Przy okazji fotografowania drapieżnika pstryknęłam rosnące jak na drożdżach kaczeńce. Rosną na tyłach mojej działki w strumyczku. Niedługo zakwitną. Są wtedy przepiękne.
Marzenko czy tam za ogrodzeniem masz jeszcze miejsce ?
Pomyślałam sobie o takich wiśniach Umbraculiferach. Jakbyś coś wyższego miała od ulicy to by sąsiedzi z domków na przeciwko nie podglądali z wyższych okien.
Witajcie, miło mi Was gościć, dopiero wróciłem z ogrodu. Jestem padnięty, zamieniłem się dzisiaj w koparkę dałem sobie w kość, wykopałem tyle ziemi ale to nie najgorsze musiałem to rąbać łomem gdyż było tam na wierzchu sporo gruzu i musiałem się przez to przebić. Zaraz pokażę jak wyglądają moje prace przy budowie rabatki trawiastej. Nie przeraźcie się wielkością ale działka duża to i rabatki muszą być adekwatne.
Budowa mojej rabatki przypomina trochę budowę metra ale z czasem wszystko się wyjaśni. Muszę najpierw wywalić z rabatki gruz z ziemią i napełnić znów ziemią ale już ogrodową aby moje miskanty prezentowały się jak najlepiej. Jak będę pokazywał Wam zdjęcia jakiś wyliniałych traw. Zgromadziłem już sporą kolekcję od znajomych ale brakuję mi jeszcze do zapełnienia. Jeśli ma ktoś nadwyżki b. chętnie się wymienię. Mam sporo do zaoferowania.
Ziemię z wykopu rozrzuciłem na drogę wjazdową i podwórko a i przed bramą usypałem sobie wał przeciw powodziowy, gdyż podwyższyli drogę i teraz cała woda z drogi płynęła na moją działkę i miałem niezły potop kilka razy. Jesienią zrobiłem sobie podziemny kanał i woda płynęła pod ziemią a nie przez środek podwórka zalewając mi warzywnik. Z tego powodu zacząłem w tamtym roku podnosić warzywnik. Wywaliłem całą górę kompostu ale to kropla w morzu. Niestety warzywnik też mam wielki 13x15m. Kilka lat wcześniej był 2 razy większy ale z braku rąk do pomocy musiałem zmniejszyć areał.
U mnie wszystko jest bolsze jak w Rosji. Kompost mam również olbrzymi nastawiłem 3 wywrotki liści i pędzę EMami. Na razie wystarczy nie chcę Was zanudzać, teraz troszku fotek z dzisiejszych wykopków. A jeszcze jedna nowina znalazłem gniazdo raniuszka ale piękny ptanio pierwszy raz go widziałem. Jutro zaczaję się ze swoją lufą to morze uda mi się upolować. Pokażę jakiego ptaszka upolowałem podczas ścinania miskanta skubany podkradał mi wiechetki, pewnie szykował gniazdko.
Najpierw wstawię zdjęcia...a potem przemyśle rh.....
Justynka zastanawiałą się na d runianka.... moja tę gęstośc osiągnęła po 3 latach...i sadziłam bardzo gęsto. Na początku runianka nie spieszy się z przyrostami..... idzie chyba w korzenie.... wskazana cierpliwość.
I cd wiosny
Piwerwsze kwaty magnolii gwiażdzistej
A to prezent od Bogdzi...dziś w końcu posadziłam, szukałam miejsca......
Agnieszko, byś miałą co pooglądać jak już tak cierpliwie zaglądasz
Zaczynają kwitnąć owocówki...brzoskwinia pierwsze kolorowe pączki, jagoda kamczacka, agrest, porzecka pąki....... to już wiosna...i forsycja dostaje kwiatki.....
Brzoskwinia (niestety nieostre, ael tym aparatem nie umiem sięobsługiwać, a mój mały padł....na beton i pozamiatane)
I trochę kolorów wiosennych....oczywiście miejsca Wam już znane.... ale dziś jest dziś, a wczoraj było wczoraj
Szafirki są nowe Wreszcie zaczyna być widać kolor..