Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

agata_chrosc... 22:18, 08 maj 2012

justi napisał(a)

Witaj Justi,
pooglądałam sobie Twoje nocne zdjęcia - bardzo fajne. I poczytałam o Twojej walce o niebiską hortensję. Nie doczytałam niestety jaka jest sytuacja zastana - czy Ty walczysz o hortensję , która dopiero ma zakwitnąć czy o taką ze szklarni, która juz kwitnie? Bo w tym pierwszym przypadku masz spore szanse, natomiast w drugim niestety żadnych. Jeśli są już kwiaty to nie ma takiej siły, która zmieniłaby je z różowych na niebieskie. Podlewanie ałunem trzeba zacząć kilka tygodni przed kwitnieniem i wtedy są efekty. Przynajmniej ja nie słyszałam, ani nie widziałam, żeby komuś udało się zmienić kolor w trakcie kwitnienia, ale może się głeboko mylę i zaraz się dowiem, że jak najbardziej jest to możliwe. Człowiek uczy się całe życie.
A piesek cudnej urody

Witaj Agatko!
Co do hortensji to kupiłam w zeszłym sezonie niebieskie, przesadziłam do większych donic. Po kwitnieniu zabrałam na zimę do domu. Zgubiły listki, przeszły stan spoczynku. SZybko zaczęły wypuszczać nowe listki i pączki. Wtedy podlewałam już nawozem Niebieska hortensja. Teraz jak czytałaś robię różne koktajle nawozowe, a one ciągle różowe.
Widziałam w Belgii hortensje w gruncie, które rosną gdzieś tam zapuszczone i często są niebieskie lub pół na pół. Nikt o nie nie dba i dają radę. A tym bardziej nie podlewa ich żadnym nawozem.

Myślisz, że już się nie uda?

ewolucja moich upartych hortensji

dzisiejsze zdjęcie

No nie, to byłby prawdziwy cud! Spróbuj w przyszłym roku i zacznij ją podlewac ałunem albo dodaj siarczanu, albo nawozu do niebieskich hortensji, ale wiosną, o ile będzie zimowała na zewnątrz i odpowiednio wcześniej jeśli w domu. Skoro kwitnie teraz to znaczy, że ma jakies 2 miesiące przewagi czyli powinnas ja zacząc zasilać gdzieś w lutym, a może nawet styczniu. jeśli znowu ją zabierzesz do domu. I wtedy te wyczekane niebieskie kwiaty powinny się pojawić. Tyle wynika z mojej mocno ograniczonej wiedzy ogrodniczej. Może znajdzie się ktoś, kto ma jakiś sposób, żeby zniebieściała już teraz? Sama chętnie się dowiem.
Ale fakt, że czasem widuje się takie prawie dzikie hortensje niebieskie. ALe to tylko dlatego, że gleba w której rosną jest w sposób naturalny kwaśna. Na przykład moja teściowa ma taką - w życiu nie słyszała, że rh i azalie powinny mieć kwaśną glebę, wsadziła po prostu do ziemi w ogródku i to jest jeden z piękniejszych okazów azalii, jakie znam. A teściowa strasznie się ze mnie śmiała, że zakwaszam glebę dla swoich rh i myślę, że uważa mnie za osobe co najmniej dziwną. ALe ona ma u siebie naturalnie kwaśną ziemię, o czym nawet nie wie. I tak to zapewne było z tymi belgijskimi hortensjami.
Juzia 22:19, 08 maj 2012

Ale się błyszczy!!!!!
Co ona je???
agata_chrosc... 22:20, 08 maj 2012

Aha - nie lej na nią octu, bardzo Cię proszę. Nie wszystko co jest kwaśne ma dobroczynny wpływ na kwasolubne rosliny. To juz lepiej podsypuj przekompostowaną korą, albo igliwiem - to są naturalne, zdrowe dla roślin zakwaszacze.
justi 22:46, 08 maj 2012

Juzia_G napisał(a)
Ale się błyszczy!!!!!
Co ona je???

Finka? A różnie, do jednej karmy nie przyzwyczaiłam. Sporo też zwykłego mięska gotowanego, ale ostatnio brała witaminki na sierść, bo jej zmatowiała, dlatego teraz tak błyszczy
justi 22:48, 08 maj 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Aha - nie lej na nią octu, bardzo Cię proszę. Nie wszystko co jest kwaśne ma dobroczynny wpływ na kwasolubne rosliny. To juz lepiej podsypuj przekompostowaną korą, albo igliwiem - to są naturalne, zdrowe dla roślin zakwaszacze.

Dziękuję Ci bardzo Agatko za Twoje uwagi co do hortensji. Teraz mi się przypomniało, że gdzieś czytałam, żeby wczesniej nawozić. Roztwór z octem był bardzo słabiutki, nie padły. Jakbys coś jeszcze wiedziała to napisz mi.
sylllwia 22:48, 08 maj 2012

Gratulacje Justi 200 stron

justi 22:49, 08 maj 2012

Dziekuję Sylwio, ale pachnie ten bez
Martek 22:51, 08 maj 2012

Gratuluję pomysłu z pomidorami i seteczek lecę do barku ))))))))
Juzia 22:52, 08 maj 2012

KasiaWB 22:52, 08 maj 2012

GRATULACJE!!! co za okazja