Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Martka 15:46, 28 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Może nie idealnie, bo mam wrażenie, że światło tu robi swoje. Tu masz wszystkie z galerii. To powinno dać obraz jaki to kolor.

Nazwa szkółki leci na priv.

Kolor jest niesamowity! Zachwytom nie ma końca. Rabata będzie hitem!
Rojodziejowa 16:04, 28 lip 2022

Drugi Klon jeszcze ładniejszy - ten pod ktorym powstaje rabata prawiecienista Upitoliłam mu ostatnik gałąź, która zbyt niski opadała.
Jak tylko w końcu obsadzę ta rabatę, to mam nadzieję, że będzie na tyle niebrzydko że będę mogła go pokazać
olciamanolcia 16:27, 28 lip 2022

Anda napisał(a)

To zależy jaka róża, ale pamiętaj, że im mocniej przytniesz różę tym dłużej czekasz na ponowne kwitnienie.

Podcięłam wielkokwiatowe (wysokołodygowe ) dość mocno -zobaczymy. Tym na skarpie obcięłam tylko przekwitłe kwiatostany.
olciamanolcia 16:30, 28 lip 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja tylko przycinam nad pierwszymi pełnymi listkami, od razu puszczają z oczek młode pędy na których szybciutko zakwitną ponownie. Potem już nie tnę bo owoce chcę na zimę dla ptaków i dekoracji

Podcięte. Jak wypuszczą młode pędy dam znać
olciamanolcia 16:33, 28 lip 2022

tulucy napisał(a)
Ja też nie przycinam mocniej, tylko obcinam przekwitłe pędy, tak jak Sylwia, czasem może trochę niżej, jeśli chce odrobinę skorygować krzak. Oczywiście to dotyczy powtarzających.

Moje róże wszystkie bez wyjątku kwitną do listopada.
Zawsze obrywałam im tylko przekwitłe kwiatostany. Gdzieś mi mignęło ( chyba nagłówek w jakiejś prasie) o letnim cięciu róż. Poczytałam-zadziałałam-zobaczymy
olciamanolcia 16:34, 28 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)
A jakieś 2,5m

To ten co przebarwia się na czerrrwonooo???
Piękny krzakodrzew
Rojodziejowa 16:40, 28 lip 2022

olciamanolcia napisał(a)

To ten co przebarwia się na czerrrwonooo???
Piękny krzakodrzew

Tak klon tatarski Ginnala Ale na całkiem czerwono to jeszcze mi się nie przebarwiły. Ten co jest piętro niżej już rumieńca łapie - masakra.
sylwia_slomc... 00:58, 29 lip 2022

Wyczytałam na forum, ze Ci budleja wymarzła, a dzieci chciały. W naszym rejonie musisz na zimę zasypać korzeń i dolną część gałęzi korą, trocinami lub ostatecznie torfem odkwaszonym z worka, mogą też być liście opadłe z drzew, tylko te przy wietrze będzie wywiewało, więc niepewne to okrycie by było. Ja moje zasypuję najmniej do 30 cm wysokości. Ale czym starsze tym mniej potrzeba ocieplania bryły
Agatorek 12:17, 29 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Może nie idealnie, bo mam wrażenie, że światło tu robi swoje. Tu masz wszystkie z galerii. To powinno dać obraz jaki to kolor.

Nazwa szkółki leci na priv.

Jeeeeeeju, kolor jest bezbłędny ❤️ U mnie wyświetla się jak takie matowe złoto.
Rojodziejowa 12:33, 29 lip 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wyczytałam na forum, ze Ci budleja wymarzła, a dzieci chciały. W naszym rejonie musisz na zimę zasypać korzeń i dolną część gałęzi korą, trocinami lub ostatecznie torfem odkwaszonym z worka, mogą też być liście opadłe z drzew, tylko te przy wietrze będzie wywiewało, więc niepewne to okrycie by było. Ja moje zasypuję najmniej do 30 cm wysokości. Ale czym starsze tym mniej potrzeba ocieplania bryły

Na razie sobie odpuszczę Motyle siedzą też na werbenie i jeżówkach, a to głównie ze względu na nie dzieci chciały budleję A wychodzi na to, że to i tak głównie ja skaczę po rabatach, żeby się stworzonkom poprzyglądać.