Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 21:51, 21 kwi 2012

Do góry
Ciemiernik,mój jedynaczek.
Mój kawałek raju 21:50, 21 kwi 2012

Do góry
Cd. Wandziu to serduszka pokazuję jaka jest już duża
Wiciokrzew włoski Harlequin ma listki najwyższa i najstarsza piwonia w moim ogrodzie tak kwitnie co roku jest darowana więc nazwy nie znam a tu wychodzi piwonia od Ani An_tre, Aniu czy znasz jej nazwę? jarzębina rozwija listki
trójsklepka żabia pokazała listki
Ogrodnik mimo woli 21:49, 21 kwi 2012

Do góry
Postanowiliśmy, ze my chyba brzoskwinie wytniemy..... na owoce trudno liczyć, nawet u nas... rozrasta się bardzo..jak w tym roku obwoców nie będzei to kat z siekeirką już czuwa. Ma kwatki, kwitnie ale tak niemarawo. W zeszłym roku kwiecia było dużo, ale mały przymrozek (przykrylismy ją agro) i po owocach..... wolę zwykłą śliwkę

Rano skończyłam robić grządki w warzywniaku, przesadziłam kolizyjne warzywa....czyli szczypior, szczaw i pietruszkę karbowaną. Szczypior to przezyje....ale z resztą poczekam zobaczę.
W tym roku żadnych fikuśnych kształtów.....zwykłe trumienki

Potem pojechałam po tujki Szmaragdy..i z pomocnikiem posadziłam..... dwie skrajne przesadziliśmy z rabaty i poszły do rzędu...... niech zasłaniają pomieszczenie gospodarcze sąsiadów. Tujki posadzone w miesce zdechłego zywopłotu.... . Za to w miejsce po tujkach posadziłam dwei azalie... Juanitę i Persil. Do towarzystaw dołożę chyba liliowce od Bogdzi,.... Dzięki tujkom mam wiecej miesca na rabacie, do tej pory potrzebowałam dużo miejsca na latanie z nożycami spalinowymi
Poza tym z rabat przeniosłam wszystkie chryzantemy..i wylądowały w miejsce żywopłotu. Tuje dałam tylko na części, a na reszcie już go nie bedzie (był stryżony jako niski zywopłot). Dzieki temu mam miejsce na 2 powojniki (muszę zamówić ładnakratkę na 2 powojniki..bedą teraz dwa obok siebie..i dwa jako płożące..) i pozbyłam się chryzantem z miejsca które było za ciasne dla nich...... Powoli zaczynam przebolewać stratę zywopłotu z ligustru (piękny był)..... są inne plusy
Było trochę przenosin..... i zmieszać ziemię z piaskiem, kompostem i torfem... zasypać dziurę, wykopać ddziure..i bieganie gdzie to wcisnać... Znów się złapałam na tym że połączyłam dwa kolory ze sobą, ktore mnie drażnią..zółty z różowym...... nie chiało mi się ,ale rozsunęłam ten zestaw na odległość 3 metrów Teren jak pobojowisko...sprzatać i upiększac będę innym razem, najważniejsze posadzić moej dobro co koczuje w szklarni.....tam już nic się nei zmieści..... o ogrokach i pomisroach można zapomnieć póki tego nie posadzę.
W cieniu - zacieniona 21:49, 21 kwi 2012

Do góry
Azalce pączki nabrzmiewają...
W cieniu - zacieniona 21:47, 21 kwi 2012

Do góry
I kto tutaj zobaczy sasankę???Z mojego siewu mam takie mikrusy...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:47, 21 kwi 2012

Do góry
dzisiejsza pogoda była cudna. Przyciełam bukszpany, chwilami słońce tak przygrzewało, że nawet na krótki rękaw było gorąco , a co poniektórym było gorąco z innego powodu

Przyjechali panowie bardzo szybko złożyli, a później zabawy nie było końca... nawet komputer przegrał
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:46, 21 kwi 2012

Do góry
Sebku - fajny tekst
Marzenko, Majeczko - od 3 lat w wolnej chwili ZAWSZE coś robiłam i NIGDY nie było widać końca. A dzisiaj cośtam porobiłam, usiadłam i... dziwnie niczego nowego nie wymyśliłam na "już" Naprawdę koniec widać. Bieżące utrzymanie - żeby nie zarosły wszystkiego chwasty. I tyle
Wiadomo - garaż trzeba posprzątać. Zawsze coś się znajdzie. Ale to co miało być posadzone rośnie. Prawie wszystko

Tulipanki zaczynają kwitnąć - nareszcie

Botaniczne:

I zwykłe, w żwirku

Żurawki się ruszyły, narcyze niedługo zakwitną
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:46, 21 kwi 2012

Do góry
Jak zobaczyłam kwitnącą czereśnie u Ciebie to się zdziwiłam, że z moją coś chyba nie tak, bo nie kwitnie jeszcze, ale Bociek mnie uspokoił. Chyba masz jakąś wcześniejszą odmianę.
Ewa jakoś przegapiłam Twój roczek ogrodowiskowy, a to dlatego pewnie, że było to w święta i urodziny mojej córki. Kwiatek dla Ciebie (zgdnie z tytułem wątku)

W cieniu - zacieniona 21:39, 21 kwi 2012

Do góry
Cesarskich koron w tym roku nie będzie....tylko zielone czuprynki.
Wichrowe wzgórze 21:35, 21 kwi 2012

Do góry
W klombie na podjeździe przed domem kwitną nareszcie hiacynty- w tym roku dosć późno

w ogrodzie szafirki

Ogrodnik mimo woli 21:35, 21 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Marta...wszystkie tulipki się rozrastają Narcyzki też..... i wszystkei cebulowe.... Szachownica ma już kolory.... i szachownice kostkowe tez pierwsze kwiatki w locie zauważyłam
Marta specjalnie dal Ciebie odszukałam foty...ile było tulipkw jak je sadziłam....czyli maj 2010 r. było 5 żółtych nazywają się Maja i 5 czerwonych ( Arma) Zółte kwitną pierwsze, a czerwone dopiero po nich...tak, że razem praktycznie ich nie ma . Rosną obok siebie..
Czyli 2010 rok (po prawej stronie)

tu jest 2011 rok.... widać zółte.. ja naliczyłam kwitnących 11 szt.

A to teraz..truno policzyć, bo dopiero maja pąki bez kolorów

No pięknie !Taka wysepka nawołująca do życia
Świetnie,że się rozrastają bo niestety,ja mam różne i niektóre mam dłużej i przybyszowe cebule na tyle małe,że ja je wywalałam.Dziękuję Aniu za prezentację
Powiedz mi tylko wyciągałaś je czy nie ?
Wichrowe wzgórze 21:31, 21 kwi 2012

Do góry
Irenko - dziękuję Ja, podobnie jak Ty, bardzo lubię sasanki. Jest teraz tyle pięknych odmian, że jak wchodzę do ogrodniczego, to chętnie bym wszystkie przygarnęła

Safoyo, nowy zakątek powstaje powoli, w miarę posiadanego czasu i finansów Początkowo obsadzenie tego wszystkiego wydawało mi się takie proste, a tymczasem mam dylematy. Co dookoła u podnóża daglezji? Może trzmielinę? Czy bukszpan pstry? Wiele mam takich pytań bez odpowiedzi.
Na dodatek nigdzie na razie nie ma Limelight ani Anabelle.
Wszędzie teraz w ogrodniczych królują jednoroczne kwitnące rośliny.
Skusiłam się ostatnio na pierwsze surfinie. Dzisiaj dokupiłam komarzyce i białe bakopy. Oby już ich mrozik nie skosił...
Dzisiaj wsadziłam do donic

Róż będzie dużo - kupiłam jesienią i teraz na wiosnę sporo nowych odmian, których długo poszukiwałam. Sama jestem ciekawa ich kwitnienia.

Sebku - dziękuję za pochwałę rabaty. Muszę jeszcze przemyśleć niskie nasadzenia przy kulach cisowych i bukszpanowych.
Ogrodnik mimo woli 21:26, 21 kwi 2012

Do góry
Marta...wszystkie tulipki się rozrastają Narcyzki też..... i wszystkei cebulowe.... Szachownica ma już kolory.... i szachownice kostkowe tez pierwsze kwiatki w locie zauważyłam
Marta specjalnie dal Ciebie odszukałam foty...ile było tulipkw jak je sadziłam....czyli maj 2010 r. było 5 żółtych nazywają się Maja i 5 czerwonych ( Arma) Zółte kwitną pierwsze, a czerwone dopiero po nich...tak, że razem praktycznie ich nie ma . Rosną obok siebie..
Czyli 2010 rok (po prawej stronie)

tu jest 2011 rok.... widać zółte.. ja naliczyłam kwitnących 11 szt.

A to teraz..truno policzyć, bo dopiero maja pąki bez kolorów

Mój kawałek raju 21:22, 21 kwi 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Aniu, widzialam hiacynty Ani ASC Tez sliczniaste
Ten deszcz wielu osobom w roznych reginach pokrzyzowal plany

Czemu mieczyki dostana wirusa w ziemi po pomidorach? Miałaś zawirusowane pomidorki? Przepraszam, ze pytam, ale ja w tym zakresie jestem totalnym lajkonikiem

Boćku nie miałam zainfekowanych pomidorków chociaż juz późną jesienią podrywałam trochę liście, ale na zimne trzeba dmuchać Mieczyki są raczej żarłocznymi roślinami i wymagają gleby próchnicznej, zasobnej w składniki pokarmowe, prze­wiewnej, o dobrej strukturze i pH 7,0. Czyli o odczynie obojętnym lub nawet lekko zasadowym. Odczyn podłoża ma duży wpływ na zdrowotność roślin. Na glebach kwaśnych częściej chorują. Kto może powinien sadzić je w drugim roku po oborniku. Trzeba jednak od razu dodać że nie może to być miejsce po ogórkach, pomidorach, ziemniakach czy fasoli. Rośliny te są podatne na choroby wirusowe i posadzony na takim stanowisku wrażliwy mieczyk złapie wirusa prawie na 100 %. Także uprawa rok po roku to pewność nie tylko wyrodzenia się roślin, ale także zwiększona podatność na wszelkie choroby. Mieczyk na to samo miejsce nie powinien wrócić wcześniej jak po 6-7 latach.
Jeśli nie masz obornika najlepiej jesienią lub wiosną przed sadzeniem przekop ziemię z dużą dawką kompostu(około taczki na metr kwadratowy).
Razem z kompostem można dać dawkę azofoski i dopiero wszystko razem przekopać. Gleba powinna mieć czas osiąść po przekopaniu, dlatego zabierz się za to najwcześniej jak się da wejść z pracami do ogrodu. Jak już pod palcami wyczujesz mieczyki to zasil je nawozem fosforowo potasowym, fosfor na kwitnienie a potas na tworzenie się dużej bulwy mieczyka W trakcie sezonu nie stosujesz n. azotowych bo spowalniają kwitnienie i mały przyrost bulwy
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 21:21, 21 kwi 2012

Do góry
Przyszła wiosna i u nas... Dziś piękny, słoneczny dzień. Porobiłam trochę oprysków - wszystko choruje na potęgę Na sosnach robaczki, plamki, klon w mszycach (?), wierzba Hakuro wyleciała przy naszej wydatnej pomocy pt. "zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie"
Lawenda przezimowała ładnie:

Klon rocznicowy globosum ma kwiaty:

Brzózka w pełni już

Jabłonka Ola:

Berberyski kwitną:

Sumak tez pewnie niebawem listki rozwinie - w tle krzywe bukszpanowe kulki podcięte już, pełne przyrostów:
(
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 21:19, 21 kwi 2012

Do góry
Tutaj niestety jeden Rh bardzo chory a drugi mniej ale też w kiepskim stanie.

Na razie daję im szansę, napisałam prośbę o ratunek, zobaczymy.

Dziś było naprawdę pięknie.
Słoneczko świeciło i aż chciało się pracować.
Na rabatce znalazły się cztery świeżutkie Rh, rozsadziłam liliowce i wykopałam wszystko, co nie powinno się na niej znajdować.
Na razie efekt jest taki:

Myślę, że na tę rabatę powinna trafić kora , ale pewna jeszcze nie jestem.

Za trawkę nadal przepraszam.
Już dziś była wyprowadzona , naostrzona kosiareczka i ... niestety chyba się zepsuła.
W cieniu - zacieniona 21:18, 21 kwi 2012

Do góry
Różanka -modernizowana -jeszcze nie wykończona.
Ogrodnik mimo woli 21:16, 21 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Dzięki wszystkim za gratulacje, z powodu ciężkiego dnia i bardzo pracowitego nie mam siły odpisywac każdemu z osobna...... za to dla Was kolejne tulipki. Niestety zdjęć dzisjaj nie robiłam z braku czasu, tylko kilak strzałów z komórki, w celu dokumentacji... a szkoda, bo Psie Zęby zakwitły, rh Elite ma pierwsze kwiatki, wisionka prawie, prawie.... nawet nie miałam czasu podziwiac widoków...
A to dlaWas wczorajsze

Aniu jakie slicznoty można patrzeć i patrzeć i oczy do nich się śmieją
Mój kawałek raju 21:15, 21 kwi 2012

Do góry
Cd. Messelka zaczęła kwitnąć, szkoda mi jej bo dostała teraz od mrozu w kość ciemierniki
serduszka okazała
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:15, 21 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
To nazywasz ładnym trawnikiem Andziu?

U mnie podobnie. Ale wcozraj przed burza nasypałam nawozu i jak bedzie ciepło to ruszy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies