Odpowsiadam jeszcze na zaległe pytanie
Wieloszka - hakone nie posadzone, czekam na rewolucje przy kuchennej, tam je posadze. Ale na razie musza belki na pergolę orzyjsć - maj i wtedy zdecydujemy czy demoluje y tars, czy wkoło tarasu i bedę rewolucjinizować tę rabate. Na razie podelwam je w doniczkach a one sobie rosną. Mysle jescze aby je wsadzić obok konwalników Ale tam na chwile obecna za duzo sie dzieje... Stipa, czosnki, wyłażąca tojeśc. Jesli nie wyjdą jeżowki to zrobie rewolucję, wyciepie stipe i dam hakone
Agatan - moje trzmieliny są szczepione na wysokosci ok 1,1-1,2. Pod nimi rosnie trawa buchanani, ktorą uwielbiam a z przodu carex morrowi variegata. Ale efekt robi ciemnozielone tło cisowe. Na tle tej zieleni widać lepiej trzmielinki
Siakowa - mam carex montana, jest boska, ma cudnie zielony śiezowiosenny kolor a jesienią staje sie pieknie pomarańczowe. Ruszyła bardzo szybko i jak na razie rosnie u mnie w kepie a nie jak beatles sie rozlazi. Gorąco polecam. Zrobię Ci fotki dzisiejsze i historyczne
Ensata co do buksów w wodzie to zapomniałam napisac, ze tam gdzie mam mega mokro (woda spływająca z tarasu wprost na kule bukszpanowe) posadziłam tatarak cynamonowy, sprawdza sie w celu "pijaka" znakomicie i wszyscy mysła ze to jakas piekna hakone. Ma jeszcze jedna zaletę jest zimozielony. Wiec goraco polecam.
I jeszcze wracając do pytania Nawigatorki nt werbeny- ja mam od kilku lat problem z ta kultowa roslinka... Nijak nie moge ja dobrzewkomponowac. Chyba w tym roku wyleci z lawendy na rożankę.... Ona ładnie wyglada w duzej ilosci, gdy w jej płacach nic nie rosnie ciemnozielonego, gdy ja widac na tle nieba.... Najpiekniejsza kompozycje widziłam u Wiloszki, lawenda, kule bukszpanowe, werbena w nogach wisni umbracullifera. Probowalam skopiować pod moimi umbrami ale nie jets to taka kompozycja jak u Agi i nadal nad nia dumam.... Aha Ensata nie waż sie zadnych zdjec usuwać, tu dyskutujemy ogrodowo, radzimy, wklejamy fotki a czasami imprezujemy