Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

ogrodoweimpresjejolki 13:17, 08 mar 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

A pokazywałam Wam moje nowe dalie?
Kupione z inicjatywy M. Nie mogłam odmówić, bo na próbę protestu, ze dalie trzeba wykopywać usłyszałam: A KTO je wykopuje i trzyma w swoim garażu?

Ja bym nigdy nie protestowała gdyby mój M chciał kupic dalie i bez marudzenia je sadzic i wykopywac.

Moje wahanie czy kupować kolejne dalie wynika z tego, ze obiecałam sobie nie wprowadzać więcej roslin nie zimujacych w gruncie. Na działce nie mam warunków do przechowywania, więc "zabawa" jest jeszcze trudniejsza. A w dodatku przechowywanie roslin w garażu, w którym ja nie bywam (jest 10 minut od domu, a ja nie korzystam z samochodu) grozi tym co stało sie w zeszłym roku. Zapomniałam o mieczykach, które tam były i dopiero w czerwcu M zapytał czemu ich nie wkopałam. Wkopałam, ale oczywiscie nie zdążyły zakwitnąć.
Dalie bardzo lubię. Z sentymentem wspominam ogród prowadzony przez mamę, w której królowały w róznych odmianach

mam nadzieję, że zeszłoroczne dobrze sie przechowały

Cały rok w ogrodzie 13:08, 08 mar 2012

Do góry
Zimno i wietrzno,w ogrodzie jedynie wawrzynek wilczełyko nie przestraszył się zimna

Ogrodnik mimo woli 13:04, 08 mar 2012

Do góry
Proszę Jeszcze nie obrosła ale ma czas.... a przy okazji widać jak basen i trawy zasłaniają skalniak.
Ogród Danuszy - odsłona 2 12:13, 08 mar 2012

Do góry
no tak zrobiłam sobie przerwę na kawę (drugą!) zaliczone pierwsze suszenie prania na dworze (uwielbiam ten zapach) dziś wzięło mnie na mycie okien pranie firanek wg wzoru Gosi z kubusiowa "posprzątałam " w storczykach

następny kwitnie

po kawie do ogrodu mam w planie wykopanie mięty i wsadzenie jej w donice za bardzo mi się "panoszy"

Wandziu my tak mamy jak dziki zasuwamy i radość z tego wręcz masochistyczną mamy
Ogrodnik mimo woli 12:12, 08 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ania, nie daje mi spokoju pytanie. Czemu przenosisz trawy?

Odpowiedż jest prosta..... ze względów estetycznych..... najpierw były trawy, a potem powstał skalniak...i trawy cały skalniak zasłaniają...a jak je przesunę w bok...to odsłonię widok na skalniak, dalej będę widziec trawy... Miałam tam tez latem basen, który tez przesunę w nowe miejsce..bo też zasłania skalniak.
Po przemeblowaniu będę widzieć sklaniak, trawy, a basen częsciowo schowam za koreankami i trawami
Brrr ale zimno...... pobiegąłm cyknać fotkę ... czyli widok z tarasu i z domu...... to koło to miejsce pod basen..który ma wysokosć 1,3m, czyli latem zasłania wszystko. do spółki z trawami. Mam bożonarodzeniową choinkę jeszcze do posadzenia...... na środku , poiedzy skalniakaiem a koreankami rośnie tulipanowiec....teraz go słabo widać..... "pod" żywopłotem z cyprysów mam sad ....

Basen się lekko schowa po prawej za koreankami.... a tulipanowca, na lewo posadzę choinkę..... i to wszystko wezmę w jedną rabatę od koreanek, aż po nową choinke..... wsadzę tam trawy i coś jeszcze....
Choinka i tulipanowiec mają mi zasłonić chałupe , która jest centralnie na widoku.... A miałam tam taką piękną panoramę na cała okolice

Anula, czy to jest pergola? Możesz w wolnej chwili pokazać ją w całości. Jestem na etapie zakupu - albo pergoli albo altanki a ten kawałek Twojej ładnie się prezentuje
Ogród w lesie 12:05, 08 mar 2012

Do góry

Tak jak obiecałam: oto Iron.
Ogrodnik mimo woli 12:01, 08 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, nie daje mi spokoju pytanie. Czemu przenosisz trawy?

