Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dolina Tęczy

Dolina Tęczy

arcobaleno 08:21, 07 maj 2012

Domi - paprocie na zdjęciach rosną w pełnym słońcu, dobrze się mają i się nawet rozmnażają (więc na przyszłość trzeba pilnować bo potrafią być ekspansywne)
Mam je też na skarpie pod leszczyną - tu w zasadzie też dobrze rosną, jedna tylko mi wymarzła..

Ana - tak Rh cunninghams white sobie kupiłam Cudny jest A tawułek było sporo - nie znam się na odmianach, więc bralam "na oko"
Rozplenice w cenie 28 zł bardzo fajne okazy, miskantów było mało, ja polowałam na morning light, ale nie znalazłam..
popcorn 09:25, 07 maj 2012

Ale zakupy! Imponujące! Do twarzy Ci z tymi tulipankami
Zdjęcia świetne robisz.

pozdrawiam!
Ana 11:53, 07 maj 2012

O, a po ile są cunninghamsy i czy duże?? dziś kupiłam na Giżynku tawuły golden princess, mają też hortensje, Limelight tylko duże (ok 1 m), male i duże annabelki, małe vanilla Fraise i Unique i szczepione na pniu Limelight i Grandiflora

Ja w tę niedzielę nie mogę Antoś miał wczoraj urodzinki, ale dopiero w tę niedzielę będzie przyjęcie urodzinowe
arcobaleno 13:46, 07 maj 2012

popcarol - dzięki

Ana - no właśnie - różaneczniki były słabo opisane cenowo - prawdopodobnie te co ja wzięłam (średnie albo nawet małe) kosztowały 28 zł - bo była tylko tabliczka - różaneczniki 28 zł - a cen przy konkretnych odmianach nie było - a potem Mąż już płacił za całość i nawet zapomniałam sie zapytać o tą cenę.

A limelighty te duże pamietasz po ile na giżynku?
A wanilki?
Ana 14:05, 07 maj 2012

Limelighty duże po 95 zł, vanillki po 50 zł
arcobaleno 14:28, 07 maj 2012

O kurde! To się cenią!
arcobaleno 22:44, 08 maj 2012

Przetrząsam net w poszukiwaniu jakiejś ciekawej inspiracji na wejście do domu...
Mamy trochę baznadziejnawe półokrągłe kamyczkowe schodki i do tej pory stały na nich symetrycznie dwie donice z cyprysikami na pniu, które w tym roku własnie w pień wymarzły :/.. a obok dwie donice z sezonowymi kwiatami (bratki, pelargonie, wrzosy - w tej kolejnosci )
Kulki na pniu zakończyły swój żywot i trochę się tam pusto zrobiło....zastanawiam się co bym mogła tam dać?? Układ wymusza raczej symetrię, choć ja niekoniecznie ją wolę w ogrodzie...calość ogrodu jest mało formalna...no mam problem co tam wydumać...
Dziś widziałam fajne cisowe stożki...bo wolałabym, żeby była to ozdoba całoroczna - bez konieczności chowania na zimę - (dlatego np buszkpany mi tam odpadają, choć jutro chyba skuszę się na dwie kulki, ale to zamontuję je gdzieś na rabatach )
I fajne były też świerczki conica na patykach, ale obawiam się o ich trwalosć...już raz się przecież nacięłam na te cuda na kiju

Poglądowo wrzucam kilka zdjęć z ubiegłego roku - na przód domu, na których mniej więcej widać te schody - lepszych zdjęć pod ręką nie posiadam...

Donic wymarzonych wciąż też jeszcze nie znalazłam, więc rosliny stałyby pewnie jakiś czas w ciemnobrązowych wiklinowych koszach - na jednym zdjęciu zaznaczony jest czerwoną strzałką

Co byście tam widzieli?? Żeby nie było za nudno..?

Konstancja30 23:06, 08 maj 2012

Arco gdy spojrzałam na ten płotek od razu zobaczyłam, że jest biały i zatopiony w hortensjach albo kalinie ... w białych kulach po prostu ... mam inspirację ale nie mam pojęcia jakie jest jej źródło ... dlatego bazujemy na Twojej wyobraźni ... wiem, że to widzisz

a na schodach donice też np białe - inspiracja z Pottery Barn http://www.potterybarn.com/shop/outdoor/accessories-pillows-outdoor/outdoor-plants/

i choć byłam pewna, że to bukszpan ... hmm ... po zbliżeniu okazało się to zielone być bluszczem

a takie klatki dać można z jednej strony łamiąc symetrię

mam nadzieję, że podając źródło ww zdjęć mogę je zamieścić ... oby ... bo na prawdę nie chciałabym łamać zasad ... kcem tylko pokazać

wiem, że zawsze myślimy o stylu fasady itd ... no ale ten płotek ... może inny kolor donic ...

albo utopiłabym te schody w hortensjach ... tyle, że to raczej nie całoroczne
Ana 23:52, 08 maj 2012

Konstancja, miejże litość!! to jest absolutnie cudowne - ja CHCĘ takie kule i klatki! Lecę jutro do mamy po szczepki bluszczu i do castoramy po drut!! DZIĘKUJĘ!!!!!
Linka 00:51, 09 maj 2012

Ana napisał(a)
Konstancja, miejże litość!! to jest absolutnie cudowne - ja CHCĘ takie kule i klatki! Lecę jutro do mamy po szczepki bluszczu i do castoramy po drut!! DZIĘKUJĘ!!!!!

I koniecznie Ana rób foty manewrów z drutem
Ale mam plany ........................ ho ho..................................