Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:34, 16 sie 2020

Do góry
Anusia napisał(a)
Pospacerowałam.
Mam tez kilka fotek do wstawienia ale jakoś się ociągam Upał mnie wykańcza. Ogród podlewam wieczorem. W baniaku susza. W dodatku perukowiec w połowie ma zasuszone liście. Nie wiem co się stało. Od przyjazdu z Mazur leje wodę ale nic to nie daje. Cieszę się, że z wyjazdu jesteś zadowolona ja też wróciłam z naładowanymi akumulatorami.

Dzisiaj wczesnym rankiem podlewałam kwiaty w donicach i takie tam inne których wczoraj nie podlelam. Musiałam wieczorem drugi wszystko podlać bo wyschło a podlewam dobrze tylko rośliny podkorzen.
Taki skwar u nas i dziwny wiatr sie zrywał..

Siedzę na schodach w cieniu przed domem i słyszę szum i widzę po drzewach jak idzie fala wiatru. Fala przeszła i cisza. Za jakiś czas znowu to samo i tak kilka razy.

Trudno ponad miesiąc temu miałam potop teraz puste studzienki na szczęście mam studnie.
Ptasi gaj 11:59, 16 sie 2020

Do góry
Następny dzień upalny. Wstałam wcześnie rano i podlewalam musi wystarczyć do środy. Może jeszcze po południu poprawie.
Wczoraj przycięłam derenie bardzo urosły nie chce aby na masa liści opadł.
Jeszcze leżą do wyschnięcia po południu sprzatne.

Jeszcze miesiąc temu miałam we wszystkich studzienkach melioracyjnych pod sam wierzch wody dzisiaj susza.

Do oczka trzeba wody dolewać. Dzisiaj słyszałam, że wrzesień też ma być bardzo ciepły.
Ptasi gaj 23:04, 15 sie 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie i zielono w Twoim ogrodzie, a Memory przepiękna trawa chyba się za taką rozejrzę. Trawnik masz w cudownym kolorze, mój wysechł całkowicie.

Dorotka trawa bardzo zmasakrowana przez słońce. Tego nie widać na fotkach ale jest przypalana za ostre słońce końcówki przypalane.
Kosimy wyżej aby słońce bardziej nie przypaliło albo odpuszcza eM koszenie. Skosil we wtorek bardzo wysoko aby trawnik wyrównać. Jest bardzo gęsty nie koszony regularnie zaczyna się robić filc.
Skasisz niżej to wypali go całkiem mimo podlewania. Skosisz wyżej żdzbla zaczynają twardnieć i robi się rżysko lub nadmierny filc
Tak czy siak nie dogodzisz.
Wiem jedno w czasie suszy nie można nisko kosić przy takim słońcu.
Ogródkowe perypetie:) 20:52, 15 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kwiatów sporo. Chwasty a kto ich nie ma. Powyrywasz i będzie ładnie.
Wyjeżdżając na urlop siedziała tydzień czasu aby ogarnąć chwasty przyjechałam po 2 tygodnia tyle samo chwastów niż przed ogarnięciem. Jeszcze teraz gorsze bo kwitną.

Zdrowia życzę mamusi i dziecięciu.

Bardzo dziękuję. Chwasty już załatwione przynajmniej w większej większości Ale o tym za chwile
U mnie sieje się na potęgę lebioda jakimś cudem.
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:14, 15 sie 2020

Do góry

Witam Dorotko

Piękne storczyki o skórce z banana słyszałam i stosowałam. Moje skorki są krojone i zakopywane w ziemi pod różami. Mam dwa storczyki które muszę dokarmić skórka. Moje storczyki jak twoje to tak wygladaja jak przyniosę ze sklepu.
Czas wrócić do skórek. Jeszcze ważne gdzie stoją storczyki. Twoje widzę że na komórce czy tam ich stałe miejsce.

Wiesz Dorotka jak zobaczyłam taka ilość wianków zaczęłam się śmiać. Jak tobie się chce. Ostatnio robiłam wianek z macierzanki dla wnuczki rok temu.

U mnie też bardzo sucho trzeba podlewać co ważniejsze które mają płytkie korzenie. Oglądałam Hyżego on róże podlewa tylko 2 razy w roku wiosna po nawożeniu i drugi raz po obcięciu kwiatów po pierwszym kwitnienia wtedy je zalewa i na tym koniec. Zalewa małym strumieniem ok 10 minut na 4 krzaki.

Spotkanie fajne, a wy się nie boicie tak dużych zgromadzeń a sanepid co na to

Pozdrawiam
Moje storczyki stoją na oknach, ledwo tam się mieszczą. Tylko do zdjęcia postawiłam je na komodzie. Jeden jest w kuchni na stole, a drugi na stoliku w pokoju telewizyjnym.
Też kiedyś zakopywałam skórki z banana pod różami.
Odnośnie wianków, mnie się zawsze chce coś robić i nie mogę się pogodzić z tym, że mam tak mało sił. Ostatnio kombinuję z cementem, zrobiłam 2 misy, 2 dynie, 4 małe domki i nadal robię delfinki i koniki wodne - tych mi trzeba po około 8 -10 sztuk. Zawsze byłam bardzo aktywna i dopóki daję radę robić cokolwiek to staram się zająć czymś ręce.

Róż praktycznie nie podlewam, ale rośliny rosnące w pobliżu podlewam, więc pewnie i im się coś dostanie.

Ela ja zawsze byłam w bezpiecznej odległości i w ruchu, a one razem pracują, więc i tak mają ze sobą stały kontakt. Od dawna przyzwyczaiłam koleżanki, że nie witam się z nikim poprzez przytulanie i za bliski kontakt. Jestem wyczulana na tym punkcie. Tylko do zdjęcia dochodziłam w ostatniej chwili, bo ustawiałam aparat na statywie i dochodziłam do reszty.

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:44, 15 sie 2020

Do góry

W moim wpisie jakieś bzdury wyszly, jak nie czytam co napisała. "Masz nowoczesny piękny ogrod zadbany może mniej" po zadbany powinna być kropka i koniec. Coś się zlepilo i wyszły głupoty.

Zasiałam też Ostrózki i nic nie wzeszło. Tak prawdę mówiąc nie wiedziałam czy to ostróżki czy naparstnice. Sieje byle gdzie potem zapominam. Jeszcze raz zasieje ostróżki.
W zeszłym roku zasiałam niezapominajki i rozsadzilam po całym ogrodzie rozsialy się jeszcze bardziej. Teraz piele i usuwam je znajdę jedno miejsce w kącie niech tam rosną.
Napiszę na priv wakacji.

Nic się nie stało

Tak to jest z tymi sianymi roslinami jedne sieją się bardziej drugie mniej ja to werbenę sobie wysiałam i jeżówki po rabatach i mialam dużo siewek

Ptasi gaj 11:02, 15 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Co Ty mówisz?
Ten Memory jest z zeszłego roku?

Szok!!!

No to mój trochę wolniej przyrasta. Taki wymiar ma po 4 latach u mnie.

Aniu tak na pierwszej focie (31 maj 2919) był sądzony w zeszłym roku do ziemi kompostowej (ma bardzo dobrą glebę). Ten w lewym rogu, u góry w lewym rogu na tle koci kurtki silwer jakiś tam, a po prawej trzy małe miały być Siuksy teraz olbrzymy.

Tutaj na focie prawie w środku z szerszymi liśćmi w połowie sierpnia

To 25 październik 2019

W moim małym ogródeczku - Dorota 07:55, 15 sie 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Dziękuję Basiu, już tylko ratuję rośliny przy altanie. Resztę odpuściłam, nie mam siły, dokuczają mi nogi. Co przetrwa to będzie, a co nie da rady to się pożegnamy.
Storczyki z roku na rok mam co raz bardziej ukwiecone. Ten biały ma 5 łodyg kwiatowych i w tej chwili 46 kwiatuszków. Storczyki mam tak ciężkie od kwiatów, że muszę im podstawiać coś do podparcia.

Witam Dorotko

Piękne storczyki o skórce z banana słyszałam i stosowałam. Moje skorki są krojone i zakopywane w ziemi pod różami. Mam dwa storczyki które muszę dokarmić skórka. Moje storczyki jak twoje to tak wygladaja jak przyniosę ze sklepu.
Czas wrócić do skórek. Jeszcze ważne gdzie stoją storczyki. Twoje widzę że na komórce czy tam ich stałe miejsce.

Wiesz Dorotka jak zobaczyłam taka ilość wianków zaczęłam się śmiać. Jak tobie się chce. Ostatnio robiłam wianek z macierzanki dla wnuczki rok temu.

U mnie też bardzo sucho trzeba podlewać co ważniejsze które mają płytkie korzenie. Oglądałam Hyżego on róże podlewa tylko 2 razy w roku wiosna po nawożeniu i drugi raz po obcięciu kwiatów po pierwszym kwitnienia wtedy je zalewa i na tym koniec. Zalewa małym strumieniem ok 10 minut na 4 krzaki.

Spotkanie fajne, a wy się nie boicie tak dużych zgromadzeń a sanepid co na to

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:38, 14 sie 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Knautia Zawsze mi się podobała Elu a stacjonarnie u mnie nie do zdobycia, internetowo też nie widziałam ,więc kupiłam w necie nasiona....

Ja ją siałam kwiecień / maj do gruntu i powiem Ci , że wschody były kiepskie ,bo na ok. 30 nasion mam 4 sadzonki
Dlatego cieszę się z tego pierwszego kwiatka

Fajnie,że naparstnice Ci dobrze powschodziły

Ogród dziękuje u mnie tak sucho,że plewić się nie da.... ciężko wbić cokolwiek .... świerki mam do plewienia,ale czekam jak popada

Zaraz zajrzę do Ciebie
Odpozdrawiam i wzajemnie życzę zdrówka Elu ,bo ono jest najważniejsze

W moim wpisie jakieś bzdury wyszly, jak nie czytam co napisała. "Masz nowoczesny piękny ogrod zadbany może mniej" po zadbany powinna być kropka i koniec. Coś się zlepilo i wyszły głupoty.

Zasiałam też Ostrózki i nic nie wzeszło. Tak prawdę mówiąc nie wiedziałam czy to ostróżki czy naparstnice. Sieje byle gdzie potem zapominam. Jeszcze raz zasieje ostróżki.
W zeszłym roku zasiałam niezapominajki i rozsadzilam po całym ogrodzie rozsialy się jeszcze bardziej. Teraz piele i usuwam je znajdę jedno miejsce w kącie niech tam rosną.
Napiszę na priv wakacji.
Ptasi gaj 23:12, 14 sie 2020

Do góry

Dziękuję że zajrzałas

Tłumy są po kurortach, Sopot, Jurata, Międzyzdroje, Kołobrzeg, Władysławowo można wyliczać. Byłam na plaży 200 m szerokiej, jeden od drugiego ok 30 metrów plaże piękne woda też.
Jakiś się wyrabiam chmary komarów na mnie wyszłam z mini lasku aby po usuwać co nie co. Taki mój żywot na razie nie narzekam jutro skalniak

Pozdrawiam
Elu, zaglądam często ale z reguły czasu niewiele na zostawienie wpisu

Znaleźć takie ciche miejsce nad morzem nie tak chyba łatwo - zwłaszcza w tym szalonym roku

U mnie też chmary komarów. Praktycznie o każdej porze dnia. Wieczorem to już masakra jakaś
Ptasi gaj 22:38, 14 sie 2020

Do góry

U mnie na pierwszej fotce to prześwitujące słońce. Ale trochę mi podsuszyli jak mnie nie było. Ten na 1 fot tam jest sucho i i bardzo dobra ziemia rośnie w gumisie.
Tak się zastanawiam bo dzisiaj jeszcze patrzyłam moze on taki z urody bo dolne pede ok 30-40 cm od dołu ten z foty górnej ma zdrewniałe pędy opadające liście i tego nie widać.

U dołu mam Memory w innym miejscu tam było i jest zawsze mokro i wilgotno i ziemia byle jaka

Dla porównania pokazuje Melopartusa który rośnie obok Memory z 2 i 3 fotki
Górka zielona dół też

Trzeba obserwować w następnym roku jakoś nie zwracałam na to uwagi że żółknie nawet jak ma wilgotno. Moim zdaniem jak wysoki to i pędy drewnieją i liście zasychają. Moje mała ok 2 metrów.

Pozdrawiam

Ja jak zobaczylam te przyschniete źdźbla to zaczęłam lać dużo wody,bo
myslałam ,że z suszy,ale może one tak mają nawet jak mają wilgoć w nogach

Moje też mają 2 metry wys. Pewnie masz rację Elu,bo właśnie te pędy od dołu drewnieją i u mnie

Dzięki za odp.
Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:26, 14 sie 2020

Do góry

Piękny efekt, też lubię łączyć ostre kolory z bielą. Kupiłam w tym roku ok 120 szt doniczek Jeżowek pewnie efekt w przyszłym roku.

Abyś ściana z bluszczem piekna

Te kolory to moje ulubione
Fajnie,że i Tobie się podobają moje kompozycje Elu, dzieki za pochwały !

Wow ! Tyle jeżówek
Niech zdrowo rosną !

Ściana z bluszczem też mi się podoba bardzo cieszę się,że go posadziłam kilka lat temu,roślinki mają piękne tło
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:20, 14 sie 2020

Do góry

Piękna jest a posadzona że zwiewnymi trawami to jest to. Kupiłam też nasiona, ale nie wysialam w tym roku przez tego wirusa wiele rzeczy nie zrobiłam szczególnie w siewach może jeszcze w folii posieje.

U nas swierzbnica macedońska jest u ogrodnika po 20 zł taka wypasiona może kupię chociaż że 2 szt aby mieć wyrazie nieudanych wysiewie.
Napisz kiedy wysialas i kiedy zakwitła czy dobre wschody sa. Bo nieraz wysiejesz a guzik wschodzi.
Posiałam naparstnice i dosyć ładnie po wschodziła po niedzieli po flancuje do doniczek i do folii.

Masz nowoczesny ogród ładny zadbany może mniej. Ja z roboty nie wychodzę. Siedzę teraz i piele czyli opaleniznę utrwalam po powrocie znad morza.
Mój ogród taki sobie większy ale go lubię.

Odnośnie trawy Memory szczegółowo opisałam na moim wątku.

Pozdrawiam i zdrowia życzę w tych zakręconych czasach

Knautia Zawsze mi się podobała Elu a stacjonarnie u mnie nie do zdobycia, internetowo też nie widziałam ,więc kupiłam w necie nasiona....

Ja ją siałam kwiecień / maj do gruntu i powiem Ci , że wschody były kiepskie ,bo na ok. 30 nasion mam 4 sadzonki
Dlatego cieszę się z tego pierwszego kwiatka

Fajnie,że naparstnice Ci dobrze powschodziły

Ogród dziękuje u mnie tak sucho,że plewić się nie da.... ciężko wbić cokolwiek .... świerki mam do plewienia,ale czekam jak popada

Zaraz zajrzę do Ciebie
Odpozdrawiam i wzajemnie życzę zdrówka Elu ,bo ono jest najważniejsze
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:04, 14 sie 2020

Do góry
Witam Dorotka

U ciebie jak zwykle nic dodać nic ująć perfekcja.
Oglądając czuje się w jak w bajce.

Hortensje to jest to przepiękne i niezawodne zawsze klimat dobry dają.

Pozdrawiam
Witam Elu i dziękuję za miłe słowa. Wokół altany rośliny jeszcze żyją, reszta ogrodu w kiepskim stanie. Susza, grad w tym tygodniu i ćma bukszpanowa nie służą ogrodowi.

Dębowe zakątki 19:39, 14 sie 2020

Do góry
Aniu śmiało mozesz sądzić Memory nad stawem to kilka będzie ładny efekt.