Odpowiedż jest prosta..... ze względów estetycznych..... najpierw były trawy, a potem powstał skalniak...i trawy cały skalniak zasłaniają...a jak je przesunę w bok...to odsłonię widok na skalniak, dalej będę widziec trawy... Miałam tam tez latem basen, który tez przesunę w nowe miejsce..bo też zasłania skalniak.
Po przemeblowaniu będę widzieć sklaniak, trawy, a basen częsciowo schowam za koreankami i trawami
Brrr ale zimno...... pobiegąłm cyknać fotkę ... czyli widok z tarasu i z domu...... to koło to miejsce pod basen..który ma wysokosć 1,3m, czyli latem zasłania wszystko. do spółki z trawami. Mam bożonarodzeniową choinkę jeszcze do posadzenia...... na środku , poiedzy skalniakaiem a koreankami rośnie tulipanowiec....teraz go słabo widać..... "pod" żywopłotem z cyprysów mam sad ....

Basen się lekko schowa po prawej za koreankami.... a tulipanowca, na lewo posadzę choinkę..... i to wszystko wezmę w jedną rabatę od koreanek, aż po nową choinke..... wsadzę tam trawy i coś jeszcze....
Choinka i tulipanowiec mają mi zasłonić chałupe , która jest centralnie na widoku.... A miałam tam taką piękną panoramę na cała okolice

Testowe dodawanie zdjęć 12:00, 08 mar 2012

Do góry
Dwa światy 11:57, 08 mar 2012

Do góry
hania napisał(a)
najbardziej jednak lubię różne odcienie bieli.....

Haniu, dla mnie po prostu boskie, zaniemówiłam, a ta kompozycja w tej największej donicy, to to co najbardziej lubię
co to za kwiat?
Ogrodnik mimo woli 11:29, 08 mar 2012

Do góry
Dla Andziuli wstawiam jak wygladają moje ścieżki dla psa przez rabatki. Obserwuję którędy najchętniej przemieszcza się po ogrdzie i tam mu brukuję ściezki..... mam jeszcze dwa takei szlaki do wykonnia..w jednym ma wysypanąkorę, którą garniam codziennie z trawnika...a drugie to posadziłam liliowce..musze je przesadzić i zrobić ścieżke...inaczej nic tam i tak nie urośnie.

A to istniejące ścieżki...zdjęcie z dzisiaj wiec otoczenie wygląda jak wygląda... pierwsze dwie ściezki sa tylko dal psa, bo ja musiałąbym na czworaka i wydrapałabym się w tych krzaczorach..

Ogród w Tarnowie 11:28, 08 mar 2012

Do góry
Richie napisał(a)
Spełnienia wszystkich marzeń,
zadowolenia z siebie,radości w życiu
aby każdy kolejny dzień był Dniem Kobiet
tego Wam życzę,wspaniałe Panie !

Dzieki Rysiu, jednego sobie zabieram bo bardzo ładne.
Rododendronowy ogród. 11:18, 08 mar 2012

Do góry
maria_kalinowska napisał(a)
Witajcie, nie wszyscy uważają to święto. Ja wolę świętować, bo gdyby nie emancypantki, to ten obrazek wyglądał by inaczej. Pozdrawiam. Solidaryzuję się z Hanią Andrus.

Pewnie że potrzebne były zmiany bo akurat nasze życie było by nie do zniesienia ale są w pamięci te święta z rajtuzami lub gożdzikiem w prezencie, człowiek czuł sie jak małpka której dali banana.Niestety i rajtuzy się przydawały. Teraz też było by dużo do ponarzekania ale nie będę.
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 11:15, 08 mar 2012

Do góry
Dzisiaj jest Dzień Kobiet, więc cycki w górę i odrzucajmy z twarzy gradową chmurę, niech żyje cellulit i kurze łapki, bo i tak jesteśmy fajowe babki !!!

Trudne dobrego początki...mam nadzieję 11:11, 08 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie.
Po zeszłorocznej totalnej rewolucji okolic domu - mam tutaj na myśli wymianę kostki brukowej, w chwili obecnej teren przydomowy przypomina małe pobojowisko z gdzieniegdzie pozostawionymi starszymi nasadzeniami.

Pozwoliłem sobie wykonać mało profesjonalny, ale jednak projekt obrazujący stan "co jest".
Po krótce: w centralnym punkcie ogrodu ustawiona została altana nad którą z jednej strony parasol tworzy wierzba mandżurska zaś z drugiej strony zacieniają ją najprawdopodobniej 2 żywotniki olbrzymie, które posadził mój dziadek nie licząc pewnie, że osiągną tak spore rozmiary.
Trawnik rozmiarów ok. 10x10m wdłuż, którego nasadzono naprzemiennie thuje odmian: smaragd oraz nn w kolorze określiłbym to srebrnawym.Patrząc na drugą (prawą) stronę obrazka widzimy rabatę wdłuż chodnika z żywotnikami odmiany nn w kolorze złotym, tworzące gęsty żywopłot, które cięte są systematycznie w stożki i mam nadzieję będą dobrym tłem dla hortensji limelight oraz gdzieniegdzie miskantów.
Idąc chodnikiem tuż za cisem strzyżonym w kulę jest niewykorzystany narożnik (w chwili obecnej rosną tam róże w różnych odmianach i kolorach). Z tej samej strony patrząc wzwyż 2 azalie sporych rozmiarów, podejrzewam pełnoletnie przed którymi również mamy niewykorzystane miejsce.
Podsumowując - mam pewne swoje przemyślenia jak teren zagospodarować jednak bardzo chętnie posłucham wszystkich Waszych rad i "skonfrontuję" to ze swoją wizją za co z góry dziekuję.

W wolnej chwili zrobię zdjęcia dla lepszego zobrazowania terenu.

Pozdrawiam. Przemek

Rododendronowy ogród. 11:10, 08 mar 2012

Do góry
Witajcie, nie wszyscy uważają to święto. Ja wolę świętować, bo gdyby nie emancypantki, to ten obrazek wyglądał by inaczej. Pozdrawiam. Solidaryzuję się z Hanią Andrus.

Ogród w Tarnowie 11:10, 08 mar 2012

Do góry
Spełnienia wszystkich marzeń,
zadowolenia z siebie,radości w życiu
aby każdy kolejny dzień był Dniem Kobiet
tego Wam życzę,wspaniałe Panie !

Rododendronowy ogród. 11:09, 08 mar 2012

Do góry

Rododendronowy ogród. 11:06, 08 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Wątpliwości z okazji daty spore,ale co by nie mówić,usamodzielnienie się/uniezależnienie się /kobiet tylko nam na dobre wyszło.Dzięki emancypantkom.
A mogłybyśmy chodzić w zawojach jak muzułmanki, nie mieć prawa głosu,czekać na męża,którego wybierze ojciec,rodzić po 18 dzieci,nie mieć udziału w dochodach,i nie dziedziczyć dóbr po przodkach.
Należy się cieszyć,że u nas już tak nie jest i to święto trzeba honorować.
Wszystkiego najlepszego!
Ps.Za modraszki....Buziaczki!

Haniu wizja którą przedstawiłaś jest straszna i już bez oporów mogę obchodzic to swięto mimo że nadal dużo jeszcze jest do zmienienia. Więc wszystkiego najlepszego Tobie i wszystkim Ogrodowiskowym Koleżankom z okazji Dnia Kobiet.A na prezent dzisiejszy kwiczołek który jeszcze sie objada ale jest strasznie płochliwy.

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 10:35, 08 mar 2012

Do góry
Pytacie, co to za książka?
No to pokażę
Taka...

I taka...
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 10:27, 08 mar 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Teraz na wiosnę będziemy robić ścieżkę zdrowia dla piesków – czerwona kostka brukowa wokół siatki. Wcześniej były 4 wysepki rabatowe w trawie - na planie te 4 owale teraz to wszystko będzie ze sobą połączone, aż do ścieżki przy siatce. Będzie dużo zbierania darni, kopania, wybierania perzu, dosypywania ziemi, sadzenia 11 tui, 14 róż i innych bylin. Na tych wysepkach rosną już różne krzewy liściaste i one zostają. To tylko fragment jednej rabaty po stronie zachodniej. Podobnie będzie po drugiej stronie. Dużo też rewolucji z tyłu domu Praktycznie zmiany w całym ogrodzie

Na projektowaniu się nei znam, ale na psach troszeczke...... proponuję Ci dal dobra ogrodu i pieskó oraz Twojego zrobić w tych rabatach ewidentne ścieżki dla psó..inaczej będą ci tratować wsystko po drodze.... odcinasz ich od ścieżki zdrowia..... ja porobiam w moich dużych klombach takei ścieżki..ja nawet przez nie nei prejdę, ael pies przeleci..i grzecnie z nich korzysta...najpierw obserwowałam któredy najchętniej biega..... i położyłam tam płyty kamienne.... ułozyłam kostkę U mnie sięsprawdziło. U siebie wrzucę jak to wyglada
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies