Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:00, 10 kwi 2011

Do góry
shrekol napisał(a)

Posadziłam hortensje, ale jutro o 6 rano jadę na Bronisze po następną dostawę.

Ale ładnie w "moim" ulubionym kąciku , jak dostawiłaś kordeliny i hortensje to i lekkości laury nabrały
Pod pasowałaś mi Danusiu tym niebieskim kolorem przy ławce Dobrze, że dzieli nas trochę tych km odległości bo mogła byś rano wychodząc do ogrodu mnie spotkać śpiącego na ławce

Cudny ten Twój kącik Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:55, 09 kwi 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
6 rano!!!!????????????

ło matkoDanusiu to śniadanko zdążyłaś zjeść?czy w aucie kończyłaś?podziwiam Cię, że tak rano potrafisz wstać i jechać po kwiaty-i to jakie zresztą!!!!!!!!!!!cudo!!!!!!!!!gdybym miałą bliżej to stałąbym pod bramą Broniszy o 1 w nocy!więc doskonale Cię rozumiem

Pól kawy piąta trzydzieści i Kasia już stałą pod bramą. Miałam bezpłatny transporcik
Śniadanie po powrocie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:53, 09 kwi 2011

Do góry
Chętnie Cię tam spotkam Pogaduszkom nie będzie końca
Tak czy siak, zielone kordyliny zmarzły i obcięłam. Narazie tylko gołe pieńki sterczą.
Ciekawe, czy cos odbije?

Ten zakątek będę zmieniać. Laury sa za ciemne. Miałeś rację Przemku.
Nowe kordyliny zamówione - zielone )
Podwórze - gosp. rolne 23:49, 09 kwi 2011

Do góry
Dobry pomysł. Trzeba poszukać w budynkach starych konewek, widarek, beczek i innych pojemników, które by się nadały do obsadzenia kwiatami
U Justyny 23:46, 09 kwi 2011

Do góry
Ja tez czekam na tulipanki
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 23:44, 09 kwi 2011

Do góry
Ale ta zielenina jest żółta, to dodatkowy fart
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 23:43, 09 kwi 2011

Do góry
Daj im kwaśną ziemię i wyściółkuj korą sosnową.
Na początku jest chaos 23:41, 09 kwi 2011

Do góry
Tu gdzie jukka i berberys są dwie odrębne małe rabatki, Trzeba je połączyc w jedną. Lepiej będzie na froncie.
Na początku jest chaos 23:40, 09 kwi 2011

Do góry
Wysokie to świerki serbskie, a do nich pasuje śliwa wiśniowa o bordowych liściach, a pod nią hortensje "Limelight" z dereniami "Elegantissima", albo same hortensje.
Przed hortensjami żurawki lub Pachysandra.

Zatoki mogą być, tylko w zatokach nie sadziłabym powojnika na drabince, trzeba go przenieść w rabatę z trawnika.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 23:27, 09 kwi 2011

Do góry
kriss napisał(a)
Ile ja się namęczyłam,żeby ten podpis u siebie wstawic,ale dzięki naukom ogrodniczek i czytania ze zrozumieniem udało się ! hurrra !

:Lubię to
Podwórze - gosp. rolne 23:25, 09 kwi 2011

Do góry
Schody przy tej architekturze widzę z kamienia, albo przecierka z betonu. Płytki moim zdaniem nie pasują.
Podwórze - gosp. rolne 23:23, 09 kwi 2011

Do góry
Bardzo urokliwe są budynki, można z tego zrobić atut. Dziedziniec jest dość ciasny, więc tak jak radzą wszyscy trzeba przestawić zbędne sprzęty, żeby było wygodniej się poruszać. Jagna super poradziła z tą pergolą nad króliczkami.

Skoro posadzone dalie, pociągnęłabym ogród w tym kierunku: kanny, dalie, ostróżki , róże. Jak w angielskich Cottage Garden.
Nie znam nikogo, kto by miał takie gospodarstwo. Można z niego zrobic cacko, tylko trzeba przygotować się na wyzwania. Czy jesteście gotowi na ciężką pracę? Pewnie tak

Ile ha ma ziemia?
Nowa funkcjonalność: Mapa ogrodów 23:13, 09 kwi 2011

Do góry
Jakie ładne zdjęcie i pajęczynka też
Kobea - Cobaea 23:11, 09 kwi 2011

Do góry
W jednym z naszych ogrodów klientka sama posiała kobeę na płocie. Rosła jak na drożdżach.
Trudno teraz zdiagnozować, co Twojej dolega, a może jakaś choroba grzybowa?

Znalazłam zdjęcia z Anglii, zrobiłam je chyba w Sissinghurst

Przesadzanie starszych drzew iglastych 21:34, 09 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A no to już jesteś "w domu". Nie widzę problemu z przesadzeniem, tylko dobrze okop go i bryłę na płachtę i gotowe. Zraszanie delikatne potrzebne.

Już po zabiegu
Świerk na nowym miejscu prezentuje się o wiele lepiej
Został ustabilizowany trzema odciągami i nie pozostaje mu nic innego jak tylko rosnąc

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:12, 09 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Posadziłam hortensje, ale jutro o 6 rano jadę na Bronisze po następną dostawę.

Ale ładnie w "moim" ulubionym kąciku , jak dostawiłaś kordeliny i hortensje to i lekkości laury nabrały
Pod pasowałaś mi Danusiu tym niebieskim kolorem przy ławce Dobrze, że dzieli nas trochę tych km odległości bo mogła byś rano wychodząc do ogrodu mnie spotkać śpiącego na ławce
Cały rok w ogrodzie 19:29, 09 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Łucjo, wczoraj dostałam iryski i co tam mi jeszcze durzuciłaś?

Posadziłam dziś na hidcotowej rabacie, dzieląc jeszcze jedną kępkę dodatkowo. Będzie im dobrze w tej grubej warstwie próchnicy. Jak zakwitnie oczywisćie pochwalę się

Aster alpejski Christina
Kobea - Cobaea 12:14, 09 kwi 2011

Do góry

Kobea lubi słońce, może stała w cienistym miejscu? Z reguły wtedy marnieją.
A może ziemia ze sklepu i jej coś nie odpowiadało?
Albo jeśli kompost to za mało przerobiony. Ona lubi żyzną, wilgotną ziemię i słońce. Późno wysiana późno kwitnie, czasem dopiero we wrześniu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kobea_pn%C4%85ca
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:06, 09 kwi 2011

Do góry
Były białe, niebieskie i różowe. Nigdy tak tanio nie spotkałam.
Na początku jest chaos 12:04, 09 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
To jedyne zdjęcie prawej - wschodniej części . Nie obejmuje jednak całości nasadzenia. To najstarsza cześć ogrodu z pniem po czereśni która rosła tu zanim pojawił się dom. Dawniej pień wypełniony był ziemią i rosły kwiatki ale teraz odpuściłam bo ściany są już mocno spróchniałe.Za to trzmielina doskonale sie po nim wspina. Do tej pory dobrze rosły tam wrzosy i wrzośce ale w tym roku mocno przemarzły i część wrzosów już usunęłam. To samo z hebe i debecjami. Jednak planuje ponownie zasadzić je tutaj tylko dołożę starań do zabezpieczenia na zimę.

Uploaded with ImageShack.us

Kolorystyka jest dobra, dużo żółtego koloru, mnie się bardzo podoba. Chyba nie będę wrzucać przykładów roślin, poczekam aż pokażesz więcej zdjęć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies