Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Helen 13:29, 12 cze 2022

Mus się wprosić ponownie.
nyna76 22:27, 12 cze 2022

Zuza, cud, miód u Ciebie. Faktycznie trzeba dać czas ogrodowi, wszystko mężnieje.
Szok, że wczerwcu masz już dalie.
Ja dopiero 2 tyg temu zrobiłam "Chelsea chop" na daliach, na astrach i floksach też
Taki eksperymencik . Też będę miała Wizard of Oz, oby był taki jak u Ciebie, uwielbiam pomponowe dalie.

Poluję też w tym roku na bordowe penstemony, ale na razie cisza.
Magara 01:19, 13 cze 2022

antracyt napisał(a)

Nad ogrodowymi zestawieniami pracuję od kilku lat i jestem w końcu ze sporej części zadowolona Twój ogród jest młodszy, ale na zdjęciach wygląda bardzo dobrze. Zapisuj co Ci się podoba u innych i sprawdzaj terminy kwitnienia przed sadzeniem. Chociaż ostatecznie natura i tak sobie to układa po swojemu, nie zawsze udaje się zgrać rośliny, mimo, że teoretycznie nie powinno być z tym problemu

To nie jest takie proste Zauważam, że u mnie te same rośliny, kupowane w tym samym czasie, od tego samego producenta, sadzone w tym samym czasie, ale na różnych stanowiskach, potrafią mieć dobre 10 dni różnicy w kwitnieniu Więc sprawdzanie terminów czy notowanie obserwacji z Waszych ogrodów, w innym klimacie, tym bardziej mija się z celem Ogród jak totek - będzie szóstka albo nie będzie
antracyt 08:31, 13 cze 2022

Helen napisał(a)

Koniecznie
Martka 08:36, 13 cze 2022

antracyt napisał(a)

Piękna, choć nie lubię kolorów na jednym kwiecie, ta mnie zachwyca. Dlaczego tak krótko można się nimi cieszyć... Ha, też bym chciała mieć Zuzy umiejętności komponowania. I jeszcze nazywać tak ładnie kolory i odcienie, tu pistacjowa biel, tu porcelanowa, tu maślana...
Zuza, czy piwonie ze względu na liście też są jakieś ciekawsze i mniej ciekawe, czy tu różnic nie ma?

antracyt 08:39, 13 cze 2022

nyna76 napisał(a)
Zuza, cud, miód u Ciebie. Faktycznie trzeba dać czas ogrodowi, wszystko mężnieje.
Szok, że wczerwcu masz już dalie.
Ja dopiero 2 tyg temu zrobiłam "Chelsea chop" na daliach, na astrach i floksach też
Taki eksperymencik . Też będę miała Wizard of Oz, oby był taki jak u Ciebie, uwielbiam pomponowe dalie.

Poluję też w tym roku na bordowe penstemony, ale na razie cisza.

Właściwie to też mogłam przyciąć wcześniej dalie, teraz to już klops, bo prawie wszystkie w zaawansowanych pąkach. Sprawdziłam na zdjęciach z lat poprzednich i pierwsze kwiaty pojawiały się nawet wcześniej.
Zerkam ma pozostałe nówka i na razie ciężko stwierdzić, czy zgodne z nazwą, ale mam wrażenie, że są niższe niż powinny. Zobaczymy jak się dalej rozkręcą.

Szkoda, że wcześniej nie pisałaś o tych penstemonach, bo przy pierwszym pieleniu wywaliłam trochę siewek. Jak dam radę wejść na rabatę w jego okolicy to poszukam, czy czegoś nie ominęłam.
antracyt 08:45, 13 cze 2022

Magara napisał(a)

To nie jest takie proste Zauważam, że u mnie te same rośliny, kupowane w tym samym czasie, od tego samego producenta, sadzone w tym samym czasie, ale na różnych stanowiskach, potrafią mieć dobre 10 dni różnicy w kwitnieniu Więc sprawdzanie terminów czy notowanie obserwacji z Waszych ogrodów, w innym klimacie, tym bardziej mija się z celem Ogród jak totek - będzie szóstka albo nie będzie

No właśnie dlatego komponowanie niektórych miejsc zajęło mi kilka lat A tak serio, to nigdy do końca kontroli nad tym nie ma. Co roku zastanawiam się na przykład, czy Emelie przy tarasie zgra się w czasie z irysami, które ma w nogach. Czasem się udaje. Mniejsze ryzyko rozjazdu jest przy roślinach długo kwitnących.
antracyt 08:56, 13 cze 2022

Martka napisał(a)

Piękna, choć nie lubię kolorów na jednym kwiecie, ta mnie zachwyca. Dlaczego tak krótko można się nimi cieszyć... Ha, też bym chciała mieć Zuzy umiejętności komponowania. I jeszcze nazywać tak ładnie kolory i odcienie, tu pistacjowa biel, tu porcelanowa, tu maślana...
Zuza, czy piwonie ze względu na liście też są jakieś ciekawsze i mniej ciekawe, czy tu różnic nie ma?

Haha, co do nazw, to wykorzystuję wszystko, co mi fantazja podpowiada
Jeżeli chodzi o liście piwonii, to nie zwróciłam na to za bardzo uwagi. Większość zwartych krzewów mi się podoba i ładnie przebarwia jesienią, ale ja mam chyba tylko chińskie. Nie wiem jak prezentują się np koperkowe, albo drzewiaste. Myślę, że na to pytanie ciekawej odpowiedzi udzieli Kasia/Bawarka.
Kokesz 09:31, 13 cze 2022

Helen napisał(a)

Też się wpraszam może się znowu skrzykniemy na jakieś spotkanko
antracyt 09:34, 13 cze 2022

Oczywiście zapraszam