Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:51, 24 mar 2015

Do góry
Nie pokaże białych Umbrelek

A rabata z krokusami...
zurawki nie poczyszczone... suche hacone tez nie, tudzież hortensje... sesleria jeszcze "nie odrośnięta"...
Zobacze jakie słońce jutro będzie to może oślepi i tego bałaganu nie będzie widac

Ola, ale tam nic nie widać sesleria mała, szałwia dopiero się zbiera...
Ogród w Puszczykowie 20:28, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Asiu, ja szeroką masz tę rabatę? U mnie przed tujami rosną hortensje i bodziszki, a z drzewek wiśnia Amanogawa. A jakie ty masz drzewka. To Umbraculifera?

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 18:16, 23 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Moje stipy wyciągnęły się po sobotnim słoneczku już mają z 5 mm
ogromne są hihi
ładnie mi rośnie floks i puszcza mi powoli nasturcja pnąca
wczoraj jeszcze dużo posiałam innych kwiatków, chyba za gęsto, ciekawe jak ja później popikuję

U mnie pokazała się szałwia powabna, a dzisiaj wysiałam nasturcję i cynię.
Pod Laskiem 21:28, 21 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Do róż pasują: lawenda, jarzmianka, przetacznik, szałwia, dzwonki, lilie, stipa, naparstnica, ostróżka.
Muszę się trochę wciągnąć w temat

jutro prześlę zdjęcia z lotu wróbla na całość to będzie można ogarnąć
Pod Laskiem 21:25, 21 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.

Też myślałam o bukszpanie musi być konkretna obwódka bo dużo ludzi chodzi zawsze po podwórku więc żeby odznaczały się konkretnie rabaty z różami musi być bukszpan i jakieś lampki małe dam na przejściu tak wygląda na dziś, ale narazie jak Renia pisala dam lobellie zanim bukszpan podrosnie dzięki
Pod Laskiem 21:17, 21 mar 2015

Do góry
monia napisał(a)
I pytanko do Reni co z tymi długimi rabatami ? Na początek to wiem że muszę je wyrównać aby były na całej długości równe jeżeli chodzi o szerokość rosną na niej różne róże rabatowe co dać razem z nimi i czy lepiej bez płotku bo tak mi się wydaje że będzie ładniej wtedy

Myślałam żeby oddzielić rabate prostym brązowym rolborderem i wysypać korą

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.
Pod Laskiem 21:00, 21 mar 2015

Do góry
Do róż pasują: lawenda, jarzmianka, przetacznik, szałwia, dzwonki, lilie, stipa, naparstnica, ostróżka.
Muszę się trochę wciągnąć w temat
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:56, 21 mar 2015

Do góry
Bardziej kulki i trawki. Róże nie chcą u mnie rosnąć, ciągle chorują. No i jest to północna ściana. Sporo cienia, dlatego wybór mam tak ograniczony. Szałwia da radę w lekkim cieniu?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:36, 21 mar 2015

Do góry
Jeden wariant to w kwadracie same kulki i trawki ewentulnie jako dodatek szałwia, drugi wariant lawendowo-różanke
Moja "przyziemna" :) pasja 21:39, 20 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Teraz tylko czekać na nowe zielone

Ciekawa jestem, jak szałwia odbije po połowie sezonu za rozplenicami. Może trzeba będzie ją przesadzić ...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:01, 17 mar 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu - Twoje roślinki parapetowe zawsze są ładniejsze od moich.
W tym roku mało słoneczka zagląda w okno, a poza tym u mnie nie ma stabilnej temperatury na parapetach, zimno albo bardzo gorąco, to sprawa ręcznego palenia w tym roku. w sobotę ugotowała się szałwia trójbarwna.

Jak myślisz, mogę ciemierniki posadzić od północnej strony domu razem z cisami w ziemi W tym miejscu co zawsze stały donice z hortensjami nie będą miały za ciemno? Nie mam doświadczenia z tą roślinką.

