Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Pszczelarnia 12:31, 12 paź 2016

AniMa napisał(a)
A te 3 miłorzęby to już nieaktualne zdjęcie

Będą inne.
magnolia 12:36, 12 paź 2016

Hej.
Rysunek frontowej rabaty bardzo ładny i pomysł też.
Tylko gdzie te brzozy?- na lewo od rysunku za zakrętem?
A bonsai gdzie ma być?- mam tu wątpliwości, bo masz tam wyraziste bryły, że dodawanie kolejnej może być jak stawianie kolejnej rzeźby na jednej półce.
Ale może to nie ta sama 'półka'?

AniMa 13:17, 12 paź 2016

Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie

I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:

W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...
UlaB 13:26, 12 paź 2016

Aniu, moim zdaniem bonsai w tym miejscu to juz za duzo szczęscia na raz. A gdyby obszar z kulami i trawką nieco powiekszyć, tak do połowy tego co zaplanowas na runianke, a runianke przesunąć dalej az do brzegu? Myslisz ze bedzie chalapć jak to zarosnie?
jesli koniecznei ma zostac zwirek to chyba predzej powtorzyłabym tam ze 3 egzemplarze trawy spomiedzy bukszpanów. Co to ma byc - hakone? Turzyce? Jakis mały miskant?
Plus wiosną krokusy po całości.
magnolia 13:29, 12 paź 2016

AniMa napisał(a)
Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie

I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:

W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...

jak już są te brzozy i mają zostać to trudno. A masz fotke z szerszej perspektywy, żeby widać było całą ścianę wzdłuż ogrodzenia?

Aaa- myślałam że rabata to to żółte pole tylko a reszta to trawa- wg mnie tak by lżej było, mniej przysadziście i fajnie łamie się te linie podjazdu i chodnika- przestają być takie ważne
magnolia 13:44, 12 paź 2016

a jeśli nie trawa to może żwir tylko
AniMa 13:45, 12 paź 2016

Brzozy mogę jeszcze przesadzić, rosna od wiosny, to bardzo sie nie ukorzeniły.... z tyłu mam jeszcze miejsce.... A trawa była na froncie tylko ja całą zdjęłam, bo był kiedyś pomysł aby dac wokół całej rabaty obwódkę z bukszpanu... koszenie nie było by przyjemne....

Szukam zdjęcia z szerszą perspektywa
AniMa 13:51, 12 paź 2016

UlaB napisał(a)
Aniu, moim zdaniem bonsai w tym miejscu to juz za duzo szczęscia na raz. A gdyby obszar z kulami i trawką nieco powiekszyć, tak do połowy tego co zaplanowas na runianke, a runianke przesunąć dalej az do brzegu? Myslisz ze bedzie chalapć jak to zarosnie?
jesli koniecznei ma zostac zwirek to chyba predzej powtorzyłabym tam ze 3 egzemplarze trawy spomiedzy bukszpanów. Co to ma byc - hakone? Turzyce? Jakis mały miskant?
Plus wiosną krokusy po całości.

A widzisz - tak nie myślałam a to też może być...

magnolia napisał(a)
a jeśli nie trawa to może żwir tylko

Albo i tak .. a na żwirze kule szamotowe...betonowe...

Zastanawiam sie też na połączeniem tego z bokami.
Zdjęcia w szersze perspektywie nie mam - musze dzisiaj zrobić, to pokażę o co mi chodzi....

Dzięki dziewczyny
AniMa 13:54, 12 paź 2016

I tak myślę... obwódki z bukszpanu tu nie będzie, więc może znowu pokuszę sie o wykończenie z trawniczka???
Zawsze lepiej trzyma ziemię....

Już mi znowu główka zaczęła pracować
makadamia 14:02, 12 paź 2016

AniMa napisał(a)
Zastanawiam sie też na połączeniem tego z bokami.

Aniu, już kiedyś o tym rozmawiałyśmy.
Jak zrobisz szersze ujęcie, obejmujące nie tylko środkową rabatę ale i boki, to bardzo pomoże