Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:51, 17 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Czy to będzie jednak stipa??
Czy mam je rozsadzić?one są tylko dwie.

Na moje oko, to stipa. Moja wyglada identycznie
A siałaś w ogóle stipę, czy myslisz, że się nasionka zawieruszyły?
Nie musisz ich rozsadzać. Mają dużo miejsca
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 17:36, 17 kwi 2015

Do góry
Przemek, na życzenie zdjęcia zakupionych traw, są to:
Stipa capillata
Panicum heavy metal
Turówka wonna
Luzula pilosa Igel
i chyba sesleria heuflera-gratis
Część sadzonek trochę słabych ale byłam uprzedzona i mniej policzono. Ogólnie jestem zadowolona. Część z nich faktycznie jakby świeżo do doniczek sadzona.

Pozdrawiam !

W cieniu - zacieniona 17:35, 17 kwi 2015

Do góry
an_tre napisał(a)
Bogusiu moja zeszłoroczna stipa też mi padła, a była jeszcze zielona, będę wypatrywać siewek, ale też wysiałam do doniczki, może będę miała swoją
zobaczymy
Swoją stipę wyrzuciłam w ubiegłym tygodniu...myś lałam,że coś z niej będzie,bo zimą miała zielone,małe trawki.

Nie martwię się tym zbytnio,bo nowe siewki czekają w kolejce...i na pewno coś znajdzie się dla Ciebie jak przyjedziesz.

a Ty pilnuj z mojego balkoniku,żeby wszystko dobrze rosło!!!
W cieniu - zacieniona 17:16, 17 kwi 2015

Do góry
Bogusiu moja zeszłoroczna stipa też mi padła, a była jeszcze zielona, będę wypatrywać siewek, ale też wysiałam do doniczki, może będę miała swoją
zobaczymy
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:26, 17 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Trzeba poczekać jeszcze, aż podrosną chyba taką bordową stokrotkę muszę kupić i potem ja skończy kwitnienie, zebrać nasiona i posiac, za rok będzie jej dużo, zrób sobie tez tak

Hi hi moje stokrotki wszystkie miały być białe.mam fajne niespodzianki
Dziękuję za radę z nasionkami
Myślisz Irenko, że to werbenka i stipa?czy za wcześnie aby określić?
Poczekam i tak
Ogród pod trzema dębami 15:34, 17 kwi 2015

Do góry
I zapowiedź tego co za chwilę.

Stipa, którą bardzo krótko ciachnęłam w lutym przeżyła, choć 2 sztuki są mniej zielone niż ta.

Graby wszystkie startują.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:12, 17 kwi 2015

Do góry
I teraz z tych niewiadomych.
Czy to będzie werbenka ?Kiedy ją pikujecie?

Czy to będzie jednak stipa??
Czy mam je rozsadzić?one są tylko dwie.
Ogródek Iwony 23:10, 16 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
pięknie
całą masę masz tej runianki
u mnie stipa kiepsko rośnie
niestety na podłodze, nie mam dla niej słonecznego parapetu, no i kolejną wywrotkę zaliczyła - dziecko wywróciło doniczki

W tym pomieszczeniu gospodarczym, które dobudowujemy będą dwa okna na wysokości nad blatami szafek. Po to, bym o tym czasie mogła tam przechowywać roślinki wschodzące w doniczkach. To pomysł e-Ma. Już się cieszę Nie będę zagracać parapetów w domu w kwietniu.
Runianki Małgoś starczyło jeszcze na jedną rabatkę. Tam jest problematyczne miejsce, bo maskuję szambo, które od czasu do czasu trzeba wywozić:

Przy płocie są hortensje, przed nimi posadziłam trawki od Ewy (chyba Ice Dance)
Wcześniej runianka, potem pasem czerwone żurawki (tzn. teraz sa czerwone, ale nie wiem, jakie będą, bo się z odmianami pogubiłam), potem przy brzegu Lime Marmalade, za nimi sedum, w plecach są dwa miskanty Variegatus. Eksperymentuję też i pomiędzy miskanty wsadziłam patyczki Vawnilki, gdyby się przyjęły, to zostaną chyba na rabacie.

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 22:52, 16 kwi 2015

Do góry
ławka , znowu czeka ją malowanie i celowanie w odcień, bo takiej farby nie ma. Corocznie mieszam sam.

języczniki wreszcie znalazły u nas dobre miejsce

jeżówka blada w towarzystwie fygeliusa, klosowca i zapaliczki

Stipa (Nasella) ma ostatnio szczęście, znowu nie było zimy więc w tym roku też poszaleje

specjalistką od spirali jest Kasia, ja wolę ciąć obwódki, kulki i wszystkie inne bryły

Ogródek Iwony 22:24, 16 kwi 2015

Do góry
pięknie
niestety na podłodze, nie mam dla niej słonecznego parapetu, no i kolejną wywrotkę zaliczyła - dziecko wywróciło doniczki
Ogródek Iwony 22:18, 16 kwi 2015

Do góry
pięknie
Ogródek Iwony 21:40, 16 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Iwonko, gratulacje z okazji 600 strony
U mnie werbena nie wzeszła, czy te nasionka miałam przetrzymać najpierw w lodówce?
Za to ostróżek mam całe mnóstwo Stipa słabo rośnie, a już 3mi padły

Ewa, nasionka były zbierane po okresie zimy, więc były przemrożone. Szkoda. Za to mi ostróżka kiepsko wzeszła. Każdemu co innego
Ogródek Iwony 21:37, 16 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ehh moja werbena nie chce współpracować, mam 3 wielkie sadzonki w doniczce, a reszta siedzi cicho i nie ma raczej zamiaru wzejść, przynajmniej stipe mam taką samą jak nie większą. Ta polubiła chyba chwilowe przesuszenia bo rośnie jak na drożdżach

Faktycznie stipa lubi, gdy się o niej zapomina czasami. Nie lubi zbyt mokro. Szkoda, ze werbena ci słabo wschodzi. Dałam sąsiadce trochę nasion i jej też słabo wschodzi.

edit: Łuki, to prawda,ze dziś szwankuje. Mnie ciągle przekierowuje na stronę główną, nie mam żadnych powiadomień. Przez pewien czas wcale nie można było wejść na serwer.
Za jednego podwójnego posta możesz po edycji wkleić coś ładnego z twojego ogródka
Ogródek Iwony 21:22, 16 kwi 2015

Do góry
Iwonko, gratulacje z okazji 600 strony
U mnie werbena nie wzeszła, czy te nasionka miałam przetrzymać najpierw w lodówce?
Za to ostróżek mam całe mnóstwo Stipa słabo rośnie, a już 3mi padły
Ogródek Iwony 20:15, 16 kwi 2015

Do góry
Jak już mowa o doniczkach, to pokażę, jak się mają moje sadzonki:
werbena

rozplenica perłowa i krwawnik

jeżówki

stipa
Co z tym ogródeczkiem począć 18:06, 16 kwi 2015

Do góry
Jak zmarzną, jak mrozów już nie będzie, co najwyżej przymrozek jakiś niewielki.
A przecież w tę zimę w gruncie stipa przezimowała.
A one w foliaku w dodatku siedzą.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:44, 15 kwi 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
U Ciebie jest Ultra kolorowo, pachnąco i niesamowicie
Mi skąd wiesz, ze Twoja stipa żyje...wiem, wiem ma zielone nitki ale jeśli jedna ma a inna nie ( większość nie ma) to znaczy, że ta która nie ma jest nieżywa ?

Kasiu.. jak jest taka uschła i bez zielonego w środku to najprawdopodobniej jest dead. Jak pociągniesz mocniej za włosy to wylezie z ziemi.. i z tej nic nie będzie.

A to samosiewki wilczomlecza, miałam dużego i pięknego ale ... padł w zeszłym roku po braku zimy z mokra.. w szczelinach siewki zostawiłam.. i mi się podoba.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:03, 15 kwi 2015

Do góry
U Ciebie jest Ultra kolorowo, pachnąco i niesamowicie
Mi skąd wiesz, ze Twoja stipa żyje...wiem, wiem ma zielone nitki ale jeśli jedna ma a inna nie ( większość nie ma) to znaczy, że ta która nie ma jest nieżywa ?
Działka wkoło Lubczyka :) 21:12, 15 kwi 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
I moja stipa taka marna ,muszę chyba do doniczek ja poprzesadzać .
I ja nie mam gdzie tych wszystkich doniczek trzymać .
Najgorsze ze tylko dwa parapety w salonie więc odpadają, a na górze jedno u dziecka (jedna doniczkę pozwoliła postawić )i koniec ,reszta dachowe okna.
Zastanawiałam się czy do folii już tego nie wynieść ,może jeszcze dodatkowo czymś okryć ...

To u mnie taka sama sytuacja z parapetami i przemyślenia z siewkami na nowy sezon, ale kogo ja chcę oszukać, że nic potem nie posieje
Jak się cieplej zrobi to pewnie możesz wynieść pod folię, teraz bym się chyba jeszcze bała!
Działka wkoło Lubczyka :) 21:06, 15 kwi 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Śliczna ta stipa, moja co mi marnieje niestety

Moja stipa jest średniej urody w porównaniu ze stipami innych z O podobno ona lubi dużo słońca, a mojej musi wystarczyć zachodnie okno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies