Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Agacia 15:48, 08 maj 2012

Bogdziu, piszesz, że to normalny ogród, starszej osoby, z chwastami (ogród, nie osoba ) - dla mnie to jest siła, że on jest taki prawdziwy, taki 'tymi ręcami' robiony, taki pełen cierpliwości, pracy, przemyśleń i taki wdzięczny. Nie wierzę, że to tylko zdjęcia. Jak dla mnie - przepiękny ogród utalentowanego ogrodnika, taka prawda, takie są fakty.
Milka 15:57, 08 maj 2012

Bożenko, jak to miło słyszeć, że nie tylko u mnie chwaściory ufff
U mnie jak zwykle, aparat przy mnie, baterie w domu i nie mogę ci pokazać jak kwitną moje, pięknie, ale prawie wszystko naraz, a ich kwitnienie nie jest takie długie! cieszę się, że cię posłuchaliśmy, sypnęliśmy im tego torfu i się odwdzięczają
ubiegłoroczne jak dostały torf, od razu liście ciemnozielone i kwitną
u nas ciepło, ale rano była straszna mgła
hanka_andrus 19:26, 08 maj 2012

Bożenko.gniazdko śliczne., a może to kos?On ma takie niebieskie jajeczka,i jak dobry rok ,to i 6 wysiedzi....
Bogdzia 21:17, 08 maj 2012

asc napisał(a)

Bogdzia, azalie wyglądają cudnie, a Twoja Niagara..no cóż, jak kupię większą działkę też taką będę miała)

Nie wiem dlaczego moje azalie nie chcą kwitnąć. Mam chyba Tang Glow, i liście ma, niby kwiaty też ma a nie kwitnie. Reszta to już szkoda gadać Za to nie mogę się doczekać na kwitnienie Franceski

A moja już kwitnie

Bożenko..u nas rano było +6..i myslałam że zamarznę na kość Jednak masz brzydszy klimat..... coraz bardziej lubię Rzeszów

No niestety mam gorzej, a szkoda.
Bogdzia 22:06, 08 maj 2012

abiko napisał(a)

Bogdzia, azalie wyglądają cudnie, a Twoja Niagara..no cóż, jak kupię większą działkę też taką będę miała)

Nie wiem dlaczego moje azalie nie chcą kwitnąć. Mam chyba Tang Glow, i liście ma, niby kwiaty też ma a nie kwitnie. Reszta to już szkoda gadać Za to nie mogę się doczekać na kwitnienie Franceski

Agnieszko co znaczy ,,niby kwiaty ma a nie kwitnie"? Moze rosnie w złym miejscu i pąki jej przemarzają , może nawozu potrzebuje , moze nie ma kwasnej ziemi??? A Franceska swoim widokiem upaja jak wino i nie dziwię się ze a nią czekasz. Jest fantastyczna.

Hmm, muszę zrobić jej zdjęcie, może ja coś źle widzę.. niby ziemia była kwaśna, no fakt jeszcze jej nie nawoziłam w tym roku, pewnie błąd, jeśli to pomoże to dziś to zrobię.

Franceskę posadziłam w najbardziej cienistym miejscu jakie mam, bo trochę jej chyba słońce nie służy, ale kwiaty zapowiadają się cudne, dokładnie jak wino.. zresztą to było specjalne zamówienie u Ani

Abiko zlituj się nade mną biednym matematykiem który wszystko rozumie ściśle. co znaczy ,,ma niby kwiatki a nie kwitnie" albo ,,niby ziemia była kwaśna" ? Jak to rozumiec?Jeśli będziesz dawac nawóz to musi byc specjalny do rh, a jesli ta ziemia nie jest kwaśna to na jesieni lub najpóźniej na wiosnę musisz wykopac i posadzic w kwaśnej ziemi- koniecznie. Fanceska wcale nie musi rosnąc w cieniu. U mnie bardzo dobrze radzi sobie na słońcu.Pozdrawiam i czekam na zdjęcia Franceski.
Bogdzia 22:14, 08 maj 2012

Gabriela napisał(a)
Fantastyczny ten łan goryczek,ja nawet nie próbuję w mojej kwaśnej ziemi.
Bożenko, pokaż trochę więcej zdjęć samego ogrodu, nie tylko roślin, proszę.

Gabrysiu posadź goryczkę w ziemi jaką masz , jak jej podsypiesz dolomitu to bedzie rosła, bo mam nadzieje że samego torfu nie masz na tej działce.Co do zdjęc ogrodu wydaje mi się że wszystko już pokazałam i nowych miejsc których zdjęc bym nie wstawiła to chyba nie mam.Sprawdzę jeszcze jak to wyglada np w wizytówce. mój ogród nie jest az tak wielki bo prawie 1/3 zajmuje las no i jeszcze jest dom , garaż podjazd itp a całosc ma trochę ponad 3500m.
Bogdzia 22:15, 08 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)

A ja dopiero zobaczyłam.

Witaj Ewo.
Bogdzia 22:17, 08 maj 2012

asc napisał(a)

Agnieszko co znaczy ,,niby kwiaty ma a nie kwitnie"? Moze rosnie w złym miejscu i pąki jej przemarzają , może nawozu potrzebuje , moze nie ma kwasnej ziemi??? A Franceska swoim widokiem upaja jak wino i nie dziwię się ze a nią czekasz. Jest fantastyczna.

Hmm, muszę zrobić jej zdjęcie, może ja coś źle widzę.. niby ziemia była kwaśna, no fakt jeszcze jej nie nawoziłam w tym roku, pewnie błąd, jeśli to pomoże to dziś to zrobię.

Franceskę posadziłam w najbardziej cienistym miejscu jakie mam, bo trochę jej chyba słońce nie służy, ale kwiaty zapowiadają się cudne, dokładnie jak wino.. zresztą to było specjalne zamówienie u Ani

I jak już Ty zamówiłaś to i ja sobie wzięłam...jak wino Dobre wino

Myślę że sie w niej zakochacie tak jak ja.
Martek 22:22, 08 maj 2012

Witam Panią Ornitoloszkę serdecznie i pozdrawiam
Tak woda powinna być w każdym ogrodzieTo ja sobie popatrzę u Pani bo u mnie nie ma
Bogdzia 22:23, 08 maj 2012

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko.gniazdko śliczne., a może to kos?On ma takie niebieskie jajeczka,i jak dobry rok ,to i 6 wysiedzi....

Jaja kosa są w brązowe cętki a te pokazane są bez cętek i mają dosc intensywny kolor. Fakt że sugerował rudzika skłonił mnie do pleszki bo tez ma rude piórka, a niebieskie jaja bez cętek znoszą oprócz pleszki pokrzywnica i płochacz halny, a jasno niebieskie bez cętek : białorzytka, nagórnik, muchołówka białoszyja i żałobna i szpak. To wszystkie wiadomości z ksiazki p Andrzeja Kruszewicza ,, Ptaki Polski" bo ja aż taka mądra nie jestem.