Na moje oko, to stipa. Moja wyglada identycznie
A siałaś w ogóle stipę, czy myslisz, że się nasionka zawieruszyły?
Nie musisz ich rozsadzać. Mają dużo miejsca
Przemek, na życzenie zdjęcia zakupionych traw, są to:
Stipa capillata
Panicum heavy metal
Turówka wonna
Luzula pilosa Igel
i chyba sesleria heuflera-gratis
Część sadzonek trochę słabych ale byłam uprzedzona i mniej policzono. Ogólnie jestem zadowolona. Część z nich faktycznie jakby świeżo do doniczek sadzona.
Bogusiu moja zeszłoroczna stipa też mi padła, a była jeszcze zielona, będę wypatrywać siewek, ale też wysiałam do doniczki, może będę miała swoją
zobaczymy
Hi hi moje stokrotki wszystkie miały być białe.mam fajne niespodzianki
Dziękuję za radę z nasionkami
Myślisz Irenko, że to werbenka i stipa?czy za wcześnie aby określić?
Poczekam i tak
W tym pomieszczeniu gospodarczym, które dobudowujemy będą dwa okna na wysokości nad blatami szafek. Po to, bym o tym czasie mogła tam przechowywać roślinki wschodzące w doniczkach. To pomysł e-Ma. Już się cieszę Nie będę zagracać parapetów w domu w kwietniu.
Runianki Małgoś starczyło jeszcze na jedną rabatkę. Tam jest problematyczne miejsce, bo maskuję szambo, które od czasu do czasu trzeba wywozić:
Przy płocie są hortensje, przed nimi posadziłam trawki od Ewy (chyba Ice Dance)
Wcześniej runianka, potem pasem czerwone żurawki (tzn. teraz sa czerwone, ale nie wiem, jakie będą, bo się z odmianami pogubiłam), potem przy brzegu Lime Marmalade, za nimi sedum, w plecach są dwa miskanty Variegatus. Eksperymentuję też i pomiędzy miskanty wsadziłam patyczki Vawnilki, gdyby się przyjęły, to zostaną chyba na rabacie.
ławka , znowu czeka ją malowanie i celowanie w odcień, bo takiej farby nie ma. Corocznie mieszam sam.
języczniki wreszcie znalazły u nas dobre miejsce
jeżówka blada w towarzystwie fygeliusa, klosowca i zapaliczki
Stipa (Nasella) ma ostatnio szczęście, znowu nie było zimy więc w tym roku też poszaleje
specjalistką od spirali jest Kasia, ja wolę ciąć obwódki, kulki i wszystkie inne bryły
pięknie
całą masę masz tej runianki
u mnie stipa kiepsko rośnie
niestety na podłodze, nie mam dla niej słonecznego parapetu, no i kolejną wywrotkę zaliczyła - dziecko wywróciło doniczki
pięknie
całą masę masz tej runianki
u mnie stipa kiepsko rośnie
niestety na podłodze, nie mam dla niej słonecznego parapetu, no i kolejną wywrotkę zaliczyła - dziecko wywróciło doniczki
Faktycznie stipa lubi, gdy się o niej zapomina czasami. Nie lubi zbyt mokro. Szkoda, ze werbena ci słabo wschodzi. Dałam sąsiadce trochę nasion i jej też słabo wschodzi.
edit: Łuki, to prawda,ze dziś szwankuje. Mnie ciągle przekierowuje na stronę główną, nie mam żadnych powiadomień. Przez pewien czas wcale nie można było wejść na serwer.
Za jednego podwójnego posta możesz po edycji wkleić coś ładnego z twojego ogródka
Iwonko, gratulacje z okazji 600 strony
U mnie werbena nie wzeszła, czy te nasionka miałam przetrzymać najpierw w lodówce?
Za to ostróżek mam całe mnóstwo Stipa słabo rośnie, a już 3mi padły
Jak zmarzną, jak mrozów już nie będzie, co najwyżej przymrozek jakiś niewielki.
A przecież w tę zimę w gruncie stipa przezimowała.
A one w foliaku w dodatku siedzą.
Kasiu.. jak jest taka uschła i bez zielonego w środku to najprawdopodobniej jest dead. Jak pociągniesz mocniej za włosy to wylezie z ziemi.. i z tej nic nie będzie.
A to samosiewki wilczomlecza, miałam dużego i pięknego ale ... padł w zeszłym roku po braku zimy z mokra.. w szczelinach siewki zostawiłam.. i mi się podoba.
U Ciebie jest Ultra kolorowo, pachnąco i niesamowicie
Mi skąd wiesz, ze Twoja stipa żyje...wiem, wiem ma zielone nitki ale jeśli jedna ma a inna nie ( większość nie ma) to znaczy, że ta która nie ma jest nieżywa ?
To u mnie taka sama sytuacja z parapetami i przemyślenia z siewkami na nowy sezon, ale kogo ja chcę oszukać, że nic potem nie posieje
Jak się cieplej zrobi to pewnie możesz wynieść pod folię, teraz bym się chyba jeszcze bała!