Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 09:11, 01 kwi 2012

Do góry
wczoraj na warsztatach zrobiłam: wianek, 2 jaja i stroik na stół (jeszcze w skorupkach posieję rzeżuchę)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 09:04, 01 kwi 2012

Do góry
Wróżko myśl , wróżko myśl .... mój Kuba ciągle sobie powtarza jak nad czymś intensywnie myśli (zaczerpnięte z bajki ) Aniu nie czuję się w żaden sposób wykorzystywana, absolutnie....

A na dowód podsyłam jeszcze coś ...... Myślę jedynie , że bonsajowi było by o wiele lepiej na słoneczku ???? a laurowiśnia zostaje w tym koncie gdzie rośnie

Nasz przydomowy ogródek 08:38, 01 kwi 2012

Do góry
Prima Aprilis zrobił sobie jaja dzisiaj z rana
I sypnął śniegiem prawie po kolana.
A już tak było pięknie dookoła
Masz babo placek - zima nastała.

Białym puchem nowe wrzośce okryła
Wiosna jak gdyby na moment się zbyła.
Nowa rabatka chrzest bojowy przechodzi
Czy śnieg wrzoścom nie zaszkodzi ?

Przedogródek Agniechy973 08:33, 01 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Czy ktoś zna nazwę tych irysów, które rosną centralnie na tym zdj. Mają całe zielone liście i żółte kwiaty.
Dostałam kłącza w tamtym roku od sąsiadów i nawet nie wiem co mam. Na razie są malutkie ale jak się rozrosną w kępę to są obłędne.
Zdj. Danusi z któregoś ogrodu angielskiego. Mam nadzieję, że można wkleić wewnątrz Ogrodowiska.

Te o cienkich liściach to syberyjskie, ale tyle wiem

Znalazłam niechcący nazwę tych irysów. To iris pseudacorus - kosaciec żółty
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:30, 01 kwi 2012

Do góry
Gratuluję Agnieszko pierwszej setuni
Ogródek Hanusi po zimie 07:46, 01 kwi 2012

Do góry
U mnie temperatura dochodzi do 10 stopni!Ależ urozmaicona pogoda! U niektórych ponoć śnieg leży....
Witajcie kochani w świąteczną niedzielę!Miłego odpoczynku wszystkim.

Pogaduchy skowronków 07:34, 01 kwi 2012

Do góry
U was śniegi,a u mnie już maj! Pierwsze kwiaty na moich Rh ! Egzemplarz dostany,nazwy nie znam,ale już kwitnie,co mnie cieszy,bo krokusy juz odeszły,tulipanów jeszcze nie ma,a ten gatunek wstrzelił się jak na zamówienie!
Ogród w Holandii 04:43, 01 kwi 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
No a w międzyczasie przywiozłam dwa spore bukszpany, których zadaniem jest zatkanie dziury w starym bukszpanie. Obydwa nowe mają po ok.1m wysokości. Właściwie to chciałam jedną dużą kulę w tym miejscu. ALe trafiły się dwa stożki i w sumie tez nieźle. Kupione po 10 euro czyli 40 zł za sztukę od kogoś, kto chciał się ich pozbyć z ogródka. Jeden jechał razem z moim dzieckiem na tylnym siedzeniu, bo mi się obydwa do bagażnika nie chciały zmieścić. Trzeba je jeszcze przyciąć, ale niewiele.
Tak wyglądały po wyładunku:

A tak po posadzeniu:

a tak podczas przymiarki do trawy carex Snow Line:

I ta ostatnia kombinacja chyba mi się podoba. Oczywiście bez doniczek, a trawy będzie więcej. Teraz mam taką koncepcję, że jeszcze między tymi stożkami, a laurowiśnią wschodnią (uratowana z pogromu, bo stała tuż przy starej komórce) posadzę ze trzy kule, ale tym razem mniejsze, najlepiej różnej wielkości i całość podsadzę tą trawą - aż do laurowiśni. Od laurowiśni do fundamentu starej komórki polecą konwalie (tez tutejsi mieszkańcy), a z drugiej strony, pod starym bukszpanem dam trzmielinę japońską Kathy. Będzie chyba dobrze się komponowała z hostami Oh Cindy, którer polecą aż do rododendronów. Ufff! ALe się nagadałam. Jak zwykle bardzo liczę na wasze opinie.

Stożki bardzo ładne. Super to będzie wyglądało, tym bardziej, że zakryjesz tą dziurę w bukszpanie. Po rozbiórce od razu zrobiło się przestronnie i świeżo. Jak trawę zrobią to będzie duża metamorfoza.
Fajnie masz z tymi roślinami z drugiej ręki. Duże okazy za dobrą cenę.
ps.pozdrowienia dla M.,bo widać, że pracowity facet z niego. Musimy go troszkę tu pochwalić, to jeszcze większego zapału do prac ogrodowych dostanie
Laurowiśnie u Was pięknie rosną. Ja przywiozłam do Polski i nawet okrtyte na zimę trochę przemarzły i bardzo wolno rosną. Twój okaz jest już dość duzy. Ja uwielbiam szpalery z tych roślin. Takie soczyste, zbite formy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 01:46, 01 kwi 2012

Do góry
Dla tak gustownie skomponowanego ogrodu pozwól sobie podarować na prima aprylis moją ulubioną wersję Słowika,George Friderica Handela http://www.youtube.com/watch?v=-TGKJ9MgCOQ
Toskania - Włochy 00:59, 01 kwi 2012

Do góry
a wracając do zakupów w tym sklepiku

nie dało się wyjśc bez jakiekolwiek doniczki
więc kupiłam małe bo małe ale jest

W cieniu - zacieniona 00:59, 01 kwi 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
.................................................

A tak chodziło za mną coś słodkiego
Dziękuję
W cieniu - zacieniona 00:58, 01 kwi 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Skusiły mnie kremowe kwiaty jednoroczne - to ketmia południowa inaczej hibiskus letni.Wyrastają dosyć wiotkie łodyżki i uszczknęłam,pokazują się teraz w kątach nowe odrosty.Nie mam pojęcia jak będzie wyglądać,chyba dam jej podpórki do towarzystwa.

Bardzo jestem ciekawa tej ketmii Zapowiada się piknie
W cieniu - zacieniona 00:45, 01 kwi 2012

Do góry
nie kuś kobito, nie kuś bardzo apetyczne, ale niektórzy spaleniznę lubią aż do niedzieli wielkanocnej posucha
Ogród na górze piasku.... 00:41, 01 kwi 2012

Do góry
Yen napisał(a)

Witaj Jolu

Fajny pomysł z taczką
Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 00:27, 01 kwi 2012

Do góry
Haika pracuje w skupieniu

Pomogłam troszkę, ale to troszkę wykończyć dzieło

W cieniu - zacieniona 00:27, 01 kwi 2012

Do góry
.................................................
Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 00:24, 01 kwi 2012

Do góry

Przedogródek Iny 00:21, 01 kwi 2012

Do góry

można na przykład zaplanować ogród tak:
plac zabaw zlokalizować w części sadowniczej
od tarasu oddzielić tę część półkolistą rabatą, na niej trzy elementy pionowe, np. wiśnie 'Amonogawa', można wprowadzić za nimi zimozielony półkolisty żywopłot

a basen postawiony w tej części co sad wchodziłby w grę? czy ze względów praktycznych musi być blisko tarasu? może przewidzieć dla niego miejsc w trójkącie za półkolistym żywopłotem?

pólkolista rabata stanowi kulisy, do rabaty ogród bardziej formalny, z formami strzyżonymi, dalej swobodniejszy, z sadem po prawej i zagajnikiem brzozowym po lewej oraz "kwaśną" rabata pod środkową częścią płotu - różaneczniki, borówki

skrzynka elektryczna na granicy rabata-trawnik, tak żeby z trawnika było do niej dojście i przesłonięta krzewami, te same krzewy powtórzone jeszcze gdzieś, tak aby były częścią jakiegoś planu, pomyslu i nie rzucało się w oczy, że posadzono je w celu zasłonięcia czegoś.

(rysunek nie jest w żadnej skali, jest tylko i wyłącznie poglądowy)

Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 00:19, 01 kwi 2012

Do góry

GabiK z dumą prezentuje swoje dzieło po dodaniu kilku elementów. W głębi Haika

Ogród na górze piasku.... 00:17, 01 kwi 2012

Do góry
no to może coś kolorowego
Zaadaptowana stara taczka
rabatka, która obecnie jest zmieniana, sama jeszcze nie do końca wiem co z tego będzie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies