Dyskutowałyśmy właśnie z Celną zakulisowo o robieniu zdjęć roślinom, a szcególnie o przypadku prześwietlania niektórych partii fotografii. Ja wysunęłam tezę o tym, że fotografowanie na ciemnym tle (np. z ziemią jako drugim planem), może spowodować prześwietlanie, np na liściach narcyzów.
Doszłam też do wniosku, że niektóre rośliny o lekko błyszczących liściach jak np. rozchodnik mogą odbijać światło i powodować, że listki są prześwietlone.
Macie jakieś refleksje na temat fotografowanie roślin i ogrodu. Podzielcie się!
Ja mam na początek taką, że rośliny najlepiej wychodzą w fotografii makro.
Irenko na "300-tkę" nic u mnie nie kitnie, tylko jaskier w doniczce. Niech Ci wszystko ładnie rośnie i pięknie zakwita. Uśmiech wnusia rozbrajający, a ta czapa twarzyczkowa.
Ale jaki czerwoniutki i śliczny! a jaskółka po prostu cudna widziałam twoje nowe zakupy, extra
Joanko u nas też się śnieg nie utrzymał. Na szczęście bo był bardzo ciężki i wilgotny aż się bałam o gałązki tujek - tak je powyginało. Dzisiaj juz jest słonecznie i zdecydowanie cieplej. mam nadzieję że tak już zostanie
Arco ale słodki mały łasuch podjadek
bociek no nie dało sie bez lania! Moje młodsze szczęście biegało z psitawtą jajecztiem i na nikim suchej nitki nie zostawiło
Dziękuję za życzenia i kolejnego miłego świątecznego dnia Wam życzę
A to nasz gość, który zawitał do nas na święta na przechowanie
U nas, w zeszłym roku, w ogródku zawitał podobny SŁODZIAK,
tylko dlaczego zeżarł cąąąąąłą sałatę ???
Irenko, byłam dzisiaj w odwiedzinach w Twoim ogrodzie. Twoja rododendronowa alejka zapowiada się Cię imponująco. Wiosna u Ciebie w pełni, a u mnie wciąż w powijakach. Z utęsknieniem czekam na tulipany i żonkile, ale jeszcze daleko im do kwitnienia. Cieszę się, że mogę podziwiać je na Twoich zdjęciach i innych Pań Ogrodowiczek.Myślę, że jak już ta wiosenka zdecyduje się wreszcie do nas przyjść, to wybuchnie ze zdwojoną siłą i wynagrodzi nam to długie oczekiwanie. Jak na razie wciąż jest zimno i leje i taka pogoda jest zapowiadana na najbliższe dni.
Pozdrawiam Cię cieplutko.
A to skromne kwiatuszki dla Ciebie z mojej działeczki.
Leoniu, u mnie z te kwiatki śpią jest za zimno chyba, ale w końcu zakwitną!!
A mówił też, że znowu coś o przymrozkach gadali!!
Dzisiaj było tak wiosennie i słonecznie u nas, że krokusy w parku oszlałay i pokazują swoje piękne oblicze uwielbiam ten widok
Piękne to zdjęcie.
Piękne to zdjęcie....
Witaj Monitko.
Zdjęcie w avatarku bardzo interesujące...zawsze zazdrościłam koleżankom, które miały długie nogi
Ogródek zapowiada się bardzo ciekawie... będę zaglądać.
Pozdrawiam
A to część moich zakupów. Lilie św Józefa
po 2,5/szt
liliowiec Joan Senior
i moje rozmnażane w tamtym roku róże - moja duma
Pięknie przezimowały i rosną w oczach. Zastanawiam się tylko czy za jakiś miesiąc będę mogła je przesadzić w miejsce docelowe?
Sebek przybiegłam do ciebie, z pytaniem może wiesz ile Danusia ma posadzonych rh w swoim ogrodzie przy lustrze , Ania strzela że dwa myślę że ma rację a co Ty na to. Pytam bo narobiłam sobie bigosu buuuu
Oj nie wiem - zalezy czy cunnighamów, bo na dole były azalie wiosną
Dla mnie z 4,5 jak nic - spytam się Danusi
Ale z przodu są chyba tylko 2, a pozostałe w drugim rzędzie..i zapytaj sie ile ma długosci to oczko
Te zdjęcia są takie.....urooooocze...., piękne !
Witam Zacienioną, dziękuję za powitanie.
Jaskry też cudowne, nie dziwię się, że wygrały z pomidorkami...
Pozdrawiam
Sebek przybiegłam do ciebie, z pytaniem może wiesz ile Danusia ma posadzonych rh w swoim ogrodzie przy lustrze , Ania strzela że dwa myślę że ma rację a co Ty na to. Pytam bo narobiłam sobie bigosu buuuu
Dla mnie z 4,5 jak nic - spytam się Danusi
Ale z przodu są chyba tylko 2, a pozostałe w drugim rzędzie..i zapytaj sie ile ma długosci to oczko
Pochwalę się jeszcze moimi wcześniejszymi osiągnięciami ogrodowymi. Aż wstyd pokazać jakie miałam zapuszczone bukszpany, ale już jest lepiej, więc pokazuję
w czasie pracy
i po