Miłkowo - sezon 2016-2022
21:25, 24 mar 2022
Zapytałam Artura Biernackiego, bo on zawodowo strzyże, ale odpowiedziała Marta Góra: „Można je przyciąć, odmłodzić. Najlepiej teraz wiosną - ostrożnie przyciąć boki i wierzchołki. Potem powtórzyć w czerwcu i tak co rok, do uzyskania pożądanego efektu. Będzie to bolesne finansowo, bo albo podnośnik albo rusztowanie. Najlepiej poszukać firmy która zajmuje się arborystyką i na żywo ocenią ile i co można obciąć. Mogą się odsłonić nieatrakcyjne miejsca, ale zarosną. Miałam klienta który kiedyś część wyciął do suchego drewna po trzech latach nie było widać.”
Komentarz do Marty od innego speca: „Myślę, że w dwa, trzy lata można osiągnąć dobry efekt. Ważne jest też czyszczenie środka tuj z pozostałości igliwa. Śmiało temat do ogarnięcia, sytuacja powtarza się dość często.”
Odpowiedź MArty: „tak, czyszczenie to ważna rzecz. Najgorzej będzie z wierzchołkami - ja bym cięcie od góry rozłożyła na dwa sezony (nie wiem jaka ma być docelowa wysokość). Działać trzeba szybko bo ptaki zakłądają gniazda włąśnie.”
Może jednak spróbuj.
EDIT: Zapomniałam napisać, że pokazałam im te 2 zdjęcia, więc odpowiedzi nie były w ciemno