ja, jak dobrze pójdzie, to raz na miesiąc coś napiszesz i znikasz

Rozdrabniacz - do młodego ogrodu to chyba optymalny wybór, drobnicę tnie sprawnie i tyle mi wystarczy.

Moje papryki wystartowały ładnie i zamarły, chyba sprawdziły pogodę i uznały, że jeszcze poczekają
Jak nie urosną, to najwyżej kupię sadzonki, ale jeszcze czas jest, więc może, może …
anuska2507 22:38, 24 lut 2026

Noo, zarobiona jestem

Ostatnio malowałam młodemu pokój, już prawie skończyłam, ale jeszcze zostało mi dokupienie kilku rzeczy z mebli i wymiana firanek.

Dla tych, co czasem zajrzą, zostawiam oczara Arnold Promise
anuska2507 08:15, 26 lut 2026

Testowaliśmy nowy sprzęt na razie pod nóż poszły tylko gałęzie
Magara 23:07, 26 lut 2026

Najpierw spojrzałam, później przeczytałam A oczy mi powiedziały, że widzę kwitnącą forsycję
Z rębaka jesteś zadowolona?
Ja cały czas mam w planach. Niby nie ma tego aż tak dużo do utylizacji, a jednak.
U mnie problemem jest miejsce do przechowywania tych wszystkich, jakże przydatnych urządzeń