Haniu,
roślinki w tym roku jakby słabiej rosły, słoneczka im chyba brakuje.
Z ciemiernikami też nie mam doświadczenia ale Iwona już odpowiedziała
pozdrawiam
Zapomniałam napisać że werbena w końcu się pojawiła. Te pierwsze 10 siewek już spore, a pozostałe wychodzą co mnie ogromnie cieszy.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:01, 16 mar 2015

Do góry
Asiu - Twoje roślinki parapetowe zawsze są ładniejsze od moich.
W tym roku mało słoneczka zagląda w okno, a poza tym u mnie nie ma stabilnej temperatury na parapetach, zimno albo bardzo gorąco, to sprawa ręcznego palenia w tym roku. w sobotę ugotowała się szałwia trójbarwna.

Jak myślisz, mogę ciemierniki posadzić od północnej strony domu razem z cisami w ziemi W tym miejscu co zawsze stały donice z hortensjami nie będą miały za ciemno? Nie mam doświadczenia z tą roślinką.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:47, 16 mar 2015

Do góry
To może róże w obwódce z biało obrzeżonej trzmieliny. Do tego szałwia jakieś zwiewne trawki, a róże w kolorze różowym...
No to nic ciekawego nie podpowiedziałem na dodatek w kolorystyce jestem mało obiektywny
Rabaty angielskie 01:20, 16 mar 2015

Do góry
Przy samych płytach chodnikowych po prawej stronie na niskich sztywnych łodygach to może być zawciąg nadmorski. Dwie kępki szałwii łąkowej. Pomiędzy nimi jakiś penstemonek i biała kępa rumianku. Przy krawędzi fotki-irysy syberyjskie, lub podobne. Koszyczek nasienny mi pasuje, tylko pora kwitnienia nie. Kaskadowa kępa również podobna jest do liliowców.
Po lewej kocimiętka, szałwia i znowu rumianek.
Ogród u stóp klasztoru 00:11, 16 mar 2015

Do góry
Rench napisał(a)

My chyba wszyscy tak mamy
Nie wiedziałam,że czosnki trzeba rozsadzać,a jak tego nie zrobiłam to co się stanie z nimi ?

Renata -nie że trzeba rozsadzać ,tylko wtedy je mnożysz . jednak czosnek główkowaty ma tendencje że nie rozsadzony niknie ..te giganty to nie ,ale skoro tak się u mnie mnożą to dlaczego nie mieć więcej .

Sebek napisał(a)

A gdzie kupiłaś tak tanio? Ja chyba stówę płaciłem i jeszcze miałem zaciesz, że okazyjnie... Poproszę namiar na pw

Ostatnio wpisałem wertykulator Wadowice w googlach i wyskoczyła mi jakaś firma.... Ale nie pamiętam jaka to i gdzie

Ps - o parasolu pamiętam Raz jechałem przez Kalwarię, ale to niedziela była i nie chciałem przeszkadzać Ale mam nadzieje, że wiosną wpadnę na rekonesans

No to teraz strzelam fochy ..jechałeś i nie zadzwoniłeś nawet ...tak tyle zapłaciłam w składzie nawozów rolniczych w Stryszowie ( na wsi) koło nas . wpadaj to cię podrzucę tam .
Wertykuluję zawsze pożyczonym . ja używam raz do roku . wyliczyłam że honda która robię to koszt zakupu 2 500 . koszt wypożyczenia 150 zł. więc koszty zakupu zwróciłyby mi się po ok. 16 latach ,myślę że wcześniej na stówę znając wytrzymałość współczesnego sprzętu straciłabym ok. 500 na naprawę i konserwacje . czyli zwrot kosztów po 20 latach ....nie bardzo widzę zasadność trzymania maszyny w garażu żeby ją użyć raz do roku .

waldek727 napisał(a)

Zakręcony tym dzisiejszym dniem jak świński ogonek.
Pozwól Sebo, że Ci przypomnę.
Wypożyczalnia sprzętu ogrodniczego w Wadowicach.

Waldek no właśnie tylko tyle potrzebuję i wyskakuje mi wypożyczalnia która wartykulatora nie wypożycza już 3 lata .ot

Dorotka napisał(a)
Alinko, widziałam u Ciebie cudną lawendę i chciałam prosić o poradę:
w tamty roku latem sadziłam lawendę, ona sobie rosła, przez zimę nic z nią nie robiłam, nie przycinałam bo tak mi tu poradzono. Aktualnie na rabacie mam wyschnięte, brązowo-zielone badyle. Nie wiem czy przetrwały zmię, jak to sprawdzić - pytam bo w przyszłym tygodniu mam zamiar robic pożądek na tej rabacie i nie wiem co z tą lawenda zrobić.
I kolejny problem: czy ja teraz przyciąć?? A jeśli tak to o ile??
Bardzo serdecznie prosze o porade.

Dorota przytnij tę lawendę na ok. 10-15 cm.mocno i nie martw się .jeśli przeżyła to po złamaniu gałązki będzie w środku biała lub lekko zielona i nie dasz rady jej tak łatwo urwać . jeśli suchy patyczek to trochę kiepsko,ale też nie rezygnuj . lawenda teraz kiepsko wygląda .
pomyśl czy ma dobrze dobrane miejsce .suche jak pieprz,piaszczyste i mocno słoneczne . jeśli tak bądź spokojna .tnij lawendę już teraz .ja też nie tnę lawendy na zimę bo to jej naturalna ochrona .mieszkam prawie w górach i jeszcze mi nigdy nie przemarzła .
to nie czas kiedy rośliny wyglądają czarownie.musisz zrozumieć ogrodnictwo że to natura i ma swoje gorsze chwile , ale szukaj uroku w innych detalach o tej porze .
można dostrzec urok nawet w suchych roślinach i w suchych trawach .

Urszulla napisał(a)
Alinko, Ty nas zaskakujesz ciągle ale od 2 tyg. to szok

Ula jaki szok ,jaki szok , gdzie wejdę ,w który wątek , to wszędzie rewolucje , zmiany , nowe plany a u mnie tylko maluśkie ..wiesz co odkryłam że szałwia rośnie u mnie pod magnolią już 10 lat . w międzyczasie magnolia urosła . szałwia w kompletnym cieniu a ja nawet nie pomyślałam żeby ją stamtąd zabrać ...no w końcu ogród żyje . muszą być zmiany

Gabriela napisał(a)
Ciekawa jestem bardzo, jak Ci pójdzie wyplatnie płotków z wikliny. Będę prosić o namiary, skoro ta wiklina tak blisko.
My z pierwszymi ciepłymi dniami rzuciliśmy się z moim mężem na ogród, on przyciął zewnętrzne modrzewie, ja wyczyściłam rabatki pod samym domem i rzuciłam się na wertykulator - pierwszy raz w życiu nie mogłam spać w nocy z powodu bólu rąk, bo urządzenie było świetne (Honda), ale bez napędu. Więc też sobie poniekąd sama krzywdę zrobiłam, popychając przez tyle godzin to dziadostwo.

Jutro pierwsza przymiarka ...ja niestety w sobotę nie zrobiłam nic .
znowu pogrzeb bliskiej kuzynki (48) ...wiem ,wiem co powiesz ZNOWU?
no niestety u mnie Memento Mori zbyt często się odzywa grubym głosem .a wiesz że ty mi to uświadomiłaś .
od jutro działam znowu w ogrodzie ,bo koniec tygodnia byłam wybita z rytmu .
na wertykulację czekam aż będzie ciepełko ...ale już nie długo . masz swój wertykulator czy pożyczasz? . ból rąk nieunikniony , ale ja muszę sama .
SZ. jak zrobił mi raz-tylko raz , to trawa wzeszła dopiero w czerwcu . cofał radłował ile wlezie ..aż sama ziemia została . mega się starał chłopina żeby dokładnie zrobić .i zrobił tak że już go więcej nie chcę do pomocy .
ale ja wypożyczam zawsze z napędem .

popcorn napisał(a)
Zagladam, poczytalam, douczylam sie troche! pozdrawiam!!

lubię i ja do ciebie zaglądać,ale mi ostatnio pogmatwałaś szyki ta zmianą .

Jurajski Ogród 22:29, 15 mar 2015

Do góry
Gosiu, jaka odmiana? Nie wiem, bo to mieszanka cebul, była kupowana pod nazwą "Irys żyłkowany"

Marto, cnautia rośnie w kępach, podobnie jak szałwia, w wysokości i wielkości, stanowisko też podobne, tylko cnautia może troszkę się 'rozkładać" na boki. Wysiewa się sama dookoła rośliny matecznej i nie tylko. Czy sobie poradzi wśród innych roślin? Nie wiem, chyba tak, można ją też posadzić w większej grupie.

Dorotko, zapisz, polecam, bo są śliczne, choć krótko kwitną... Irysami żyłkowanymi zaraziła mnie Ania - Mała Mi
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:27, 15 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
I jeszcze takie wrzucę

Roślinki typu lawenda ,liatra,szałwia, naparstnica,jeżówka, werbena.To na tej bocznej przy tarasie.Pod umbrami świerk zwyczajny.

A co myślicie o tych powtórzenaiach?Dobrze, czy nie bardzo??

Pojawię się wieczorkiem, musze zmykac.

Myśle że będzie fajnie, chyba jesteś zbyt surowa Wiesz projekt to jedno, a w realu wygląda czasam całkiem inaczej. Ja miałam takie przemyślenia z łazienką(czyli nie byłam przekonana do projektu) wyszło fajnie. Projektantka wiedziała co planuje... Wracając do ogrodu to jeżeli coś Ci się nie będzie podobało to zmienisz. Z liniami w ogrodzie często jest tak że jak masz "fale" to chcesz mieć linie proste i odwrotnie. Powodzenia. Będzie super!
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:26, 15 mar 2015

Do góry
I jeszcze takie wrzucę

Roślinki typu lawenda ,liatra,szałwia, naparstnica,jeżówka, werbena.To na tej bocznej przy tarasie.Pod umbrami świerk zwyczajny.

A co myślicie o tych powtórzenaiach?Dobrze, czy nie bardzo??

Pojawię się wieczorkiem, musze zmykac.
Dwa ogrody 07:38, 15 mar 2015

Do góry
Aniu, wiosna mokra i zimna, ale ptaki śpiewają, a w domu też jest co robić, bo nowe siewki do pikowania dorastają.
Kindziu, nasiona dalii do ziemi, razem z bulwami
Alinko, do ogrodów staram się podchodzić bez stresu, co ma rosnąć, to będzie
W starym już rewolucji nie robię, raczej pielęgnacja podstawowa tego, co jest plus jednoroczne i warzywnik. Więcej czasu spędzam w nowym, ale generalnie do wakacji to już na forum i inne przyjemności tegoż czasu jest malutko. Wczoraj dostrzegłam, że ładnie pokazują się bodziszki, a martwiłam się, że mogły wypaść.

To fotka dla Kuklika, zrobiona z góry, bo inaczej się nie da, siewki host wolno rosną, ale największa ma prawie centymetr

kupiłam nasionka groszku wieloletniego, miałam biały i zawsze świeże bukieciki, niestety, wymarzł ostatniej mroźnej zimy, różowy rośnie w pracy, ale sadzonki za nic nie chcą się przyjąć, spróbuję z nasionami, a jednoroczny na bukiety, może być ładny

i wczoraj zapikowana szałwia tricolor i jednoroczna omszona
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:32, 13 mar 2015

Do góry
Ostróżka trwała

werbena patagońska

orliki

szałwia Amethyst

Mam jeszcze przegorzan, a do gruntu bedę siać po raz pierwszy kosmos muszelkowy i zwykły.

Wybitnie nie wyszedł mi wysiew naparstnic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies