Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:45, 13 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Gosia, zajrzałam właśnie do Ciebie na Facebooka a tam nowy plac zabaw.
Z mini pergotendą, a tablicą!
śliczny!
Bardzo ładnie rozplanowałaś w nim funkcje.
Dobra robota- już kolejna.

aaa no zapowiadałam że już na ukończeniu.
Dodatkowo są tam barierki i zadaszenie i tablica kredowa.
Fajnie wyszło faktycznie

Dzięki dziewczyny

Pytacie na PW o zdjęcia więc prosze https://www.facebook.com/www.mkinteriordesign/photos/pcb.1145681878801271/1145681742134618/?type=3&theater
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:20, 13 paź 2016

Do góry
Ponieważ ciągle podpatruję a pomysłu brak, poproszę o pomoc tutaj. Czy mogłabym prosić o podpowiedź co by tu zaplanować zamiast jabłoni?(Chcemy ją wyciąć za parę dni). Za jabłonią magnolia z żurawkami i tulipanami, dalej rozchodniki i śliwa i phantom hortensje. Proszę o pomoc . północny zachód działki.Śliwa i magnolia cały czas w słońcu, a okolice jabłoni od 11 więcej cienia bo dom przysłania.
Podoba mi się bardzo ogród Tosi Danusiu i chyba troszę będę podpatrywać.
Pomóżcie mi proszę troszkę go zaplanować.
Miało być inaczej , ale koszty wiadomo.Beton dalej będzie a ja już na ten ugor patrzeć nie mogę Na wprost jabłoni są schody do domu.
Za hortensjami myslałam dosadzić miskanty. Tak wygląda cały bok działki.Dokoła dalej tylko tuje narazie.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:20, 13 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, Marta mówi o tym, na co i ja zwracałam Ci kiedyś uwagę

A na szerszych kadrach widać to lepiej:
żwirek ze środkowej rabaty sąsiaduje z buksami z lewej, a buksy ze środkowej rabaty sąsiadują przez podjazd ze żwirkiem (przepraszam, nie pamiętam już jakie są aktualne plany związane z tym fragmentem)

Jeśli chcesz pozostać przy tym projekcie, to odwróciłabym go stronami, w ten sposób:

ten żwirek z oczyszczalni pociągnęłabym aż do kostki i aż za podjazd, na środkową rabatę.
W ten sposób, ścieżką od furtki idzie się pomiędzy buksami, a samochodem wjeżdża się w żwirownię

ha, ha, zapomniałam że po lewej w projkecie ma być wzdłuż całej długości chodnika.
To co proponujesz jest świetnym wyjściem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:53, 13 paź 2016

Do góry
Gosia, zajrzałam właśnie do Ciebie na Facebooka a tam nowy plac zabaw.
Z mini pergotendą, a tablicą!
śliczny!
Bardzo ładnie rozplanowałaś w nim funkcje.
Dobra robota- już kolejna.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:23, 13 paź 2016

Do góry
mnie chodzi o rabatę przy furtce , po jej lewej- linia jej niech przechodzi na prawą stronę chodnika.

Chyba zostaw te brzozy jak są, chyba że coś wpadnie do głowy innego na nie, a wzdłuż płotu frontowego daj rząd grabów jak zakładałaś. Tak ze zdjęc wydaje się że będzie dobrze
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:03, 13 paź 2016

Do góry
mogą, mogą.

Jak masz daleko brzozy od tuj?- trochę oddalone?- specjalnie tak?
Linia rabaty po lewej niech kontunuuje się po drugiej stronie chodnika- czyli niech wyznacza pierwszy ząbek. Być może tak masz, nie sprawdzałam, ale na wszelki wypadek zauważam.
Paulownia omszona - Paulownia tomentosa 16:17, 12 paź 2016

Do góry
Paulownia
rośnie u mnie 6 sezon. I nie wiem, czy nie ostani Muszę ją na wiosnę przesadzić (nie mieści się już w obecnym miejscu) i obawiam się, że nie przeżyje tej przeprowadzki. Bedę musiała wtedy zacząć uprawę od początku.
Prowadzę ją na sposób bylinowy, czyli co roku ścinam do wysokości ok 30 cm, po czym paulownia odbija i wypuszcza dłuuuugie pędy (ok 4 m) i olbrzymie liście (ok 50 cm).
Tak wyglądała na przestrzeni lat.

Tu dla porównania wielkości, liście trzech gigantów: Paulownia, magnolia tripetala i catalpa Aurea

Widzicie mój palec?

W 2013 taka

W 2015 taka (pomiędzy catalpą Aurea, a cedrem libańskim - wielkie trio)

Tu moja mama i psiaki jako odnośniki rozmiarowe

Jamnik na Paulowni (dodam, że Gaja to jamnik standard, nie miniaturka )
Pszczelarnia 14:56, 12 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym tu wolała nie odmianę fastigiata tylko sam gatunek chyba, choć wjazdu dobrze nie pamiętam

To ja zrobię zdjęcia za dnia, solidne, poglądowe (szerokie kadry i zmierzę.

Tak sobie obiecuję dokumentować ogród po całości. Ale podświadomie aparat chce fotografować tylko ogólnie ładne i ułożone widoczki.

Pszczelarnia 14:45, 12 paź 2016

Do góry
ja bym tu wolała nie odmianę fastigiata tylko sam gatunek chyba, choć wjazdu dobrze nie pamiętam
Pszczelarnia 14:43, 12 paź 2016

Do góry
tak, ale zwykłe to po latach jednak drzewa- żeby była widoczna dobrze korona ja bym dała choć 50 cm więcej.
pewnie że tam by pasowały- kolorem, fakturą.
Tylko koronę dość wysoko powinny mieć.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:38, 12 paź 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
ulalala
tutaj to się dzieje
Ciekawe czy te miłorzęby kolumnowe czy nie. Z takich 3 zwykłych jakoś w trójkącie posadzonych, też ładny lasek wyjdzie

Aniu, Kasiu, co znaczy miłorzęby kolumnowe? Właśnie o to pyta Marta - Magnolia u mnie a je nie wiem, czy to chodzi o odmianę czy sposób prowadzenia?
Pszczelarnia 14:37, 12 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
wydaje się że fajnie z tymi miłorzębami by mogło być. Co 2 metry- to by były wąskie, odmianowe?

Nie znam się na odmianach. Danusia pisała na wątku miłorzębowym, że tyle może być. One nie mają "bogatych" gałęzi, żeby tworzyły busz i nie rosną szybo - wiem, bo mam jednego, który dopiero po 4. przesadzeniu pokazuje swoją urodę. Grabów już nie chciałam. A miłorzęby pasują kolorem, nastrojem (kaliny, laurowiśnie).
Może nawet udałoby mi się 3 zmieścić?
Nie byłoby takiego "korytarza powietrznego" nad cisami.
Pszczelarnia 14:29, 12 paź 2016

Do góry
wydaje się że fajnie z tymi miłorzębami by mogło być. Co 2 metry- to by były wąskie, odmianowe?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:51, 12 paź 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Aniu, moim zdaniem bonsai w tym miejscu to juz za duzo szczęscia na raz. A gdyby obszar z kulami i trawką nieco powiekszyć, tak do połowy tego co zaplanowas na runianke, a runianke przesunąć dalej az do brzegu? Myslisz ze bedzie chalapć jak to zarosnie?
jesli koniecznei ma zostac zwirek to chyba predzej powtorzyłabym tam ze 3 egzemplarze trawy spomiedzy bukszpanów. Co to ma byc - hakone? Turzyce? Jakis mały miskant?
Plus wiosną krokusy po całości.

A widzisz - tak nie myślałam a to też może być...

magnolia napisał(a)
a jeśli nie trawa to może żwir tylko

Albo i tak .. a na żwirze kule szamotowe...betonowe...

Zastanawiam sie też na połączeniem tego z bokami.
Zdjęcia w szersze perspektywie nie mam - musze dzisiaj zrobić, to pokażę o co mi chodzi....

Dzięki dziewczyny
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:44, 12 paź 2016

Do góry
a jeśli nie trawa to może żwir tylko
Pszczelarnia 13:40, 12 paź 2016

Do góry
a pokaż widok od wjazdu jeszcze, z żywopłotem cisowym
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:29, 12 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie

I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:

W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...

jak już są te brzozy i mają zostać to trudno. A masz fotke z szerszej perspektywy, żeby widać było całą ścianę wzdłuż ogrodzenia?

Aaa- myślałam że rabata to to żółte pole tylko a reszta to trawa- wg mnie tak by lżej było, mniej przysadziście i fajnie łamie się te linie podjazdu i chodnika- przestają być takie ważne
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:39, 12 paź 2016

Do góry
abiko napisał(a)
Gosia , Magnolia.. powiedzcie co zrobić z białą lawendą na wiosnę? U mnie leży.. długie pędy, za nic to nie przypomina kulki, choć tak cięłam. Jak dla mnie ta biała jakaś dziwna jest
Wywalić, czy spróbować na wiosnę nisko ciachnąć? Może ona tak ma..?
Macie może z białą doświadczenia?

nie mam doświazcenia z taka ale myslę że chyab nie rózni sie od zwykłej jesli chodzi o uprawę, może zaryzykuj i zetnij mocno w kulke wiosną. i podsyp jej dolomit lub popiół z kominka i zero nawozów
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:36, 12 paź 2016

Do góry
Hej.
Rysunek frontowej rabaty bardzo ładny i pomysł też.
Tylko gdzie te brzozy?- na lewo od rysunku za zakrętem?
A bonsai gdzie ma być?- mam tu wątpliwości, bo masz tam wyraziste bryły, że dodawanie kolejnej może być jak stawianie kolejnej rzeźby na jednej półce.
Ale może to nie ta sama 'półka'?

Pszczelarnia 12:23, 12 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Po przymrozku to u mnie wszystkie drzewa na raz je gubią
Po kasztanowcu na środku podwórka jest tyle, że można się "kąpać"

A magnolie piękne - marzy mi się Lennei Alba choć Kobus jest równie piękna też mam ją w pamięci

W m. 'Lennei Alba' zdziwiło mnie (rośnie u nas pod oknem sypialni gościnnej jako zastępstwo dla świerka; eM. kupił w zabiedzonym stanie w tym roku w tzw. "sieciówce", powinna się zreanimować), że - jak doczytałam - wcale nie rośnie taka wielka.

A magnolia japońska - kobus to wielkie drzewo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies