Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mirkowy ogród (początki) 16:57, 22 lut 2015

Do góry
Stipa tydzień temu i dziś.Stipa,Ostróżka i Szałwia Muszkatołowa.Rozplenica po tygodniu
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 16:01, 22 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

A jesteś pewna że ona więdnie? Może się wyciągnęła do światła i nie móc utrzymać się na cienkiej nodze po prostu klapnęła? Na tą szałwię to chyba troszkę wcześnie na siew. Możesz zawsze przecież wysiać kolejną partię. Możesz też spróbować przepikować i zasypać ziemią niemal pod same liścienie. Może na kilku sztukach na razie? Ja bym tak zrobiła na twoim miejscu. Chociaż no nie widzę jak to wygląda. U mnie za to poziomki stoją w miejscu- jak wzeszły tak stoją lenie jedne.
Będzie dobrze

Monika to raczej nie z wyciągnięcia padła ta szałwia bo parę sztuk takich wyższych sie trzyma. Ale masz rację i ja tak myślę , że ją to akurat nie ma co się przejmować, najwyżej wysieje drugi raz. Albo jak mi się chociaż pare utrzyma to i tak wystarczy. Byleby innych mi tak nie zaatakowało.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:18, 22 lut 2015

Do góry
Buszlandia przedkuchenna zdjęcie tylko po.
Wywaliłam badylki marcinków i chryzantem, może za wcześnie jeszcze, mam mieszane uczucia.

Kosodrzewina po zimie okropnie wyrudziała w środku. Trzeba ją wymienić.

Zawilce, hortensja i nie pamiętam nazwy też tylko po cięciu. Lawenda nie ruszana jeszcze bo za wcześnie

I ogołocona rabata "wejściowa", to tu była szałwia gigant i tu czekam na tulipany bo pusto i łyso bez bylinek Generalnie miejsce do udoskonalenia. Ma jeden minus w planowaniu nasadzeń. Jak jest zima zimowa to śnieg z dachu spada w sam środek.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:27, 22 lut 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Dziewczyny pomocy. Nie wiem co się dzieje- szałwia której wschody pokazywałam wczoraj- dzisiaj zobaczyłam że prawie cała więdnie i zamiera. Nie wiem co mam zrobić czy w ogóle da się cokolwiek jeszcze zrobić żeby chociaż te które jeszcze nie padły sie zachowały. Jak padnie tylko szałwia to jeszcze kupię nasiona i drugi raz wysieję bo szybko wschodzi ale szkoda by mi było innych roślin. POMOCY !!! czy to jakaś zgorzel siewek ? ale co z tym zrobić teraz?

A jesteś pewna że ona więdnie? Może się wyciągnęła do światła i nie móc utrzymać się na cienkiej nodze po prostu klapnęła? Na tą szałwię to chyba troszkę wcześnie na siew. Możesz zawsze przecież wysiać kolejną partię. Możesz też spróbować przepikować i zasypać ziemią niemal pod same liścienie. Może na kilku sztukach na razie? Ja bym tak zrobiła na twoim miejscu. Chociaż no nie widzę jak to wygląda. U mnie za to poziomki stoją w miejscu- jak wzeszły tak stoją lenie jedne.
Będzie dobrze
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:26, 22 lut 2015

Do góry
Dziewczyny pomocy. Nie wiem co się dzieje- szałwia której wschody pokazywałam wczoraj- dzisiaj zobaczyłam że prawie cała więdnie i zamiera. Nie wiem co mam zrobić czy w ogóle da się cokolwiek jeszcze zrobić żeby chociaż te które jeszcze nie padły sie zachowały. Jak padnie tylko szałwia to jeszcze kupię nasiona i drugi raz wysieję bo szybko wschodzi ale szkoda by mi było innych roślin. POMOCY !!! czy to jakaś zgorzel siewek ? ale co z tym zrobić teraz?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:58, 21 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Takie wietrzenie mózgu uwielbiam

Myślę, że mogłam ciut przegiąć. Cięcie drzew i krzewów to bez problemu, ale wywaliłam trochę więcej badyli bylinówek niż plan przewidywał. Tak super wiosennie było, że mnie poniosło. Trawy ścięłam wstępnie na razie na 50 cm żeby mnie nie drażniły tylko, więc o nie się nie martwię, ale szałwia i floksy to mogą mieć kłopoty. Się okaże
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:02, 21 lut 2015

Do góry
Pokaże te roślinki które wykiełkowały - szałwia trójbarwna i lewkonia

A tutaj jęczmień grzywiasty- nie przypuszczałam, że wykiełkuje

Tu jeszcze raz lewkonia i te które się zupełnie nie ruszają- werbena, stipa i cleome
Moja bajka 10:10, 21 lut 2015

Do góry
Pokazują się pierwsze maleństwa. Ach, jak mnie to cieszy

łubin
werbena

szałwia omszona biała
Rozpoznawanie roślin jednorocznych 22:17, 20 lut 2015

Do góry
Dziekuję bardzo za odpowiedź. Obejrzalam zdjęcia. Wydaje się, ze taka sama. "Moja szałwia" ma kwiaty i liście jak typowa, czerwona szałwia, tylko jest kilkaktotnie większa - taki gigant, ale wygląda rewelacyjnie i b.dekoracyjnie. Zebrałam jesiuenią nasionka, teraz posadziłam, ale coś kiepsko wschodzi. Myślałam, że może wiesz lub widziłaś kiedyś w sprzedaży.
Pozdrawiam Wanda
Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 17:23, 20 lut 2015

Do góry
Zakładam ten wątek w celu pokazania, jak rośliny nie zimozielone wyglądają zimą.
Pomysł nie jest mój, zaczerpnęłam go z wątku Agnieszki z Kwadratowego, dlatego pierwszy post jest autorstwa Agnieszki, skopiowałam go.

Wklejamy tu tylko to, czego tytuł wątku dotyczy.

Proszę także nie pisać postów o treści: "zaznaczam, będę oglądac" itp.
Nie trzeba już w wątku nic pisać, żeby go wrzucić do obserwowanych - służy do tego zielony link pod tytułem wątku "dodaj do obserwowanych".

gusiarz napisał(a)
zimowa odsłona niektórych roślinek To głównie byliny - one zdecydowanie mają za zadanie zdobić wiosną i latem - nie teraz Wygląda to na niezły bajzelek, ale te suche listki osłaniają roślinę przed mrozem w bezśnieżną zimę. A nigdy nie wiadomo jaka zima będzie. Na wiosnę wszystko ścinam by rosło i cieszyło od nowa

przywrotniki...

irysy...

szałwia...

paprocie...

liliowce...

hakone... (te lubię nawet w takim stanie )
i dla wzmocnienia efektu to samo ujęcie latem
hakone w sezonie

tyle zostało po ścięciu jeżówek - ja ścinam na zimę by się nie rozsiewały zanadto

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:52, 20 lut 2015

Do góry
Ewa ja siałam stipę wcześniej od ciebie i jeszcze nic mi nie zeszło ani werbena ani jęczmień. Zeszła tylko szałwia trójbarwna i lewkonia. A reszta sobie drwi chyba ze mnie.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:04, 19 lut 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
I co z tego sobotniego śniegu zostało? Mam nadzieję, że świeci nad Twoim ogrodem takie słońce jak we Wrocku i roztapia wszyściutko
Ciekawa jestem zimowania agapantów - chciałam posadzić do donic na taras. Próbowałaś tego, czy tylko w ogrodzie zimują? A jakie masz spostrzeżenia na temat tej konkretnej odmiany szałwii "Mainacht"?

WITAJ, no u mnie niestety zima.
Moje agapanty raczej nie przetrwają, chociaż dobrze je zabezpieczyłam. Czasem jednak zdarzają się cuda, np. w zeszłym roku nie przykryłam turzyc 'Praire Fire', a przezimowały fantastycznie.

Szałwia w tym zakątku mi się nie sprawdza, bo ma tam za dużo cienia. Na górnej rabacie rosła lepiej i po cięciu znów tam pięknie zakwitła. Chyba ją przeniosę na inną rabatę.
Poszukam w moim wątku gdzieś sprzed 2 lat .

POZDRAWIAM.

P.S. Będzesz na Gardenii?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:32, 19 lut 2015

Do góry
Niech no tylko słońce wyjdzie bo bez niego to ja do ogrodu też nie wychodzę . Zauważyłam tylko ze mi szałwia startuje
Mirkowy ogród (początki) 21:28, 18 lut 2015

Do góry
Teresko siałam i to dużo np.Kłosowiec Oliki,Jeżówka, Ożanka, Szałwia muszkatołowa i trikolor,rudbekie,ostróżkę,b elamkandę ,rozwary ,trawy werbęnę pewnie to nie wszystko . Kosmosy,nagietk i resztę nasion posieję na rozsadnik na działce.Pomidorki i paprykę też posiałam?d Co do Matrony spróbować warto ale szybciej zrobisz sadzonki latem każdy kawałek pędu wsadzony do ziemi ukorzeni się ja tak robiłam nawet jak listek odpadnie to wsadzony do ziemi ukorzeni się To jest szybszy sposób jeśli chcesz jej dużo możesz jeszcze kępę podzielić To moje sadzonki rozmnożone
Mirkowy ogród (początki) 21:02, 18 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje

Byliny teraz siałaś? Nie czekasz na wiosnę i sianie do gruntu?

Zebrałam uschłe kwiatostany z Matrony z nadzieją na nasiona. Myślisz, że jest sens rozmnażać ją z nasion?
Tak bym chciała mieć jej dużo.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:49, 18 lut 2015

Do góry
Ogród marzy mi się nowoczesny ale nie martwy....Poza tym chciałabym nawiązać do tego co w okolicy tzn. już nawiązałam bo posadziłam sosny, brzozy i jodły....I teraz pytanie jak to wzbogacić, urozmaicić a jednocześnie pozostawić w ryzach... marzą mi się:
1.Trawy: miskant gracilimus, ML,rozplenica hameln , red baron i kostrzewa sina, którą mam na przodzie domu

ta rabata jest do uzupełnienia (tzn. tak mi się wydaje)

2. Rozchodnik brillant
3. berberysy bordowe
4.Ewentualnie tuje kulki lub bukszpany ( jednego samotnika mam na działce)
5. Werbena patagońska
6. kosodrzewiny
7.zawilec japoński
8.lawenda lub szałwia
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:36, 17 lut 2015

Do góry
RN to róża Nostalgia
RNN to róża no name, odziedziczona, ma jakiś taki jaskrawy czerwony kolor wpadający wręcz w pomarańcz, choruje i szczerze powiem, że nie wiem czy jej nie wysadzić za płot
C - cosmos bylinowy
Sz - szałwia
a juka chyba sama wypadnie, chyba ma za mokro, nie wytwarza u mnie rozet potomnych, w zeszłym roku kwitła pierwszy raz i powiem, że kwiatostan robi wrażenie, szkoda że tak krótko się trzyma
Mirkowy ogród (początki) 22:25, 15 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Książki widziałam nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje

no to się rozszalałaś z nasionkami! ja dziś też już trochę posiałam, ale to nie koniec
pozdrawiam
W ogródku Ani 20:51, 15 lut 2015

Do góry
annawu napisał(a)

Najpierw kwitnie a później ma liście jak podbiał, dla mnie są bardzo dekoracyjne

Na szybkiego znalazłam tylko takie zdjęcie,.... w prawym dolnym rogu to jego liście.

...ładna...to roślina wiosenna.Obok szałwia muszkatołowa?
Mirkowy ogród (początki) 15:56, 15 lut 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
i posiałaś to co miałaś dzisiaj? ja dziś odpuściłam, ogarnęłam domek i walentynkowo spędzałam popołudnie i wieczór z rodzinką jutro mus nadrobić zaległości
ale za to em kupił mi 2 książeczki, u mnie zobaczysz jakie
pozdrawiam
Książki widziałam nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies