Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W kamiennym kręgu od początku 21:07, 04 kwi 2022

Do góry
an_tre napisał(a)
Aniu u ciebie nie tylko wiosennie i kolorowo ale i ptasie towarzystwo umila czas, pięknie

O tak Aniu
Ptaków mam coraz więcej i nieskończone cięcie żywopłotu
Muszę poczekac do końca sezonu, by nie wystraszyć latających przyjaciół
Zacisze Alicji 21:06, 04 kwi 2022

Do góry

29 marca po wcześniejszym poczytaniu postów u Kasi-Bawarki i Sylwii ze Szmaragdowej "posadziłam" nasiona lotosu. Nie miałam wyjścia, bo dostałam je od syna, przywiózł mi taki prezent z wycieczki. Po czterech dniach w kilku nasionkach pojawiło się coś zielonego, a dziś już widać, że 9 z 10 nasionek żyje i rośnie. Co będzie dalej zobaczymy.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:39, 04 kwi 2022

Do góry
Witaj!
Dzięki za głos w sprawie kształtu rabat. Ja też już się przekonałam do tych prostych linii, gorzej z małżonkiem mym
Dzisiaj udało mi się trochę ukopać, ale myślałam, że urwie mi głowę.

Po weekendowej zimie zostało wspomnienie. Nawet nie zdążyłam zrobić porządnej zimowej foty, bo co napadało, to stopniało. W piątek po południu było tak:

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:13, 04 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki za foteczki

Ewa777 napisał(a)
Dzięki za zdjęcia Wiosennie ze śniegiem się zrobiło
Zrobiliście kurnik? Fajnie będą kurki i świeże jajka

Ewuś kurnik był, tylko mnie denerwował i go odeskowaliśmy, żeby współgrał z resztą kurki też kiedyś były, ale musieliśmy zrezygnować, bo nie wyrabialiśmy ze wszystkim, ale może kiedyś na emeryturze jak na razie zostały mi tylko fotki moich kurek

a to był Zenek, rządził na całego tym babskim towarzystwem

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 19:26, 04 kwi 2022

Do góry
Dziewczyny Wy tu o Rozanne, a ja w tym czasie w szkółce byłam.
A potem sadziłam przy urywającym głowę wietrze moje poniższe nabytki.
Posadziłam w donicach przy tarasie.

Wieczorem Wam napisze, co spotkałam w szkółce.
Jakby co jest relacja na Insta.

Cztery graby Fastigata o szerokim rozkrzewionym pokroju
W samym słońcu 19:21, 04 kwi 2022

Do góry
sarenka napisał(a)

To jednak trudny wybór czy ta jest cała zielona?
Nie, od spodu jest niebieskawa. Pierwsze zdjęcie, po zimie przed cięciem, drugie kilka dni temu. Potem usunę
W moim małym ogródeczku II 19:20, 04 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Oj Dorotko też masz tego śniegu od groma.
U nas dziś słonko świeciło i sporo śniegu znika.
Jest dosyć ciepło 8 stopni i wiatr.

Patrzę na twoje prymulki kremowe i czekam na wrzosowe.
Takich już nie ma w sprzedaży. Miałam iść na wieś bo też mają ładne i poprosić, ale śnieg zasypał wszystko i dopiero w przyszłym tygodniu pójdę.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
U mnie śnieg dziś stopniał, ale zimno jest. Za zimno, żebym coś robiła w ogródku, a czekają na wsadzenie lilie i róże.
Mnie w ubiegłym roku udało się kupić 3 różne prymulki na targu, ale ceny za takie mizeroty były wysokie. W tej chwili to nawet nie pamiętam gdzie je wsadziłam, żeby zobaczyć, czy przeżyły. Chciałam kupić nasion tych prymulek "główkowych" ale dziś brakło mi sił na zakupach, a kiedyś jeszcze nie było.
Dziękuję za życzenia zdrowia- jest całkiem nieźle jak na mnie. Bardzo dbam o wzmacnianie formy, co dzień wykonuję ćwiczenia około pół godziny, spaceruję, sprawdzam ilość kroków co dzień. Dziś pierwszy raz od chyba 3 lat odważyłam się sama jechać do miasta samochodem. Jestem zmęczona i bolą mnie nogi, jak w nocy nie będzie skurczy w nogach to będzie mój duży sukces.
Tobie i Twoim bliskim również życzę zdrowia i sił.

W moim małym ogródeczku II 19:05, 04 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Doris, zauważyłam obwódkę z trzmieliny...czy łatwo daje się formować taki żywopłocik? Pytam, gdyż mój bukszpan w koniczynce jest przycięty przy ziemi z powodu ćmy...i w przypadku, gdy nie odrośnie, chcę posadzić coś w zastępstwie, no i wpadła mi w oko Twoja trzmielina, więc może właśnie nią zastąpię bukszpan? Trochę sadzonek już ukorzeniłam.
Obwódki z trzmieliny mam w kilku miejscach, bardzo je lubię za wiosenny żółty kolor. Myślę, że jest mniej problematyczna niż bukszpan. Formuje się łatwo, podobnie jak bukszpany ścinamy je jak zaczną lekko drewnieć łodyżki. Mam z tych trzmielin też mniejsze i większe kulki.
Żal , że ćma pokonała Twoje bukszpany. Moje jeszcze się trzymają, a to dzięki czujności moich sąsiadek. Gdy któraś zobaczy coś niepokojącego daje znać następnym i działamy.

Ptasi gaj 19:00, 04 kwi 2022

Do góry
Tak namieszała. Opóźnienia są.w pracach, ale trudno trzeba czekać na lepszą pogodę.

Dzisiaj zasiałam paprykę może za późno najwyżej kupiej flance na rynku.
W czwartek zasiałam aksamitki i tak już urosły

Byłam po ziemię u ogrodnika by posadzić begonie i kupiłam takie maleństwa 5 doniczek po 6 zł
Na parapecie widać też zasiewy to jeżówki dosyć ładnie po wschodzily

Rozpoznawanie chwastów 18:54, 04 kwi 2022

Do góry
guniaczek2020 napisał(a)
Dzień dobry ☺ wiecie co to za chwast i czym to zwalczyć?

Problemy z tujami 18:36, 04 kwi 2022

Do góry
tomunio napisał(a)
Dzień Dobry,

Trzy tuje szmaragd brązowieją od dołu. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam
T

Może parkowanie tyłem samochodem i wylatujące gorące spaliny które niszczą. Przemyśl co tam się dzieje. Bo na koty to nie wygląda.

Trudno dociec, bo raczej to nie choroba grzybowa, pomyśl co tam jest robione. Jak wygląda sytuacja z podjazdem domem, ja tego nie wiem niestety
W moim małym ogródeczku II 18:34, 04 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)

Doris, zauważyłam obwódkę z trzmieliny...czy łatwo daje się formować taki żywopłocik? Pytam, gdyż mój bukszpan w koniczynce jest przycięty przy ziemi z powodu ćmy...i w przypadku, gdy nie odrośnie, chcę posadzić coś w zastępstwie, no i wpadła mi w oko Twoja trzmielina, więc może właśnie nią zastąpię bukszpan? Trochę sadzonek już ukorzeniłam.
Tuje - problem przeniesiony 18:18, 04 kwi 2022

Do góry
Dzień Dobry,

Trzy tuje szmaragd brązowieją od dołu. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam
T
Zieleń, drewno i antracyt 17:43, 04 kwi 2022

Do góry
To jeszcze na koniec kilka trochę mniej roboczych zdjęć, które udało mi się zrobić rano.
Czosnek, naciowa pietruszka i nawet sałata w skrzyniach, przezimowały i mają się nie najgorzej.

Te się nie śpieszą w tym roku. Część zawilców przesadziłam w bardziej widoczne miejsca, oby się zadomowiły.

Za to powojnikom pogoda nie przeszkadza

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 17:32, 04 kwi 2022

Do góry
Narcyzy też tuż tuż

Koniec.

Teraz czekam na lepszą, cieplejszą pogodę
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 17:31, 04 kwi 2022

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 17:29, 04 kwi 2022

Do góry
Tulipany tuż tuż

Heptacodium najszybciej puszcza u mnie liście

Niezawodne anemony i cebulica

Zieleń, drewno i antracyt 17:28, 04 kwi 2022

Do góry
Dziewczyny, normalnie trochę żałuję, że jednak nie pozwoliłam zdzierać im tej darni przy hamakowej Postarali się, nawet kanty są i jakiś nawóz na trawniku(to akurat nie wiem czy dobrze, bo świeci na niebiesko).
Oficjalnie ogłaszam kształtowanie kontynuacji różanego pasa za zakończone
Teraz pozostaje tylko przykryć wszystko warstwą kompostu, obornika i wyściółkować.
Czy to co pozostało po wertykulacji będzie się do tego celu nadawało? Sporą część tego, tak jak prosiłam, mężaty wrzucił mi do skrzyni daliowej. To rabata no dig i myślę, że jako wykończenie, taka ściółka (na warstwie przekompostowanych trocin) super się sprawdzi.
Tadam Kolor "trawnika" niestety odzwierciedla poziom nawodnienia. W nocy spadła cienka warstewka śniegu, odrobina wilgoci dostała się do ziemi, ale nic poza tym. Od 17tej podobno miało zacząć porządnie padać, ale na razie mamy burzę piaskową.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 17:27, 04 kwi 2022

Do góry
Posiałam nowe jednoroczne

Tu widać wschody jednorocznych wysianych zimą

Tu przepikowana Orlaya i dzika marchew

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:26, 04 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)
Jak czytam to większość w ten weekend raczej ogarniała dom niż ogród Śnieg nas zaskoczył. Może nie tyle sam śnieg co jego ilość.
Haniu, popracowałaś mocno ostatnio. Odpoczynek teraz wskazany.
Doradź mi proszę w kwestii pachysandry, moja chyba łapie grzyba, liście usychają. Nie we wszystkich miejscach. Mam taki jeden placek na którym w zeszłym roku runianka słabo wyglądała i widzę że w tym roku też liści brak, choć nieśmiało próbuje kwitnąć.

Przed tymi wszystkimi pracami miałam tygodniowy wypoczynek. Na brak sił, póki co, nie mogę narzekać. Choć lekko nie jest. Dawkuję sobie obciążenia z umiarem.
Runianka bywa kapryśna w suchych słonecznych miejscach w pierwszym roku po posadzeniu. Trzeba pamiętać o częstym podlewaniu. W kolejnych latach jest już OK i radzi sobie sama. Z grzybem na niej się nie spotkałam. Nie wiem, co poradzić.
U mnie rośnie niczym chwast.
Na zdjęciu to samo miejsce, które pokazywałam Marcie, kilka lat później. Wystawa północno-wschodnia, częściowo pod okapem, wyniesiona rabata ze spadkiem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies