No nie, to byłby prawdziwy cud! Spróbuj w przyszłym roku i zacznij ją podlewac ałunem albo dodaj siarczanu, albo nawozu do niebieskich hortensji, ale wiosną, o ile będzie zimowała na zewnątrz i odpowiednio wcześniej jeśli w domu. Skoro kwitnie teraz to znaczy, że ma jakies 2 miesiące przewagi czyli powinnas ja zacząc zasilać gdzieś w lutym, a może nawet styczniu. jeśli znowu ją zabierzesz do domu. I wtedy te wyczekane niebieskie kwiaty powinny się pojawić. Tyle wynika z mojej mocno ograniczonej wiedzy ogrodniczej. Może znajdzie się ktoś, kto ma jakiś sposób, żeby zniebieściała już teraz? Sama chętnie się dowiem.
Ale fakt, że czasem widuje się takie prawie dzikie hortensje niebieskie. ALe to tylko dlatego, że gleba w której rosną jest w sposób naturalny kwaśna. Na przykład moja teściowa ma taką - w życiu nie słyszała, że rh i azalie powinny mieć kwaśną glebę, wsadziła po prostu do ziemi w ogródku i to jest jeden z piękniejszych okazów azalii, jakie znam. A teściowa strasznie się ze mnie śmiała, że zakwaszam glebę dla swoich rh i myślę, że uważa mnie za osobe co najmniej dziwną. ALe ona ma u siebie naturalnie kwaśną ziemię, o czym nawet nie wie. I tak to zapewne było z tymi belgijskimi hortensjami.
Aha - nie lej na nią octu, bardzo Cię proszę. Nie wszystko co jest kwaśne ma dobroczynny wpływ na kwasolubne rosliny. To juz lepiej podsypuj przekompostowaną korą, albo igliwiem - to są naturalne, zdrowe dla roślin zakwaszacze.
Finka? A różnie, do jednej karmy nie przyzwyczaiłam. Sporo też zwykłego mięska gotowanego, ale ostatnio brała witaminki na sierść, bo jej zmatowiała, dlatego teraz tak błyszczy
Aha - nie lej na nią octu, bardzo Cię proszę. Nie wszystko co jest kwaśne ma dobroczynny wpływ na kwasolubne rosliny. To juz lepiej podsypuj przekompostowaną korą, albo igliwiem - to są naturalne, zdrowe dla roślin zakwaszacze.
Dziękuję Ci bardzo Agatko za Twoje uwagi co do hortensji. Teraz mi się przypomniało, że gdzieś czytałam, żeby wczesniej nawozić. Roztwór z octem był bardzo słabiutki, nie padły. Jakbys coś jeszcze wiedziała to napisz mi.